«Καμμία εφαρμογή προαπαιτουμένων, χωρίς διευθέτηση του χρέους»
Νέο νομοσχέδιο ετοιμάζει το κυβερνητικό επιτελείο να εισαγάγει προς ψήφιση στην Βουλή, στο διήμερο 17 – 18 Μαΐου, ως αντίδραση σε τυχόν αδράνεια των δανειστών μας σχετικά με την διευθέτηση του ελληνικού χρέους μέχρι το 2018.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, η κυβέρνηση δεν πρόκειται να προχωρήσει σε εφαρμογή κανενός προαπαιτουμένου, αν πρωτίστως δεν υπάρξει συμφωνία για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.
«Θα αντιδράσουμε με τον μοναδικό τρόπο που προσφέρεται στις δημοκρατίες» τονίζει στενός συνεργάτης του κ. Τσίπρα, διευκρινίζοντας ότι δεν αναφέρεται σε διενέργεια εκλογών ή δημοψηφίσματος, αλλά στην κατάθεση νομοσχεδίου, ως τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση διαμηνύει ότι θα κάνει πράξη την πολιτική δέσμευση του πρωθυπουργού.
Παραμένει βεβαίως ασαφές το εάν έχουν οι Θεσμοί ενημερωθεί επ’ αυτών των σχεδιαζομένων κινήσεων του κ. Τσίπρα. Στην θέση που διατυπώθηκε από την αντιπρόεδρο της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου, να συμπεριληφθεί η δέσμευση του πρωθυπουργού στο κείμενο της συμφωνίας, το Μαξίμου απαντά ότι δεν χρειάζεται, καθώς κα΄τι τέτοιο δεν θα είχε καμμιά απολύτως νομική ισχύ.
Πέραν όλων αυτών, κύκλοι του Μαξίμου διαμηνύουν κατηγορηματικά ότι η κυβέρνηση ουδαμώς έχει δεσμευτεί για επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 3,5% του ΑΕΠ έως και το 2022, παρά το ότι αυτό αναγράφεται στο κείμενο με τα 140 προαπαιτούμενα. Πρόκειται απλώς για ένα πρόχειρο σχέδιο συμφωνίας (draft), επιμένουν και τονίζουν ότι τόσο το ύψος όσο και η χρονική διάρκεια της υποχρέωσης για πρωτογενή πλεονάσματα αποτελούν θέματα της εν εξελίξει διαπραγμάτευσης η οποία θα ολοκληρωθεί στο Eurogroup της 22ας Μαΐου.
Μάλιστα οι ίδιοι κυβερνητικοί κύκλοι διατείνονται πως υπάρχουν και άλλα σημεία του κειμένου της συμφωνίας που βρίσκονται ανοικτά προς διαπραγμάτευση και ότι το τελικό κείμενο θα προκύψει από την επικείμενη συνεδρίαση του Eurogroup.