Μείωση 2,8%
Η ετήσια δίγλωσση έκδοση της ICAP Group, « Η Ελλάδα σε Αριθμούς » παρουσιάζει τα συγκεντρωτικά οικονομικά αποτελέσματα του Ελληνικού Εταιρικού Τομέα για τους 12 κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας, με βάση τους ισολογισμούς και τα αποτελέσματα χρήσης 16.168 επιχειρήσεων για τη διετία 2014-2015.
Η δίγλωσση αυτή οικονομοτεχνική Μελέτη που εκπονεί ο Όμιλος μας από το 1983, μεταξύ άλλων περιλαμβάνει πίνακες με τις 300 κορυφαίες εταιρείες του Εταιρικού Τομέα βάσει Κύκλου Εργασιών, τις 20 κορυφαίες εταιρείες βάσει Κερδών ανά κλάδο του Εταιρικού Τομέα, ενοποιημένους συγκεντρωτικούς ισολογισμούς και λογαριασμούς αποτελεσμάτων χρήσεως, χρηματοοικονομικούς δείκτες ανά κλάδο του Εταιρικού Τομέα καθώς και τα μακροοικονομικά στοιχεία της χώρας.
Σύμφωνα με την επεξεργασία των συγκεντρωτικών μεγεθών 15.771 επιχειρήσεων, στις οποίες δεν περιλαμβάνονται αυτές του χρηματοπιστωτικού τομέα, προκύπτει ότι ο συνολικός κύκλος εργασιών τους μειώθηκε κατά 2,8% το 2015/14, και διαμορφώθηκε σε €128 δισ. περίπου. Συγκεκριμένα, υποχώρηση κατέγραψαν οι πωλήσεις σε πέντε από τους εννέα ευρύτερους κλάδους του εταιρικού τομέα (εξαιρουμένου του χρηματοπιστωτικού).
Την εντονότερη υποχώρηση κύκλου εργασιών εμφάνισαν ο τομέας της Μεταποίησης (-8,2%) και των Ορυχείων-Λατομείων (-5,8%) . Αντίθετα, τέσσερις κλάδοι είχαν αυξημένες πωλήσεις το τελευταίο έτος, με την εντονότερη σχετικά αύξηση να προέρχεται από τους τομείς των Ξενοδοχείων-Εστιατορίων (4,1%) και της Γεωργίας-Αλιείας (3,1%).
O Νικήτας Κωνσταντέλλος , Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της ICAP Group, δήλωσε σχετικά:
«To τελευταίο διάστημα οι συνθήκες της Ελληνικής Οικονομίας παρουσίασαν για μία ακόμη φορά επιδείνωση.
Οι αρχικές ενδείξεις ανάκαμψης που εμφάνιζαν τα δημοσιονομικά μεγέθη το 2016 τελικά διαψεύστηκαν, δεδομένου ότι στα τέλη του έτους σημειώθηκε και πάλι ύφεση, ενώ σε ετήσια βάση συνολικά η οικονομία της χώρας χαρακτηρίστηκε ουσιαστικά από στασιμότητα.
Στο χώρο των επιχειρήσεων, είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι, το 2015 (που έχει ολοκληρωθεί η δημοσιοποίηση των ισολογισμών) παρά τις αντιξοότητες που υπήρχαν, οι ελληνικές εταιρείες επέδειξαν θαυμαστή ανθεκτικότητα και κατάφεραν να αντιστρέψουν τη συνεχή πτωτική πορεία των τελευταίων ετών. Πράγματι, το 2015 αποτέλεσε το έτος ορόσημο που σηματοδότησε την εντυπωσιακή επάνοδο στην κερδοφορία των επιχειρήσεων του μη χρηματοπιστωτικού τομέα, ως σύνολο, και το τέλος μιας παρατεταμένης περιόδου συσσώρευσης ζημιών.
Το πρώτο τρίμηνο του 2017, η αγορά βρίσκεται για μία ακόμη φορά σε τέλμα αβεβαιότητας και η οικονομία παραμένει ευάλωτη, λόγω των ατέρμονων διαπραγματεύσεων της χώρας και των δανειστών – εταίρων της, γεγονός που «παγώνει» την οικονομική δραστηριότητα.
Είναι πλέον επιτακτική ανάγκη να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες «αξιολόγησης» προκειμένου να επανέλθει η οικονομία σε τροχιά οικονομικής σταθερότητας, να αποκατασταθεί η ρευστότητα και να επικρατήσει ομαλή ροή χρηματοδότησης στην αγορά, γεγονός που θα επιτρέψει στις ελληνικές επιχειρήσεις να αναπτυχθούν απρόσκοπτα, συμβάλλοντας έτσι στην ανάκαμψη της οικονομίας και την οριστική έξοδο από την κρίση».