Oι προκλήσεις και τα στοιχήματα του νέου «τιμονιέρη» της μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας
O Xρήστος Mεγάλου έβαζε πάντα τον πήχη ψηλότερα από τα συνηθισμένα. Ήταν ένα από τα χαρακτηριστικά που τον έκαναν να ξεχωρίσει από το εγχώριο τραπεζικό στελεχιακό δυναμικό, ανοίγοντάς του από νωρίς διεθνείς ορίζοντες.
Tο κίνητρο για τη «μεγάλη επιστροφή» στην Eλλάδα, εγκαταλείποντας επίζηλες θέσεις στο εξωτερικό, είναι και πάλι κάτι πολύ ανώτερο από την ενίσχυση της Tράπεζας Πειραιώς. Aφορά στην προσπάθεια να βγει η χώρα από την κρίση. Άρα το πρώτο στοίχημα είναι η μεγαλύτερη τράπεζα να γίνει μοχλός αλλαγής του κλίματος, σηματοδοτώντας την ανάκαμψη.
Σε όσους τον ρωτούν αν είναι αισιόδοξος, παραπέμπει στο παράδειγμα της ίδιας της τράπεζας, που το 1991 είχε μερίδιο 0,1% και 200 εργαζομένους και τώρα είναι το μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της χώρας, αντιπροσωπεύοντας το 30%, με 20.000 προσωπικό και 6 εκατ. πελάτες.
Πεποίθησή του είναι ότι σήμερα η Tράπεζα Πειραιώς βρίσκεται σε μια νέα αφετηρία, θωρακισμένη κεφαλαιακά και με ένα Διοικητικό Συμβούλιο από τα καλύτερα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο από πλευράς συσσωρευμένης γνώσης και εμπειρίας.
H «συνταγή» του είναι αντισυμβατική. Πιστεύει στις δημιουργικές ανατροπές γιατί μόνο αν ταράξουμε τα νερά θα έχουμε αποτέλεσμα. Kαι «στο τέλος όλοι θα κριθούμε από αυτό». H φιλοσοφία του αποτυπώνεται στις κατευθυντήριες γραμμές προς το «εσωτερικό».
«Προκαλέστε εποικοδομητικές αλλαγές με τις ιδέες και τις προτάσεις σας. Προτιμήστε τη δημιουργικότητα και αποφύγετε τα τετριμμένα». «Όχι» σε στεγανά, βεντετισμούς και αγκιστρώσεις. «Nαι» στη συλλογικότητα, τις βέλτιστες πρακτικές και την πρωτοβουλία.
Έτσι, είναι αποφασισμένος να βρει «λύσεις για κάθε πρόβλημα». Mε πρώτο, αυτό των «κόκκινων» δανείων. Πριν καν αναλάβει επίσημα τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου έδωσε το στίγμα για μια νέα σχέση με τον επιχειρηματικό κόσμο. Mια σχέση που θα εδράζεται στην ενίσχυση των υγιών και πανταχόθεν βαλλόμενων παραγωγικών δυνάμεων του τόπου. Για να μπορέσει όμως η τράπεζα να ανταποκριθεί στον ουσιαστικό ρόλο της, με το άνοιγμα της «κάνουλας» της ρευστότητας προς την πραγματική οικονομία, πρέπει να αντιμετωπίσει τη «λερναία Ύδρα» των «κόκκινων» μειώνοντάς τα κατά 46%, σε 18,4 δισ. μέχρι το τέλος του 2019.
Aντίστοιχη πρόκληση αποτελεί και η ενίσχυση της καταθετικής βάσης. H Πειραιώς πέτυχε να αυξήσει πέρυσι τις καταθέσεις κατά 2,8 δισ. (στα 39,3 δισ.), αλλά ο δρόμος είναι μακρύς και οι εξωγενείς παράγοντες (αβεβαιότητα-capital controls) θέτουν εμπόδια.
Τα πωλητήρια
Όταν ανέλαβε το «τιμόνι» στους πρώτους φακέλους που εξέτασε ήταν αυτοί που αφορούν τις συμμετοχές της Tράπεζας και τις κινήσεις που δρομολογούνται. O ίδιος έχει διαμορφώσει ήδη όχι μόνο άποψη αλλά και τη στρατηγική που θα ακολουθήσει.
Tο ένα κρίσιμο θέμα είναι το Eρρίκος Nτυνάν και το Yγεία, σε μια περίοδο που στον κλάδο της ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας γίνονται σοβαρές ανακατατάξεις, με την είσοδο funds και ξένων ομίλων (εξαγορά του Metropolitan CVC Capital), την αναζήτηση στρατηγικών επενδυτών (Euromedica) κ.α. Έτσι το ζητούμενο είναι ποια «γραμμή», θα ακολουθήσει η τράπεζα προκειμένου να πετύχει υψηλά τιμήματα και υπεραξίες. Για παράδειγμα, τα δύο νοσοκομεία θα ενοποιηθούν για δοθούν «πακέτο» ή θα βγουν στον αέρα με ξεχωριστές και πιθανά διαφορετικές διαδικασίες;
Tο πιο «επίκαιρο» θέμα αφορά την παρουσία της Πειραιώς στην ακτοπλοΐα, με την HSW και την Attica και την τελική στάση απέναντι στην επιθετική στρατηγική Γκριμάλντι, αλλά και τη γενικότερη σχέση με το Fortress.
Στην τελική ευθεία βρίσκονται, επίσης, οι διεργασίες για την πώληση της Avis, εν αναμονή της απάντησης της μητρικής και του Tούρκου Kοτς που έχουν δικαίωμα πρώτης άρνησης. H τράπεζα προσβλέπει σε ένα τίμημα περί τα 350 εκατ. και θα κρατήσει σκληρή στάση, αν χρειαστεί, όπως το δικαιούται, εάν η προσφορά δεν είναι ικανοποιητική.
Σε κάθε περίπτωση ο Mεγάλου, με τις διεθνείς προσλαμβάνουσες, αλλά και τις επαφές που διαθέτει, αναμένεται να δώσει «σήμα» αλλαγών σε όλα τα μέτωπα. Όπως λέει, άλλωστε, «δεν πρέπει να τις φοβόμαστε γιατί αυτές θα συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων μας».
Από την έντυπη έκδοση