Η περίοδος διερεύνησης αποτέλεσε το κύριο σημείο αιχμής στις τοποθετήσεις των κομμάτων κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής των προτάσεων των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και της Ν.Δ. για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής σχετικά με την Υγεία, ενώ από τις ομιλίες των βουλευτών της αντιπολίτευσης δεν έλειψαν και οι αναφορές στην αξιολόγηση.
«Η πρότασή μας για τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής (για την Υγεία) είναι συνεπής προς τη διακηρυγμένη πρόθεση και δέσμευση της κυβέρνησης να ερευνήσει και να πατάξει τη διαφθορά σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής» ανέφερε ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Αντώνης Μπαλωμενάκης.
Όπως σημείωσε «είναι ταυτόχρονα και βασικό πολιτικό πρόταγμα του ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας πάρει σαφή εντολή από τον ελληνικό λαό».
Στην πρόταση του κόμματός της να διευρυνθεί η περίοδος διερεύνησης τυχόν αδικημάτων στον χώρο της Υγείας από το 1996 μέχρι σήμερα επέμεινε η εισηγήτρια της Ν.Δ. Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου.
Η κ. Ασημακοπούλου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «παίζει παιχνίδια εντυπώσεων» και ότι «με την πρότασή της για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής έρχεται να καλύψει τα αρνητικά γι’ αυτήν αποτελέσματα που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, ότι εννέα στους δέκα πολίτες πιστεύουν ότι δεν κινείται στη σωστή κατεύθυνση».
«Προσπαθείτε να σερβίρετε τα πολιτικά αποτελέσματα της δεύτερης αξιολόγησης. Η Εξεταστική είναι το μοναδικό αντίμετρο που έχετε να προσφέρετε στον ελληνικό λαό για να καλύψετε την παταγώδη αποτυχία σας. Άρτος και θέαμα, δηλαδή» ανέφερε η εισηγήτρια της Ν.Δ. και πρόσθεσε: «Εμείς συμφωνούμε να είναι όλα στο φως, γιατί δεν θέλουμε να υπάρχει καμία σκιά. Εμείς στη δική μας πρόταση ζητάμε να διευρυνθεί το πεδίο και θεματικά και χρονικά. Γιατί έχετε αντίρρηση εσείς σε αυτό; Συμφωνώ με το τεκμήριο της αθωότητας, όμως οι “κακές γλώσσες” λένε ότι βγάλατε έξω την περίοδο 1996 γιατί τότε ο κ. Κουρουμπλής ήταν γενικός γραμματέας».
Την πρόταση του κόμματός της να επεκταθεί η χρονική περίοδος της έρευνας έως και το τέλος του 2016 για όλα τα θέματα της Υγείας, με σκοπό την επίτευξη μιας διακομματικής συμφωνίας επανάλαβε από την πλευρά της η ειδική αγορήτρια της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Εύη Χριστοφιλοπούλου.
Η κ. Χριστοφιλοπούλου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με την δική της πρόταση το μόνο που επιχειρεί είναι να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη και να παίξει πολιτικά παιχνίδια εν όψει των σκληρών μέτρων που υπογράφει, ενώ προφανώς δεν επιθυμεί, όπως είπε, τη διερεύνηση των δικών της πεπραγμένων τα τελευταία δύομισι χρόνια.
Διερωτήθηκε παράλληλα «γιατί δεν θέλει η συγκυβέρνηση να πληροφορηθεί ο κόσμος ποιος ωφελήθηκε από τη μη τιμολόγηση των φαρμάκων επί των ημερών της, για τις λίστες Πολάκη, για τα ελλείμματα στον χώρο της Υγείας, το ΚΕΕΛΠΝΟ, για τα ψέματα των δήθεν προσλήψεων».
«Αυτή η ιστορία της προπαγάνδας και του ψέματος πρέπει να τελειώσει, και θα τελειώσει αν υπάρξει επιμήκυνση της Εξεταστικής ως και σήμερα» είπε η αγορήτρια της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και απευθυνόμενη προς την πτέρυγα των κομμάτων της συγκυβέρνησης, ρώτησε: «Γιατί κρατάτε ομπρέλα, κύριοι, αν καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται;».
«Τα προβλήματα και στον χώρο της Υγείας δεν πρόκειται να λυθούν με Εξεταστικές Επιτροπές» τόνισε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης. Όπως υποστήριξε η «πείρα» του παρελθόντος αποδεικνύει ότι «οι Εξεταστικές επιτροπές αξιοποιούνται ώστε να συσκοτίσουν, να παραπλανήσουν το λαό από το κύριο πρόβλημα, την αιτία δηλαδή της όξυνσης των λαϊκών προβλημάτων, της γενικευμένης επίθεσης στην εργατική τάξη και τα υπόλοιπα στα λαϊκά στρώματα».
Ο κ. Λαμπρούλης εκτίμησε μάλιστα πως «ιδιαίτερα σε περιόδους όπως αυτή που διανύουμε με το νέο μεγάλο έγκλημα και πολιτικό σκάνδαλο της δεύτερης αξιολόγησης και το νέο πακέτο των αντιλαϊκών μέτρων» είπε ο κ. Λαμπρούλης, όχι μόνο δεν πρόκειται «να φτάσει το μαχαίρι στο κόκαλο», αλλά αντίθετα «η σήψη, η διαφθορά, τα σκάνδαλα και η διαπλοκή παραμένουν».
Σε ό,τι αφορά τη στάση του ΚΚΕ στην ψηφοφορία ο κ. Λαμπρούλης επισήμανε ότι το κόμμα του, «χωρίς βέβαια να έχει αυταπάτες», θα ψηφίσει «την πρόταση της Εξεταστικής Επιτροπής της κυβέρνησης και εφόσον συμφωνηθεί και τεθεί σε ψηφοφορία θα ψηφίσει και την πρόταση της Ν.Δ.».
Να διερευνηθούν τα σκάνδαλα στον χώρο της Υγείας από τη Μεταπολίτευση και μετά, ζήτησε εκ μέρους της Ένωσης Κεντρώων, η ειδική αγορήτρια Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου, ώστε να πληροφορηθεί ο ελληνικός λαός, ανεξαρτήτως παραγραφής τυχόν ποινικών ευθυνών των εμπλεκομένων προσώπων.
Η κ. Μεγαλοοικονόμου δήλωσε πως το κόμμα της δεν θα ψηφίσει υπέρ της σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής. Όπως είπε, η Ένωση Κεντρώνων «μια τέτοια παρωδία, μια τέτοια φιέστα, δεν μπορεί να τη στηρίξει», διότι «ο χρόνος, αλλά κυρίως οι μέθοδοι διερεύνησης, είναι εσφαλμένοι».
«Θα ψηφίσουμε υπέρ της σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής, με το βλέμμα όμως όχι μόνο στο παρελθόν, αλλά και στο μέλλον» δήλωσε ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς, παρότι -όπως εκτίμησε- «η Εξεταστική Επιτροπή θα καταλήξει σε σόου».
«Θα πρωταγωνιστεί η ατάκα και όχι το επιχείρημα, δεν θα εστιάσει στις προτάσεις, αλλά στις εντάσεις» ανέφερε, ενώ επανέλαβε τη θέση του Ποταμιού να δημιουργηθούν όλες εκείνες οι διαδικασίες που θα θωρακίσουν το σύστημα, τονίζοντας πως μόνο έτσι «θα φτιάξουμε ένα καλύτερο αύριο».
«Όποιος έχει στοιχεία τεκμηριωμένα για διαφθορά και πριν από το 1997 και μετά το 2015, δεν τον εμποδίζει κανείς να τα καταθέσει» ανέφερε από την πλευρά του ο γενικός εισηγητής τωνΑνεξάρτητων Ελλήνων Θανάσης Παπαχριστόπουλος.
«Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο ρεβανσισμού, η Εξεταστική Επιτροπή, θέλω να πιστεύω ότι, θα κάνει σοβαρή δουλειά και θα ρίξει άπλετο φως στα φαινόμενα διαφθοράς στο χώρο της υγείας» πρόσθεσε. Σημείωσε ακόμη ότι η απάντηση σε όσους ισχυρίζονται ότι η κυβέρνηση φοβάται να διευρύνει την περίοδο έρευνας και στη σημερινή περίοδο διακυβέρνησης, είναι η κατάσταση που παρέλαβε η κυβέρνηση και αυτή που παραδίδει μέρα με την ημέρα.
Για πρόταση, που έχει στόχο την συγκάλυψη των σκανδάλων στον χώρο της Υγείας, όπως έγινε με την Εξεταστική για τα χρέη των κομμάτων και τα ΜΜΕ, έκανε λόγο ο Ηλίας Κασιδιάρης εκ μέρους της Χρυσής Αυγής. Ανέφερε πάντως πως η Χρυσή Αυγή θα συμμετάσχει στην Εξεταστική Επιτροπή «για να αναδείξει τα σκάνδαλα».