Την ανάγκη σχηματισμού «μεταρρυθμιστικής κυβέρνησης» από την υφιστάμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία διαμήνυσε προς την πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ στις συναντήσεις που είχε στα Σκόπια, ο αναπληρωτής βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χόιτ Μπράιαν Γι.
Ο Αμερικανός αξιωματούχος είχε σπεύσει στην ΠΓΔΜ σε μια μεσολαβητική προσπάθεια των ΗΠΑ για την εκτόνωση της επικίνδυνης κρίσης στην οποία είχε βυθιστεί η χώρα, και συνάντησε τους ηγέτες όλων των πολιτικών κομμάτων, τον πρόεδρο Γκιόργκι Ιβάνοφ, αλλά και τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο του κοινοβουλίου Ταλάτ Τζαφέρι.
Σύμφωνα με τα ΜΜΕ των Σκοπίων, ο Χόιτ Μπράιαν Γι τόνισε στους συνομιλητές του ότι η κυβέρνηση αυτή θα οδηγήσει τη χώρα εγγύτερα στην ευρωπαϊκή της ενσωμάτωση.
Όπως είπε, είναι σημαντικό όλοι οι πολιτικοί ηγέτες της ΠΓΔΜ να αντιληφθούν τη σοβαρότητα της κατάστασης και να βρουν τρόπο ώστε η κοινοβουλευτική πλειοψηφία να σχηματίσει κυβέρνηση. Ανέφερε ακόμα πως αντιλαμβάνεται ότι υπάρχουν ανησυχίες για το πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης, ωστόσο πρόσθεσε ότι οι ανησυχίες αυτές θα πρέπει να συζητούνται εντός του Κοινοβουλίου και όχι έξω από αυτό.
«Δεν βλέπουμε το λόγο γιατί να μην έχει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία τη δυνατότητα να προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση και εκεί (στο Κοινοβούλιο) να υπάρξει συζήτηση για όλα τα θέματα», είπε ο ΓΙ, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων «MIA».
Ο αναπληρωτής βοηθός ΥΠΕΞ των ΗΠΑ συναντήθηκε και με τον εκλεγέντα κατά την επεισοδιακή συνεδρίαση της Βουλής, Αλβανό πρόεδρο του κοινοβουλίου Ταλάτ Τζαφέρι, γεγονός που ερμηνεύτηκε ως νομιμοποίηση του, μολονότι η εκλογή του θεωρήθηκε «πραξικοπηματική», τόσο από τον πρόεδρο Ιβάνοφ όσο και από τον ηγέτη του VMRO Νικολά Γκρούεφσκι, με το επιχείρημα ότι δεν τηρήθηκε ο κανονισμός.
Ερωτηθείς αν η συνάντησή του με τον Ταλάτ Τζαφέρι ισοδυναμεί με αναγνώρισή του ως πρόεδρο της Βουλής, ο Γι ανέφερε ότι οι ΗΠΑ έχουν ήδη εκφράσει την ετοιμότητά τους να συνεργαστούν με τον Ταλάτ Τζαφέρι και πρόσθεσε ότι το ίδιο έχουν πράξει η ΕΕ, το ΝΑΤΟ και το Βερολίνο.
«Πρέπει να δοθεί η ευκαιρία αυτή η διαδικασία να συνεχιστεί με τον σχηματισμό κυβέρνησης», είπε και πρόσθεσε ότι ο σχηματισμός κυβέρνησης αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις, να αναπτυχθούν οι επιχειρήσεις και να πληρώνονται οι μισθοί.
Σε ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι ο Ιβάνοφ ζήτησε από τις ΗΠΑ, ως στρατηγικό εταίρο της ΠΓΔΜ, να βοηθήσουν για την άρση των εμποδίων, προκειμένου να καταστεί δυνατή η ανάθεση της εντολής σχηματισμού κυβέρνησης στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Σε ανακοίνωσή του με αφορμή τη συνάντηση του Αμερικανού αξιωματούχου με τον Νικολά Γκρούεφσκι, το κόμμα του τελευταίου επανέλαβε το αίτημα για νέες εκλογές, ενώ η Σοσιαλδημοκρατική Ένωση του Ζόραν Ζάεφ διακήρυξε ότι θα προχωρήσει στον σχηματισμό κυβέρνησης άμεσα με τα αλβανικά κόμματα.