Σε μια κίνηση που αποβλέπει, όπως λένε οι επικριτές του, στην εκτόνωση της λαϊκής οργής για τη δεινή κατάσταση της οικονομίας της Βενεζουέλας, ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο διέταξε να αυξηθεί από σήμερα ο κατώτατος μισθός κατά 60%.
Ωστόσο, μαζί με τα κουπόνια τροφίμων το μηνιαίο εισόδημα των χαμηλόμισθων (200.000 μπολιβάρ) ούτε τα 50 δολάρια το μήνα δεν θα πιάνει στη μαύρη αγορά, όπως μεταδίδει το BBC.
Πρόκειται για την τρίτη αύξηση του κατώτατου μισθού τη φετινή χρονιά, που θα ευνοήσει τους εργαζομένους στο δημόσιο και τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας.
Η απόφαση του Μαδούρο έρχεται ένα μήνα μετά το ξέσπασμα των αιματηρών διαδηλώσεων στη χώρα. Οι διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους την 1η Απριλίου ζητώντας εκλογές μετά την απόπειρα του Ανώτατου Δικαστηρίου να ενισχύσει την εξουσία του Προέδρου της χώρας.
Πορείες σε διάφορες πόλεις σημαδεύτηκαν από συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων καταστολής και διαδηλωτών, στις οποίες σκοτώθηκαν 28 άνθρωποι.
Παρατηρητές εκφράζουν φόβους για νέο κύμα βίας καθώς οι οπαδοί κυβέρνησης κι αντιπολίτευσης σχεδιάζουν για σήμερα νέες διαδηλώσεις.
Ο Πάπας Φραγκίσκος προσφέρθηκε να μεσολαβήσει μεταξύ της κυβέρνησης Μαδούρο και των αντιπάλων της, αλλά η αντιπολίτευση απέρριψε την πρότασή του. Οι ηγέτες της κατηγορούν τον Μαδούρο ότι έχει εγκαταστήσει ένα δικτατορικό καθεστώς στη χώρα κι οδήγησε την οικονομία της στα βράχια.
Ακόμη κι η αύξηση κατά 60% του βασικού μισθού πενιχρή παρηγοριά προσφέρει στα εκατομμύρια εργατών της χώρας, η αγοραστική δύναμη των οποίων έχει εξανεμιστεί λόγω της κρίσης. Οι επικριτές του Μαδούρο μιλούν για κίνηση απελπισίας που θα γιγαντώσει ακόμη περισσότερο το τέρας του πληθωρισμού.
Ο πληθωρισμός στη Βενεζουέλα είναι από τους υψηλότερους στον κόσμο και φέτος μπορεί να φθάσει το 720% σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΔΝΤ.
Το τελευταίο διάστημα ακόμη και κάτοικοι προπυργίων του Μαδούρο μετέχουν στις διαδηλώσεις εναντίον του.