Η μετατροπή του πολιτεύματος από κοινοβουλευτική σε προεδρική δημοκρατία,γεγονός που θα δώσει εξουσίες σουλτάνου στο Ερντογάν, είναι το επίδικο στις κάλπες που έχουν ήδη ανοίξει στις ευρωπαϊκές χώρες όπου ζουν Τούρκοι πολίτες.
Πρόκειται για την μεγαλύτερη παρέμβαση στην πολιτική ζωή της γειτονικής χώρας από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας από τον Κεμάλ Ατατούρκ.
Αν επικρατήσει το «ναι» ο Ερντογάν θα διεκδικήσει δύο ακόμη θητείες, το 2019 και το 2024, ενώ θα είναι αυτός που θα διορίζει το υπουργικό συμβούλιο και τους αντιπροέδρους του. Μέχρι σήμερα το ισχυρό πρόσωπο ήταν ο πρωθυπουργός. Εφόσον οι Τούρκοι πολίτες στηρίξουν τις αλλαγές που προτείνονται στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου, πρωθυπουργός πολύ απλά δεν θα υπάρχει!
Και το καλύτερο; Η κυβέρνηση δε θα έχει την απειλή πρότασης μομφής, καθώς το δικαίωμα αυτό θα έχει αφαιρεθεί από το κοινοβούλιο ενώ ο ίδιος ο πρόεδρος θα μπορεί να παραμένει ενεργός και κομματικά του καθήκοντα. Και όλα αυτά σε μία χώρα που ο Ερντογάν έχει θέσει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με εκκαθαρίσεις στο κράτος (στρατός, δημόσιο, δικαιοσύνη), τα ΜΜΕ, ακόμη και στον επιχειρηματικό κόσμο.
Ο Ερντογάν ζητά τη ψήφο των συμπολιτών του για να βγάλει την τουρκική οικονομία από την ύφεση, αλλά και για να αντιμετωπίσει την τρομοκρατία. Και για να το πετύχει έχει κάνει τα πάντα. Έκανε «πόλεμο» με ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ολλανδία, είπε… ποίηματα σε προεκλογικά βίντεο και τώρα ετοιμάζεται για την προσευχή της Παρασκευής στην Αγιά Σοφιά.
Οι αντίπαλοί του δεν κρύβουν τους φόβους τους για τις εξελίξεις καθώς πιστεύουν ότι ένα «ναι» θα ενισχύσει την ροπή του Ερντογάν στον αυταρχισμό. Θεωρούν ότι το νέο σύστημα που προτείνεται στο δημοψήφισμα δεν έχει τις απαραίτητες διαδικασίες ελέγχου του προέδρου, ο οποίος ουσιαστικά θα μετατραπεί σε μονάρχη κατά το πρότυπο των σουλτάνων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.