Nα «σταθούν στο ύψος των περιστάσεων» κάλεσε χθες τη Ρωσία και την Ουκρανία ο πρόεδρος της Γαλλίας, όπως αναφέρει ανακοίνωση που εξέδωσε η γαλλική προεδρία έπειτα από τηλεφωνική συνδιάλεξη του Φρανσουά Ολάντ με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο.
«Ο πρόεδρος της (γαλλικής) Δημοκρατίας κάλεσε τα μέρη να ανέλθουν στο ύψος των περιστάσεων: η κατάπαυση του πυρός πρέπει να εφαρμοστεί για να δημιουργηθούν οι συνθήκες για τη διευθέτηση των πολιτικών ζητημάτων. Η αποστολή του ΟΑΣΕ η οποία επιτελεί ένα αξιοσημείωτο έργο είναι έτοιμη» να συμβάλλει, αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Για τον Ολάντ, η θητεία του οποίου ολοκληρώνεται σε έναν μήνα, «δεν υπάρχει σήμερα εναλλακτική λύση στο σχήμα της Νορμανδίας», την τετραμερή που είχε εγκαινιαστεί την 6η Ιουνίου 2014, στις τελετές για την επέτειο της συμμαχικής απόβασης, και στην οποία συμμετέχουν η Γαλλία, η Γερμανία, η Ρωσία και η Ουκρανία. Αυτό το σχήμα «διατηρεί την αξία του» και συνέβαλε να «αποφευχθούν παρεκτροπές που θα ήταν καταστροφικές» επισήμανε, προσθέτοντας πως όλα τα μέρη θα πρέπει να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους χωρίς διακοπή ώστε να τεθούν σε εφαρμογή οι αποφάσεις του Μινσκ.
Παράλληλα, σε ανακοίνωση του Κρεμλίνου για τη συνδιάλεξη σημειώνεται ότι οι τέσσερις ηγέτες εξέφρασαν την ελπίδα πως το σχήμα της Νορμανδίας θα συνεχίσει να συμβάλει στις προσπάθειες διευθέτησης της ουκρανικής κρίσης μετά τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, ο πρώτος γύρος των οποίων διεξάγεται την Κυριακή και ο δεύτερος την 7η Μαΐου.
Σε κοινή ανακοίνωσή τους που δόθηκε στη δημοσιότητα τη νύχτα της Δευτέρας, οι τέσσερις ηγέτες επαναβεβαιώνουν την «προσήλωσή τους στην εφαρμογή των Συμφωνιών του Μινσκ», καλούν «να ενταθούν οι προσπάθειες για την ανταλλαγή κρατουμένων» και καταδικάζουν «τις απειλές εναντίον της ειδικής αποστολής επιτήρησης του ΟΑΣΕ».
Σε μερικές ημέρες η ανατολική Ουκρανία θα μπει στην τρίτη χρονιά εχθροπραξιών ανάμεσα στους φιλορώσους αντάρτες και τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις. Αφότου ξέσπασε τον Απρίλιο του 2014, έναν μήνα μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, η σύρραξη έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 10.000 ανθρώπους.