Μία πλήρως ολοκληρωμένη προσέγγιση για τον μετασχηματισμό της Ευρώπης σε μία πράσινη οικονομία, που χρησιμοποιεί αποδοτικά τους πόρους, μπορεί όχι μόνον να έχει ως αποτέλεσμα ένα υγιές περιβάλλον αλλά και να προωθήσει την ευημερία και την κοινωνική συνοχή.
Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από την έκθεση “Το Ευρωπαϊκό Περιβάλλον – Κατάσταση και Προοπτικές 2010” (State of the Environment Report 2010) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (European Environment Agency) η οποία παρουσιάστηκε σήμερα σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε το υπουργείο Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής.
Στην ομιλία της, η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα συμμερίζεται τους στόχους που θέτει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος. Παράλληλα επεσήμανε ότι στην έκθεση υπάρχουν θέματα όπου η Ελλάδα έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα αλλά και δυσμενείς συγκρίσεις σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τις οποίες καλούμαστε να αξιοποιήσουμε. Υπογράμμισε δε ότι, θεσμικά, έχει θεσπιστεί η ελεύθερη πληροφόρηση σε όλους τους πολίτες και ειδικότερα μέσω του διαδικτυακού τόπου www.geodata.gov.gr προσφέρεται η δυνατότητα ώστε ο κάθε πολίτης να έχει άμεση πληροφόρηση για το περιβάλλον.
Αναγνώρισε ότι έχουμε καθυστερήσει σχετικά ως χώρα στο να έχουμε περιβαλλοντικά δεδομένα, σε ετήσια βάση. Τόνισε, ωστόσο, ότι είναι σημαντική η προσπάθεια που γίνεται, καθώς και ότι οι γεωχωρικές πληροφορίες δίνουν τη δυνατότητα να υπάρχει βάση δεδομένων που συνεχώς θα εμπλουτίζεται.
Από την πλευρά της, η εκτελεστική διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος Ζακλίν Μακγκλέιντ ανέφερε ότι, υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις από την Ελλάδα όσον αφορά στην παροχή πληροφοριών για το περιβάλλον. Όμως, όπως ανέφερε, γίνονται προς αυτή τη κατεύθυνση πολύ σημαντικά βήματα. Ειδικότερα, επεσήμανε ότι από την Ελλάδα δεν υπάρχουν αναλυτικά στοιχεία για τις περιοχές που καλύπτονται από πράσινο. Είπε, ότι ο Οργανισμός δεν έχει πλήρη εικόνα για τα ελληνικά δάση, ενώ χαρακτήρισε “πολύ καλή” τη δουλειά που γίνεται στις προστατευόμενες περιοχές. Επεσήμανε, όμως, την ανάγκη επιβολής της σχετικής νομοθεσίας. Πρόσθεσε επίσης, ότι είναι σημαντικό να έχει ο Οργανισμός στοιχεία για τη χρήση γης στη χώρα μας. Επιπλέον, διαπιστώνει έλλειψη δεδομένων όσον αφορά στα επίπεδα θορύβου στην Αθήνα. Όσον αφορά το επίμαχο θέμα της ανακύκλωσης, η κ. Μακγκλέιντ τόνισε στην ομιλία της, ότι στην Ελλάδα τα ποσοστά ανακύκλωσης είναι ιδιαίτερα χαμηλά και είναι αναγκαίο να δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα.
Για την κλιματική αλλαγή, ο Οργανισμός διαπιστώνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει σημειώσει πρόοδο στον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και την επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ωστόσο, οι τομεακές εξελίξεις δεν είναι όλες θετικές. Οι εκπομπές της ΕΕ των 27, από τις μεταφορές αυξήθηκαν κατά 24%, το διάστημα 1990-2008.
Στο μέτωπο της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, ο Οργανισμός εκτιμά ότι η εξειδικευμένη διαχείριση του φυσικού κεφαλαίου μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης.
Αναφορικά με τη βιοποικιλότητα, τα οικοσυστήματα και την υγεία των ατόμων, ο Οργανισμός εκτιμά ότι το δίκτυο προστατευόμενων ζωνών Natura 2000 έχει συμβάλει στην προστασία των απειλούμενων ειδών και στη διατήρηση των χώρων πρασίνου για αναψυχή. Επίσης, ότι η νομοθεσία για την ποιότητα του αέρα και των υδάτων έχει μειώσει την πίεση που ασκείται στην βιοποικιλότητα και στους ανθρώπους. Από την άλλη πλευρά, υπογραμμίζει ότι η εντατικοποίηση της χρήσης γης, η απώλεια των οικοτόπων και η υπεραλίευση έχουν απομακρύνει την ΕΕ από την επίτευξη του στόχου για την ανάσχεση της απώλειας της βιοποικιλότητας ως το 2010.
Η Έκθεση Περιβάλλοντος για το 2010 του ΕΟΠ, ενθαρρύνει την αύξηση ολοκληρωμένων δράσεων σε διάφορους τομείς πολιτικής που έρχονται αντιμέτωποι με αυτές τις προκλήσεις, ούτως ώστε να υπάρξουν ταχύτερες βελτιώσεις και να μεγιστοποιηθούν τα παράλληλα οφέλη.
Τέλος, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται από τον Οργανισμό στην αύξηση του αριθμού των πολιτών που αφιερώνουν τις προσπάθειές τους στη μείωση της επίδρασής τους στο περιβάλλον με την συμμετοχή τους στη συλλογή δεδομένων καθώς και μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.