Με ευρωπαϊκή στήριξη θα μπορέσει η Ιρλανδία να σταθεί στα πόδια της και να βγει σύντομα στις αγορές, σύμφωνα με τη γνωμάτευση του επικεφαλή της αποστολής του ΔΝΤ στην Ιρλανδία , κ. Ατζάι Τσόπρα.
«Απαιτείται μία συνολικότερη ευρωπαϊκή προσέγγιση, για να αντιμετωπιστεί η κρίση χρέους στην περιοχή ώστε η Ιρλανδία να λάβει βοήθεια στην επιδίωξή της να ξαναβγεί γρήγορα στις αγορές».
Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι «για τα θέματα πολιτικής που έχουν υπό την εποπτεία τους οι ιρλανδικές αρχές έχουν δείξει αποφασιστικότητα και κάνουν ό, τι μπορούν προκειμένου να ξεπεράσουν τα υφιστάμενα προβλήματα. . . όμως θα πρέπει να αναγνωρίσουμε επίσης ότι αυτό το γίνεται ό, τι είναι δυνατόν μπορεί στην πορεία να αποδειχθεί απλά ότι δεν επαρκεί. . . Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο δηλώνουμε με έμφαση ότι χρειάζεται μία συνολικότερη ευρωπαϊκή προσέγγιση, για να αντιμετωπιστεί στην περιοχή αυτή η κρίση χρέους».
Το ΔΝΤ αναμένει πλέον η αναλογία του εξωτερικού χρέους της Ιρλανδίας προς το ΑΕΠ της να φθάσει το 120% μέσα στο 2013. Το ΔΝΤ εκτιμά σήμερα ότι η προοπτική του εξωτερικού χρέους της Ιρλανδίας «παραμένει ευάλωτη».
Όσον αφορά την πιθανότητα οι ιρλανδικές τράπεζες να ενισχυθούν στο άμεσο μέλλον με 24 δισεκατομμύρια ευρώ (ποσό μικρότερο από τα 35 δισ.ευρώ που προβλέπονταν αρχικά) μέσω του εξωτερικού δανεισμού, ο ίδιος αξιωματούχος σχολίασε ότι «έτσι, θα υπάρξει η «κάλυψη» του σεναρίου σύμφωνα με το οποίο η Ιρλανδία θα ξαναβγεί στις αγορές με καθυστέρηση σε σύγκριση με ό,τι νομίζαμε σε έναν πρώτο χρόνο ότι θα τής ήταν επιτρεπτό».
Διπλωματικές πηγές στην ευρωζώνη έλεγαν πρόσφατα ότι «η Ιρλανδία μπορεί να πετύχει τη μείωση του επιτοκίου των δανείων της από την ΕΕ, αν η κυβέρνησή της επιταχύνει τη λήψη των μέτρων λιτότητας, αντί να φορολογήσει περισσότερο τις επιχειρήσεις της» (όπως τής ζήτησαν οι Βρυξέλλες).
Το 2011 η ιρλανδική οικονομία εκτιμάται πως θα αναπτυχθεί με ρυθμό 0,6%, ενώ νωρίτερα εκτιμάτο ότι ο αναπτυξιακός ρυθμός θα ήταν 0,5%. “Χρειάζεται δυναμικότερος ρυθμός ανάπτυξης για να εξυπηρετείται αποτελεσματικά το ιρλανδικό εξωτερικό κρατικό χρέος”, έλεγαν άλλες διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες.