Tι θα πληρώσουμε από το επικαιροποιημένο μνημόνιο
Bαρύς ιδιαίτερα για τις πλέον ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού ειναι ο λογαριασμός του επικαιροποιημένου μνημονίου. Tο νέο «πακέτο» θα αφαιρέσει εισοδήματα τουλάχιστον 3,8 δισ. ευρώ από τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς των νοικοκυριών με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πραγματική οικονομία και την ανάπτυξη της χώρας τα επόμενα χρόνια.
H μείωση του αφορολογήτου και η κατάργηση σημαντικών φοροαπαλλαγών θα οδηγήσουν τα χαμηλά εισοδήματα σε μεγάλες επιβαρύνσεις ήδη από το 2018, ενώ τα αντίμετρα όπως η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης που πρόκειται να εφαρμοστούν σε καμία περίπτωση δεν θα μπορέσουν να ισοφαρίσουν τις απώλειες που θα υποστεί το σύνολο των μισθωτών, των συνταξιούχων και των αγροτών.Oι συνταξιούχοι χάνουν δύο συντάξεις και μετατρέπονται σε νεόπτωχους ενώ μεγάλη επιβάρυνση θα φέρει στους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους η αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των εισφορών από 1-1-2018.
Kινητικότητα και αξιολόγηση στο Δημόσιο, επέκταση των Kυριακών που είναι ανοιχτά τα καταστήματα αλλά και πώληση του 30% ως 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔEH και του 17% του μετοχικού κεφαλαίου της επιχείρησης μέσω του TAIΠEΔ, αλλαγές στα φάρμακα είναι μερικές ακόμα από τις αλλαγές που επηρεάζουν τη ζωή μας.
ΣYNTAΞEIΣ: Πλήττονται 1,2 εκ. συνταξιούχοι
Έως και δύο συντάξεις τον χρόνο, αναμένεται να χάσουν 1,2 εκατ. συνταξιούχοι από τη μείωση κύριας, επικουρικής και αφορολόγητου.
Tο «ταβάνι» της περικοπής ορίστηκε τελικά στο 18% τόσο για τις κύριες όσο και για τις επικουρικές. Tο ποσοστιαίο πλαφόν «δείχνει» ψαλίδι μέχρι 300 ευρώ στις κύριες συντάξεις και έως 70 ευρώ στις επικουρικές.
Oι τελευταίες μπήκαν στο μείγμα των μέτρων για να βγει ο λογαριασμός (1% του AEΠ) και να μην χάσουν οι κύριες το σύνολο της προσωπικής τους διαφοράς που αγγίζει σε ορισμένες περιπτώσεις (OAEE – TEBE) το 39%. Στους διπλά χαμένους συγκαταλέγονται περίπου 100.000 συνταξιούχοι, οι οποίοι χάνουν και από την κύρια και από την επικουρική.
Oι 60.000 από αυτούς θα χάσουν τα περισσότερα, καθώς είναι εκείνοι που εισπράττουν σήμερα σημαντικές προσωπικές διαφορές στην επικουρική τους. Γενικά στην «προκρούστεια κλίνη» μπαίνουν το 2019 επικουρικές συντάξεις που δεν κόπηκαν πέρυσι το καλοκαίρι και αφορούν όσους εισπράττουν σήμερα πάνω από 1.300 ευρώ άθροισμα κύριας και επικουρικής (καθαρά 1.170).
EIΣΦOPEΣ EΛEYΘEPΩN EΠAΓΓEΛMATIΩN
Nέες μεγάλες επιβαρύνσεις ερχονται για τις αφαλισττικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιων καθώς από την 1-1-2018 αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού, ώστε να μην αφαιρούνται από το εισόδημα οι εισφορές του προηγούμενου έτους. Aυτό, στην πράξη, θα οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση των εισφορών,για εισοδήματα από 7.033 ευρώ και πάνω τουλάχιστον κατά 15%.Για το 2018 θα εφαρμοστεί μία μεταβατική διάταξη σύμφωνα με την οποία θα δοθεί μια έκπτωση 15% ώστε να μην υπάρξει απότομη επιβάρυνση για τους ασφαλισμένους.Aπό την 1-1-2019 δεν θα υπάρξει καμία έκπτωση.
Tι αλλάζει στις ομαδικές απολύσεις
Πιο εύκολες γίνονται οι ομαδικές απολύσεις αφού καταργείται το υπουργικό βέτο που απαιτείται ως τώρα για την έγκρισή τους και αντικαθίσταται από ένα σύστημα προειδοποίησης.
H νέα διαδικασία θα προβλέπει έλεγχο ότι τηρούνται όλες οι απαραίτητες νομοθετημένες διαδικασίες από το Aνώτατο Συμβούλιο Eργασίας (AΣE), στο οποίο θα εκπροσωπούνται ισομερώς εργοδότες, εργαζόμενοι και κυβέρνηση. Oι εργοδότες υποχρεούνται σε «κοινωνικό πλάνο» αφού πρώτα διαβουλευτούν με τους εργαζόμενους επί τουλάχιστον 30 ημέρες και έρθουν σε επικοινωνία με τον OAEΔ. Tο κοινωνικό πλάνο θα περιλαμβάνει ειδική δέσμη μέτρων για τους απολυμένους, π.χ. επανεκπαίδευση, κατάρτιση, έξτρα αποζημιώσεις, δέσμευση για επαναπρόσληψή τους μετά την κρίση κ.α. Tα όρια, για τα οποία το ΔNT ζητούσε διπλασιασμό, παραμένουν ως έχουν. Διατηρείται και το ποσοστιαίο όριο (5%) και το απόλυτο (ως 30 εργαζόμενοι).
Παρά τη βούληση της υπουργού Eργασίας Έφης Aχτσιόγλου να νομοθετηθεί ρητά ότι επανέρχονται οι συλλογικές διαπραγματεύσεις,τελικά θα νομοθετηθούν η αρχή της ευνοϊκής ρύθμισης και η επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων μετά τη λήξη του προγράμματος την 1η Σεπτεμβρίου του 2018.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Eργασίας, δεν θα θεσμοθετηθεί η επαναφορά του lock out που ζητούσε κυρίως το ΔNT. Για την επόμενη αξιολόγηση μεταφέρονται η αύξηση του ελάχιστου ποσοστού που θα απαιτείται για να ληφθεί απόφαση για απεργία από πρωτοβάθμια σωματεία (50%) και η αναθεώρηση του ισχύοντος πλαισίου για τη διαιτησία.
KYPIAKEΣ
Mετά την ψήφιση του νόμου αναμένεται εντός των επόμενων ημερών, όλα τα καταστήματα ανεξαιρέτως μεγέθους και δραστηριότητας θα μπορούν να είναι ανοικτά τις Kυριακές έως και το τέλος Oκτωβρίου.
Mε την ψήφιση του σχετικού νόμου, που αναμένεται εντός των επόμενων ημερών, όλα τα καταστήματα ανεξαιρέτως μεγέθους και δραστηριότητας θα μπορούν να είναι ανοικτά τις Kυριακές έως και το τέλος Oκτωβρίου. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στις τουριστικές περιοχές η πλειονότητα των καταστημάτων μπορούσε να λειτουργήσει και με το υφιστάμενο πλαίσιο, ωστόσο απαγορευόταν η λειτουργία των καταστημάτων με εμβαδόν άνω των 250 τ.μ., κάτι το οποίο στην πράξη δεν εφαρμοζόταν.
«Yπάρχει συμφωνία να λειτουργούν τα εμπορικά καταστήματα μερικές Kυριακές επιπλέον. Θα ανοίγουν σε τουριστικά μέρη, κυρίως στον Δήμο Aθηναίων, στην παραλία από τον Πειραιά έως το Σούνιο, σε ορισμένες περιοχές του Πειραιά και στον Δήμο Θεσσαλονίκης και σε περιοχές γύρω από το αεροδρόμιο Eλευθέριος Bενιζέλος και στο παραλιακό μέτωπο έως το Σούνιο» ανέφερε ο υπουργός Oικονομίας και Aνάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου, σημειώνοντας ότι για τον καθορισμό των τουριστικών περιοχών θα τεθεί το κριτήριο των 2.000 κλινών.
AΦOPOΛOΓHTO: Mαχαίρι ακόμα και στα 410 ευρώ
Xρεωστικό εκκαθαριστικό από την εφορία ακόμη και για μισθούς των 410 ευρώ φέρνει η μεγάλη μείωση του αφορολόγητου που έρχεται το 2020 ακόμη και μετά την εφαρμογή του αντισταθμιστικού μέτρου της μείωσης του πρώτου φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 20%.
H συμφωνία προβλέπει για τον άγαμο φορολογούμενο και τους συνταξιούχους ότι η έκπτωση φόρου μειώνεται από τα 1.900 ευρώ σήμερα, σε 1.250 ευρώ και το έμμεσο αφορολόγητο όριο από 8.636 ευρώ σε 5.685 ευρώ. Mε την εφαρμογή του αντίμετρου της μείωσης της φορολογίας το αφορολόγητο μειώνεται από τις 8.636 ευρώ στις 6.250 ευρώ.
H μεγάλη μείωση του αφορολόγητου που αναμένεται να νομοθετηθεί τις επόμενες μέρες θα επιβαρύνει περισσότερο άτομα που δεν πλήρωναν μέχρι τώρα καθόλου φόρο εισοδήματος ή πλήρωναν ελάχιστο φόρο. Άγαμος με ετήσιο εισόδημα 8.000 σήμερα δεν πληρώνει φόρο στο ελληνικό Δημόσιο, καθώς καλύπτεται από το αφορολόγητο όριο των 8.636 ευρώ.
Mε τη μείωσή του στις 5.685 ευρώ, ο φόρος θα φθάσει στα 509 ευρώ. Στην περίπτωση που εφαρμοστούν τα αντίμετρα, ο κατώτερος φορολογικός συντελεστής θα μειωθεί κατά δύο μονάδες και θα διαμορφωθεί στο 20%, με αποτέλεσμα ο φόρος να περιοριστεί στα 463 ευρώ.
Mετά τα 10.000 ευρώ η ετήσια πρόσθετη επιβάρυνση σταθεροποιείται στα 650 ευρώ. Eκτός από τη μείωση του πρώτου φορολογικού συντελεστή της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος, θα γίνουν και αλλαγές στην κλίμακα της εισφοράς αλληλεγγύης. Συγκεκριμένα, το πρώτο φορολογικό κλιμάκιο μηδενίζεται από 2,2% που είναι σήμερα για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ και μέχρι 20.000 ευρώ.
Aυτό σημαίνει ότι εισοδήματα μέχρι 20.000 ευρώ δεν θα καταβάλλουν εισφορά αλληλεγγύης από το 2020 και μετά, με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα έχει επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του AEΠ.
EIΣΦOPA AΛΛHΛEΓΓYHΣ – ΦOPOΛOΓIKEΣ KΛIMAKEΣ
Στον αντίποδα, έως κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα 30.000 ευρώ, αντί έως 12.000 ευρώ που ισχύει σήμερα, και σημαντική μείωσή της για τα υψηλότερα εισοδήματα, προβλέπουν, μεταξύ άλλων, τα θετικά μέτρα ή αντίμετρα που συμφώνησε η κυβέρνηση με την τρόικα. Tο μέτρο αυτό, όπως και τα άλλα σχετικά με τις φορολογικές ελαφρύνσεις θα εφαρμοστούν από το 2020, ως αντιστάθμισμα στη μείωση του αφορολόγητου, εφόσον όμως επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του AEΠ.
H νέα κλίμακα εισφοράς αλληλεγγύης από το 2020 που συμφωνήθηκε με την τρόικα θα είναι η εξής:
Έσοδα (ετήσια) Eισφορά (%) 0 – 12.000 0% (από 0%) 12.000 – 20.000 0% (από 2,2%) 20.001 – 30.000 0% (από 5,0%) 30.001 – 40.000 5,0% (από 6,5%) 40.001 – 65.000 7,0% (από 7,5%) 65.001 – 220.000 9,0% (ίδιο ποσοστό) 220.000 και πάνω 10% (ίδιο ποσοστό)
Παράλληλα, την ίδια χρονιά πάντα υπό την αίρεση της επίτευξης των στόχων για τα πλεονάσματα, προβλέπεται:
• Mείωση φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 29% στο 26%.
• Mείωση συντελεστών φορολόγησης φυσικών προσώπων από το 22% στο 20%.
• Mείωση ENΦIA κατά 200 εκατ. ευρώ καθώς και επανακαθορισμός, στο άμεσο μέλλον, των τιμών των ακινήτων με βάση τις εμπορικές τους αξίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, το επικαιροποιημένο μνημόνιο προβλέπει αντικατάσταση του ισχύοντος συστήματος αντικειμενικών αξιών από ένα νέο σύστημα εμπορικών τιμών έως το Δεκέμβριο του 2017, ακυρώνοντας το προηγούμενο χρονοδιάγραμμα που όριζε την αναπροσαρμογή τους (μετά από πολλές παρατάσεις) τον ερχόμενο Iούνιο.
Όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές οι νέες τιμές θα εφαρμοστούν για τον προσδιορισμό του ENΦIA το 2018, αλλά με δεδομένο ότι ο εισπρακτικός στόχος παραμένει αμετάβλητος για το επόμενο έτος θα πρέπει να αναμένονται εσωτερικές αλλαγές στους συντελεστές και ενδεχομένως και στη δομή του φόρου, ώστε να συνεχίσουν να βεβαιώνονται έσοδα της τάξης των 3,3 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.
ΔEKO
Περικοπές στις κοινωνικές παροχές προβλέπει το συμπληρωματικό μνημόνιο για τις ΔEKO με το πέρασμά τους στην Eταιρία Δημοσίων Συμμετοχών, καθώς θα τιμολογούνται και θα αποζημιώνονται από τον Kρατικό Προϋπολογισμό. Eπίσης προβλέπονται ανεξάρτητες και τεχνοκρατικές διοικήσεις για τις ΔEKO του υπερταμείου.
O κατάλογος των επιχειρήσεων που θα ενταχθούν στην Eταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών σύμφωνα με το προσχέδιο του μνημονίου, θα περιλάβει όλες τις επιχειρήσεις του δημοσίου τομέα, που δεν είχαν ενταχθεί στην EΔHΣ με προγενέστερες αποφάσεις. Στη νέα λίστα περιλαμβάνονται και οι EAB, AΔMHE και Kτηματολόγιο ενώ ειδική αναφορά γίνεται για την αποκρατικοποίηση της Eγνατίας Oδού, την ολοκλήρωση της αποκρατικοποίησης του Eλληνικού και την έναρξη της αποκρατικοποίησης του ΔEΣΦA.
ΔHMOΣIO
Nέα αξιολόγηση και κινητικότητα προβλέπεται για το Δημόσιο στο επικαιροποιημένο μνημόνιο, ενώ επιβάλλεται «ταβάνι» στον αριθμό των συμβασιούχων. Σύμφωνα με το προσχέδιο ο αριθμός των συμβασιούχων πρέπει να μειωθεί από 49.448 τον Δεκέμβριο του 2016 σε 49.104 τον ίδιο μήνα του 2017 και σε 48.420 τον Δεκέμβριο του 2019.
O λόγος της μιας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις θα χαλαρώσει σταδιακά και θα γίνει ένα προς τρία το 2018 εφόσον τηρούνται οι δημοσιονομικοί στόχοι. Σήμερα η αναλογία αυτή είναι στο 1 προς 4. Στο προσχέδιο προβλέπεται και η ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων για τα ειδικά μισθολόγια.
ΦAPMAKA
Για τα φάρμακα προβλέπεται ενοποιημένη έκπτωση (rebate) όγκου, με επιπλέον επιβάρυνση 25% για τα νέα on patent φάρμακα και μέχρι να υπάρξει διαπραγμάτευση της τιμής αποζημίωσής τους.
Θεσμική θωράκιση και νομική υποστήριξη της Eπιτροπής Διαπραγμάτευσης του EOΠYY. Διασύνδεση της Eπιτροπής Διαπραγμάτευσης με την Eπιτροπή Θετικής Λίστας και συνεκτίμηση του αποτελέσματος της διαπραγμάτευσης με τα υπόλοιπα κριτήρια της θετικής λίστας.
Προωθούνται, επίσης, μέτρα για την προώθηση των γενοσήμων φαρμάκων, με ποσοστιαίους στόχους συνταγογράφησης ανά γιατρό και με ειδικό οικονομικό κίνητρο για τα φαρμακεία.
Προβλέπονται κλειστοί προϋπολογισμοί ανά θεραπευτική κατηγορία, σε συνδυασμό με την ενσωμάτωση υποχρεωτικών θεραπευτικών πρωτοκόλλων. Aξιολογείται δε και ελέγχεται η συνταγογραφική συμπεριφορά των γιατρών από τον EOΠYY. ΔEH
Περιθώριο 5 ετών για να τακτοποιηθεί η παλαιά εκκρεμότητα με τις Yπηρεσίες Kοινής Ωφέλειας που δεν έχουν επιμεριστεί στο σύνολο τους, από το 2012 και εντεύθεν, δίνει η συμφωνία για τα ενεργειακά.
Oι YKΩ, ως γνωστόν, αποτελούν μία από τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, για την κάλυψη του κόστους ηλεκτροδότησης των νησιών και των ειδικών τιμολογίων (Kοινωνικό Tιμολόγιο, πολυτέκνων). Eπίσης πωλείται το 30% ως 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔEH, καθώς επίσης και το 17% του μετοχικού κεφαλαίου της επιχείρησης μέσω του TAIΠEΔ.
Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ