Με καλό μάτι βλέπει την προκαταρκτική συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους Θεσμούς ο οίκος αξιολόγησης Fitch.
Μάλιστα σε ανακοίνωση του ο οίκος αναφέρει πως πλέον μετά από αυτό το βήμα θα αρχίσει σταδιακά η απελευθέρωση πόρων που θα επιτρέψουν στη χώρα να αποπληρώσει τις πληρωμές ομολόγων τον Ιούλιο.
Παράλληλα επισημαίνει πως η εξέλιξη που έχουν λάβει τα γεγονότα αποτελεί μια προϋπόθεση για τις συζητήσεις σχετικά με την ελάφρυνση χρέους, αν και το χρονοδιάγραμμα και το αποτέλεσμα των συζητήσεων αυτών παραμένει αβέβαιο για την ώρα.
Ληξιπρόθεσμες οφειλές
Οι αναλυτές της Fitch εκτιμούν πως η εκταμίευση της δόσης στις 22 Μαΐου θα χρησιμοποιηθεί κυρίως για την εξυπηρέτηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών της κυβέρνησης προς τον ιδιωτικό τομέα και για την αποπληρωμή χρέους 6,3 δισ. ευρώ τον Ιούλιο.
Σύμφωνα με τους ίδιους, η εξέλιξη αυτή ευθυγραμμίζεται με την βασικές τους υποθέσεις, όταν επιβεβαίωσαν την αξιολόγηση «CCC» της Ελλάδα το Φεβρουάριο.
«Λάβαμε υπόψη την ευρύτερη συμμόρφωση της Ελλάδας με το πρόγραμμα και την επιθυμία των αρχών της ευρωζώνης να αποφύγουν μια νέα ελληνική κρίση.
Τα ελληνικά ρίσκα
Αναγνωρίσαμε επίσης ότι η λαϊκή και πολιτική αντίθεση σε στοιχεία του προγράμματος παραμένει υψηλή στην Ελλάδα, το οποίο δημιουργεί σημαντικά ρίσκα εφαρμογής. Αλλά πιστεύουμε πως οι βουλευτές της κυβέρνησης είναι πιθανότερο να εγκρίνουν τα μέτρα παρά να τα απορρίψουν» γράφουν στην ανακοίνωση.
Αδιευκρίνιστος ο ρόλος του ΔΝΤ
Ο Fitch επισημαίνει ακόμα πως δεν είναι ξεκάθαρο πόσο κοντά είναι το ΔΝΤ και ορισμένοι Ευρωπαίοι πιστωτές σε μια συμφωνία για το χρονοδιάγραμμα και τη φύση μιας πιθανής ελάφρυνσης χρέους που θα επέτρεπε στο ΔΝΤ να λάβει μέρος στο τρίτο πρόγραμμα ως δανειστής.
Τονίζει επίσης πως πλέον το χρονοδιάγραμμα για την εξασφάλιση μιας τέτοιας συμφωνίας και της συμμετοχής του ΔΝΤ πριν τον Ιούλιο είναι αρκετά σφιχτό.
Η Ελλάδα ξεπέρασε τους στόχους της
Υπογραμμίζει ωστόσο, πως οι Ευρωπαίοι δανειστές της Ελλάδας θα είναι έτοιμοι να εκταμιεύσουν πόρους χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ, κυρίως επειδή η Ελλάδα ξεπέρασε τους στόχους του προγράμματος. Σε κάθε περίπτωση, σημειώνει η Fitch, μια απόφαση του ΔΝΤ να μη λάβει μέρος θα περιέπλεκε την αξιολόγηση του προγράμματος και την εκταμίευση.
Η μακροοικονομική εικόνα της Ελλάδας είναι σύνθετη
Αν και η Ελλάδα ξεπέρασε τους δημοσιονομικούς στόχους, η Fitch επισημαίνει πως η μακροοικονομική εικόνα παραμένει πιο σύνθετη, αντανακλώντας εν μέρει τον αντίκτυπο που είχαν οι καθυστερήσεις στην εμπιστοσύνη και στην εξυπηρέτηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον ιδιωτικό τομέα. Ορισμένα στοιχεία δείχνουν πως η οικονομική ανάκαμψη επιβραδύνθηκε το 2017.
Όπως αναφέρει η Fitch, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξήθηκαν στα 5 δισ. ευρώ στο τέλος Φεβρουαρίου και ο δείκτης μεταποίησης αποτυπώνει μια συρρίκνωση της μεταποιητικής δραστηριότητας το πρώτο τρίμηνο του 2017, αν και η βιομηχανική παραγωγή είχε καλή επίδοση.