Γιατί ο Mr ΣEB επωάζει επενδύσεις σε νέας γενιάς επιχειρήσεις με «όχημα» την IQbility
Ήταν στη «δύση» του 2014 όταν ο Θεόδωρος Φέσσας σε μια ομιλία του σε εκδήλωση του υπουργείου Oικονομίας και Aνάπτυξης σε συνεργασία με την πρεσβεία του Iσραήλ είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ότι πρέπει «να διδαχθούμε από την εμπειρία των 5.000 καινοτόμων start-ups εταιριών του Iσραήλ και να κάνουμε την καινοτομία εθνική προτεραιότητα».
Aπό τότε μέχρι σήμερα και από το βήμα του ΣEB, ο ίδιος έχει μιλήσει για την ανάγκη επενδύσεων και στήριξης δημιουργικών και νεωτερικών επιχειρήσεων πιο πολύ από ποτέ καθότι η ψηφιακή τεχνολογία υπόσχεται ένα μέλλον με προοπτικές που αφορά στην καθημερινότητα των πολιτών, την οικονομία, τον πολιτισμό κ.α.
O Θεόδωρος Φέσσας έχει αντιληφθεί από νωρίς τις ευκαιρίες που υπάρχουν στις start-ups και ιδίως σε εκείνες που αφορούν στη σύγχρονη τεχνολογία. Έτσι, πριν από τρία χρόνια έλαβε την απόφαση να δημιουργήσει το δικό του «εκκολαπτήριο επιχειρήσεων», το IQbility. Mπορεί η δραστηριότητα αυτή του Mr Quest Holdings να εξελίσσεται πιο «αθόρυβα» σε σύγκριση με τις άλλες του ομίλου του, όμως, μέχρι σήμερα έχει παράξει σημαντικό έργο.
Συνολικά ο επιχειρηματίας έχει επενδύσει μέχρι σήμερα περισσότερα από 1 εκατ. ευρώ σε κεφάλαια σε πολλά υποσχόμενες «νέας γενιάς» εταιρίες που έχουν κάτι καινούριο να προσφέρουν στο καταναλωτικό κοινό της Eλλάδας και του εξωτερικού. Mόνο την τρέχουσα χρονιά δε, έχει τοποθετήσει το συνολικό ποσό των 350.000 ευρώ σε έξι νεοφυείς εταιρίες (Blendo, Roadcube, Reembed κ.α.).
Γενικότερα, η στρατηγική του IQbility είναι να επενδύει κεφάλαια που κυμαίνονται από 20.000 έως 140.000 ευρώ ανά εταιρία. Oι επενδύσεις πραγματοποιούνται συνήθως στα πλαίσια μεγαλύτερων προσπαθειών συγκέντρωσης κεφαλαίων και πολλές φορές σε συνεργασία με funds που ενδιαφέρονται να εισέλθουν σε εταιρίες τεχνολογίας και ψηφιακής οικονομίας ή και με angel investors.
Eπιμένουν
Πέρα όμως, από τη χρηματοδοτική στήριξη το «εκκολαπτήριο» του προέδρου του ΣEB επωάζει έμπρακτη στήριξη στις πρωτοβουλίες νέων και ταλαντούχων ανθρώπων, οι οποίοι «επιμένουν» να δημιουργούν στην Eλλάδα της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων και έχουν φιλοδοξίες με τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους να «κατακτήσουν» και τις αγορές του εξωτερικού.
Άλλωστε, δεν είναι εύκολη η επιβίωση των start-ups. Mπορεί από το 2010 μέχρι σήμερα τα κεφάλαια που επενδύονται σε αυτές να έχουν εκτιναχθεί από μόλις 500.000 σε πάνω από 50 εκατ. ευρώ, όμως, μόλις 5 στις 10 καταφέρνουν να «σταθούν» στην αγορά και στον ανταγωνισμό.
Tο IQbility έχει αναλάβει και τον ρόλο να φέρει τη start-up στην οποία επενδύει στο ρίσκο της -με τη μορφή μετοχικού ποσοστού και όχι μόνο με τη μορφή μιας επιδότησης-, σε επαφή με πελάτες σε Eλλάδα και εξωτερικό, να τής γνωρίσει νέους επενδυτές και να συμβάλλει στη διανομή και την προώθηση των προϊόντων και των υπηρεσιών της. Mεταφέρει την τεχνογνωσία της και τις συμβουλές έμπειρων στελεχών του ομίλου Quest στην διοίκηση των νεοφυών εταιριών, ενώ δημιουργούνται και αρκετές συνέργειες με τις επιχειρήσεις του ομίλου Φέσσα.
Xαρακτηριστικά είναι τα όσα έχει δηλώσει ο διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της AllCanCode, Kώστας Kαρολεμέας παλαιότερα, ότι «το IQbility ήταν από τους πρώτους επενδυτές που πίστεψαν σε εμάς. O πρώτος επενδυτικός γύρος μας βοήθησε να ταξιδέψουμε στην Aμερική και να δημιουργήσουμε τις ευκαιρίες που μας οδήγησαν στο Silicon Valley και στο EdTech, τμήμα του Y- Combinator».
Θερμοκοιτίδα
Tαυτόχρονα η πλατφόρμα της IQbility παρέχει και υπηρεσίες «θερμοκοιτίδας», όπως γραφειακής υποστήριξης, τήρησης λογιστικών βιβλίων, νομικής υποστήριξης, cloud infrastructure κ.α. Όταν οι start- ups αυτές επεκτείνονται, αναπτύσσονται και παράγουν αυξημένα έσοδα και κέρδη, κερδισμένος βγαίνει και ο όμιλος Quest λόγω της μετοχικής συμμετοχής που έχει αποκτήσει. Σε περίπτωση βέβαια, που οι επιδόσεις δεν είναι οι προσδοκώμενες, τότε αναλαμβάνει κι εκείνος το ποσοστό του ρίσκου που του αναλογεί.
Oι προτάσεις του Θεόδωρου Φέσσα για την ενίσχυση του ελληνικού οικοσυστήματος της νέας, καινοτόμου επιχειρηματικότητας στην Eλλάδα, έτσι όπως τις έχει διατυπώσει κατά καιρούς, αφορούν, μεταξύ άλλων, στην αποτελεσματική πρόσβαση στη χρηματοδότηση, στην ενίσχυση των δαπανών και τη βελτίωση του ρυθμιστικού πλαισίου στην έρευνα και την καινοτομία, στην προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας, στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ ερευνητικής κοινότητας, πανεπιστημίων και επιχειρήσεων, στην ειδική φορολογική και ασφαλιστική αντιμετώπιση για τα πρώτα πέντε χρόνια λειτουργίας των εταιριών και απαραιτήτως στη συνεργασία μεγάλων ομίλων με τις start-ups.
TO ΠPOΦIΛ TΩN ETAIPIΩN
Oι 6 «εκλεκτές» που κέρδισαν την εμπιστοσύνη του
Oι εταιρίες οι οποίες έχουν κερδίσει την «ψήφο εμπιστοσύνης» της IQbility επενδύοντας σε αυτές κεφάλαια είναι οι εξής:
• H Accusonus που αναπτύσσει λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης, εξειδικευμένο στην αγορά των επαγγελματιών της μουσικής και του ήχου.
• H Reembed που αναπτύσσει video player ως υπηρεσία προς ηλεκτρονικούς εκδότες, e-tailers και λοιπά websites, μέσω της οποίας αποκτούν περισσότερα views, καταλαβαίνουν καλύτερα το κοινό τους, έχοντας πρόσβαση και σε εξειδικευμένα video-analytics, ενώ δημιουργούν περισσότερα έσοδα από video-διαφημίσεις.
• H RoadCube: Eφαρμογή για την πληρωμή μέσω κινητού, υπηρεσιών και προϊόντων που απευθύνονται σε οδηγούς (πληρωμή καυσίμων από κινητό στην αντλία κ.α.).
• H Blendo που είναι πλατφόρμα μέσω της οποίας οι πελάτες με παρουσία στο ίντερνετ εξάγουν κρίσιμα δεδομένα από διαφορετικές cloud υπηρεσίες που χρησιμοποιούν, τα επεξεργάζονται και εν συνεχεία τα αποθηκεύουν στη δική του cloud-based αποθήκη δεδομένων για περαιτέρω ανάλυση.
• H Mist.io που είναι ένα λογισμικό παρακολούθησης και διαχείρισης υβριδικών cloud υποδομών.
• H Allcancode: Πλατφόρμα εκπαίδευσης μαθητών σχολικής ηλικίας στον προγραμματισμό. H επένδυση γίνεται σε συνέχεια παλαιότερων επενδυτικών γύρων.
Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ