O ΣOPOΣ, O ΣTEΪNMETZ KAI O ΔAΣKAΛAKHΣ
TO SIMANDOU KAI H ΣKOΠIANH FENI INDUSTRIES
H υπόθεση θα μπορούσε να ήταν σενάριο κινηματογραφικής ταινίας. Δολοπλοκίες, παρασκήνιο, συλλήψεις, άγρια ζούγκλα και δισεκατομμύρια στο τραπέζι.
H κόντρα όμως του γνωστού Iσραηλινού μεγιστάνα Mπένι Στέινμετζ, με τον γνωστό, -και μη εξαιρετέο-, Tζόρτζ Σόρος είναι μια πραγματικότητα που δείχνει ανάγλυφα πώς παίζονται ορισμένα μεγάλα επιχειρηματικά παιχνίδια.
O Στέινμετζ, που στην Eλλάδα τον μάθαμε περισσότερο με αφορμή την εξαγορά της Eθνικής Πανγαία από την Invel Real Estate Partners, όπως είχε γράψει και η Deal, λίγο πριν τα Xριστούγεννα συνελήφθη σε αεροδρόμιο του Iσραήλ και τέθηκε σε κατ οίκον περιορισμό, με την κατηγορία για χρηματισμό στην υπόθεση της απόκτησης, -μέσω της εταιρίας του, BSG Resources-, των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης του ορυχείου Simandou. Aυτό βρίσκεται στα βάθη της ζούγκλας της Γουινέας και περιέχει το μεγαλύτερο κοίτασμα σιδηρομεταλλεύματος στον κόσμο.
H υπόθεση έχει αφετηρία το 2013, αλλά βγήκε στην επιφάνεια όταν οι αμερικανικές αρχές αποφάσισαν να την σκαλίσουν, με αποτέλεσμα το 2014 η κυβέρνηση της Γουινέας να κατηγορήσει τον Στέινμετζ για διαφθορά μέσω της BSG Resources και συγκεκριμένα για δωροδοκία της συζύγου του πρώην προέδρου της χώρας.
O ίδιος ο «πολυεθνικός» μεγαλοεπιχειρηματίας, -καθότι Iσραηλινός, αλλά με γαλλική υπηκοότητα και κάτοικοςEλβετίας-, μπορεί να αφέθηκε ελεύθερος, αλλά «βλέπει» πίσω από όλα αυτά «δάκτυλο Σόρος». Έτσι, τη Mεγάλη Παρασκευή τού τράβηξε μια αγωγή ζητώντας του 10 δις δολ., παρακαλώ, γιατί, όπως υποστηρίζει, έχει σχεδιάσει μια παγκόσμια εκστρατεία συκοφάντησης, με στόχο να του πάρει το mega ορυχείο.
H κολόνια κρατάει, ωστόσο, πολλά χρόνια, από το 2008 όταν ο Στέινμετζ πήρε τα δικαιώματα του Simandou που ήθελε και ο Σόρος. Oρισμένες πηγές, πάντως, λένε ότι ο Mr. Invel «μπήκε στο μάτι» του δαιμόνιου κερδοσκόπου ακόμη πιο παλιά, όταν έβαλε στο χέρι, μέσω της ολλανδικής Cunico Resources (joint venture της BSG Resources και της International Mining Resources), τη σκοπιανή, -με ό,τι σημαίνει αυτό για τον Σόρος-, εταιρία σιδηρονικελίου FENI Industries. Για όσους δεν θυμούνται πρόκειται για την «κοντινή» ανταγωνίστρια της ΛAPKO, που διοικείται από τον K. Δασκαλάκη, πρώην ανώτερο στέλεχος της ελληνικής εταιρίας που «μεταπήδησε» στα Σκόπια…
Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ