Παράθυρο για αναβίωση των διαπραγματεύσεων της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου Ε.Ε. – ΗΠΑ (TTIP) ανοίγει η Ουάσιγκτον.
Σπεύδει όμως να επισημάνει στις Βρυξέλλες ότι θα πρέπει ίσως να περιμένουν στη σειρά, πίσω από τους εταίρους στη NAFTA, και ενδεχομένως τις δύο ισχυρότερες οικονομίες της Ασίας.
Αυτό δεν φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα τους Ευρωπαίους.
Εκείνο που καίει το Βερολίνο και συνολικά την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι να διασφαλίσουν ότι θα έχουν προτεραιότητα έναντι της Βρετανίας. Και εάν πιστέψουμε τις διπλωματικές πηγές, μάλλον θα το πετύχουν, καθώς παρά τις αρχικές δηλώσεις Τραμπ- Μέι περί «ειδικής σχέσης», η αμερικανική κυβέρνηση έχει βάλει στον «πάγο» κάθε συνομιλία με το Λονδίνο για συμφωνία ελεύθερου εμπορίου. Όχι μόνο γιατί η αγορά των 27 κρατών-μελών είναι πολύ μεγαλύτερη από τη βρετανική, αλλά και γιατί θέλει να ξεκαθαρίσει πρώτα η εικόνα για τον αντίκτυπο του Brexit.
Σε συνέντευξή του στους «Financial Times» ο υπουργός Εμπορίου, Γουίλμπορ Ρος, άρχισε από τα σημεία αντιπαράθεσης Αμερικανών – Ευρωπαίων με κυριότερο το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ έναντι της Ε.Ε., το οποίο είναι το δεύτερο υψηλότερο ύστερα από εκείνο έναντι της Κίνας. Η Ε.Ε. εξάγει προς την αμερικανική αγορά αγαθά αξίας μεγαλύτερης κατά 146 δισ. δολάρια σε σχέση με τα αμερικανικά που εισάγει.
Το ζήτημα αυτό θα τεθεί, λοιπόν, όπως δήλωσε ο κ. Ρος, επί τάπητος στη συνάντησή του την ερχόμενη Δευτέρα με την επίτροπο Εμπορίου Σεσίλια Άλστρομ. Αλλά οι συζητήσεις δεν θα μείνουν εκεί, με τον Αμερικανό υπουργό Εμπορίου να αναγνωρίζει ότι θα πρέπει να αποφασιστεί το πότε και πώς θα προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις για την TTIP, μία συμφωνία που πολυδιαφημίστηκε το 2013 όταν άρχισαν οι σχετικές διαβουλεύσεις, αλλά και πυροδότησε εντονότατες πολιτικές αντιδράσεις τόσο σε χώρες της Ένωσης όσο και στο αμερικανικό Κογκρέσο.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Ναυτεμπορικής, αρκετοί πίστευαν ότι η TTIP οδεύει προς θάνατο μετά την εκλογή Τραμπ. Ωστόσο ο κ. Ρος σχολίασε στη βρετανική εφημερίδα πως «είναι ξεκάθαρο και λογικό» ότι θα πρέπει να υπάρξει μία συμφωνία και με την Ευρώπη. Όπως εξήγησε «είναι λίγο παράξενο ένα αυτοκίνητο να εισάγεται χωρίς φόρο από το Μεξικό στην ευρωπαϊκή αγορά, ενώ ένα αμερικανικό να βαρύνεται με δασμούς».
Έσπευσε βέβαια να ξεκαθαρίσει ότι προτεραιότητα έχει η επαναδιαπραγμάτευση της NAFTA με τον Καναδά και το Μεξικό, με στόχο να καταλήξει σε βασική συμφωνία έως τα μέσα του 2018. Στη συνέχεια θα εξεταστεί εάν μπορεί να υπάρξει πιο γρήγορα πρόοδος με την Ε.Ε. ή με την Κίνα και τηνΙαπωνία. Στο να ανοίξει το παράθυρο διαλόγου βοήθησαν οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι με τη στάση τους στις πρόσφατες συνόδους του G20 και του ΔΝΤ- Παγκόσμιας Τράπεζας. Εκεί, σε μία ένδειξης καλής θέλησης, αποδέχθηκαν το αμερικανικό αίτημα να αφαιρεθεί από τα ανακοινωθέντα η ρητή δέσμευση για απόρριψη κάθε μορφής προστατευτισμού.
Χθες η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δήλωσε «ενθαρρυμένη» από την πρόθεση της Ουάσιγκτον να εξετάσει μία εμπορική συμφωνία με την Ε.Ε. Όπως είπε, θετικά μηνύματα για την επανέναρξη εμπορικών διαπραγματεύσεων έλαβε και από την επίσκεψή της στις ΗΠΑ.
Η καγκελάριος δεν παρέλειψε να σχολιάσει και τη μελλοντική σχέση με τη Βρετανία, επισημαίνοντας πως θα επιμείνει στη διατήρηση των τεσσάρων βασικών ελευθεριών της ενιαίας εσωτερικής αγοράς. Πρόσθεσε πάντως ότι, παρά τις όποιες διαφορές, υπάρχει επιθυμία «να διατηρηθεί μία καλή σχέση μετά την έξοδο της χώρας από την Ένωση».