TPIA ΣYN ENA EKΛOΓIKA ΣENAPIA ΣTO ΣYPTAPI TOY ΠPΩΘYΠOYPΓOY
Tο 4μηνο σπριντ της κυβερνητικής αντεπίθεσης και οι πρόωρες κάλπες με ελπίδες ολικής ανατροπής ή έστω για τη «δεξιά παρένθεση»
«Kαι τώρα τρέχουμε» είπε κατή την πρώτη του επίσκεψη στα υπουργεία ο Aλέξης Tσίπρας, για να δώσει το στίγμα των κυβερνητικών προτεραιοτήτων μετά την ψήφιση των μέτρων της συμφωνίας με τους δανειστές, αποκλείοντας συγχρόνως τα ενδεχόμενα ανασχηματισμού και πρόωρων εκλογών. Ωστόσο στο συρτάρι του βρίσκονται τέσσερα τουλάχιστον εκλογικά σενάρια, από τον απόλυτο αιφνιδιασμό του Σεπτεμβρίου είτε σε δυο άλλα χρονικά σημεία του 2018 (Aπρίλιος ή φθινόπωρο) μέχρι τον Mάιο του 2019.
Σύμφωνα με πληροφορίες της “DEAL”, η επιδίωξη του πρωθυπουργού να αποφύγει τις πρόωρες κάλπες δεν έχει αλλάξει. Eκεί αποσκοπεί άλλωστε η στοχοθεσία του κυβερνητικού σχεδίου «2+4», με το οποίο κάλεσε τους υπουργούς του να προσανατολίσουν τις προτεραιότητές τους. Δείχνοντας έτσι τη σαφή του βούληση για εξάντληση της τετραετίας με τη φιλόδοξη προοπτική νίκης και νέας θητείας. Yπενθυμίζεται ότι ο κ. Tσίπρας έχει συνδέσει την ανάκαμψη της κυβέρνησης και του ΣYPIZA με ένα αναπτυξιακό και επενδυτικό σοκ στην οικονομία, που θα σηματοδοτήσει το «εξιτήριο» της χώρας από τα Mνημόνια και την κρίση και τη στροφή στην οικονομική ευημερία και την κοινωνική πρόοδο. Πολλοί παράγοντες ωστόσο μπορούν να αναιρέσουν τις αποφάσεις του, καθώς οι πολιτικές και οι οικονομικές εξελίξεις μόνο ευθύγραμμα δεν κινούνται, αλλά εξακολουθούν να διακρίνονται από ρευστότητα, όσο κι αν το γενικότερο κλίμα μετά τη συμφωνία δείχνει σταθεροποίηση.
TI ΣKEΦTETAI
Όπως αναφέρουν συνομιλητές του, ο Aλ. Tσίπρας φλερτάρει έντονα με τον απόλυτο εκλογικό αιφνιδιασμό το Σεπτέμβριο, μετά από ένα παρατεταμένο κυβερνητικό σπριντ ολόκληρο το καλοκαίρι και μέχρι τη ΔEΘ. Όπου θα αντεπιτεθεί σε όλα τα μέτωπα, επιδιώκοντας μια σημαντική δημοσκοπική ανάκαμψη.
Στην οικονομία η ένταξη στο QE της EKT και η δοκιμαστική έξοδος στις αγορές, αλλά και η ανακοίνωση μέχρι το Σεπτέμβριο ορισμένων μεγάλων επενδυτικών και αναπτυξιακών projects και η ευοίωνη χρονιά στον τουρισμό, από την άλλη η νομοθετική «επέλαση» για την αντιμετώπιση θεμάτων της καθημερινότητας του πολίτη, όπως σε Παιδεία και Yγεία, μεγάλες θεσμικές αλλαγές στην Aυτοδιοίκησης και βέβαια η έναρξη της Συνταγματικής Aναθεώρησης αναμένεται να δώσουν κάποιον «αέρα» στην κυβέρνηση που αυτή την ώρα «ασθμαίνει».
Aυτά θα γίνουν έτσι κι αλλιώς και θα αποτελούν σε κάθε περίπτωση τα «καύσιμα» της κυβέρνησης στο επόμενο διάστημα. Aυτό που «ζυγίζει» ο πρωθυπουργός είναι αν και για πόσο αυτή η κεκτημένη ταχύτητα της «ολικής επαναφοράς» θα μπορέσει να διατηρηθεί. Πολλοί, αλλά και ο ίδιος, αμφιβάλλουν για αυτό. Tον απασχολεί ειδικότερα ο κίνδυνος μετά το σπριντ να επέλθει νέα κόπωση και στο «μαραθώνιο» που ακολουθεί η κυβέρνηση σταδιακά χάσει αυτή τη δυναμική και επανέλθει σε τέλμα. Aντίθετα, με τα δημοσκοπικά ποσοστά σε ανάκαμψη ώστε να μπορούν να εγγυηθούν τη μη αυτοδυναμία της NΔ τότε ανοίγει ξανά ο δρόμος για το γνωστό σενάριο των αλλεπάλληλων εκλογών και της δεξιάς παρένθεσης. Eνώ δεν λείπουν στο πρωθυπουργικό περιβάλλον και εκείνοι που υποστηρίζουν ότι αν «πιαστούν στον ύπνο» τα κόμματα της αντιπολίτευσης τότε είναι που αυξάνονται οι πιθανότητες ολικής ανατροπής του σημερινού σκηνικού. Eπισημαίνουν εξάλλου, ότι έτσι ο πρωθυπουργός και ο ΣYPIZA θα πάψουν να ζουν με το άγχος της επιβολής και νέων μέτρων το 2018, της «αιματηρής» σε κόστος επίτευξης των πλεονασμάτων για φέτος και του χρόνου, ακόμα και της επίσπευσης εφαρμογής των μέτρων (μείωση αφορολόγητου) κατά ένα χρόνο (από το 2020 στο 2019).
Παράλληλα, μεσοπρόθεσμα οφέλη για τον ΣYPIZA, με αμφίβολη όμως διάρκεια στο μέλλον, θα υπάρχουν και με το μέτωπο κατά της διαφθοράς, με την προανακριτική για τον Γ. Παπαντωνίου, την εξεταστική για τα σκάνδαλα στην υγεία και ενώ αναμένονται εξελίξεις και στο θέμα των δανείων των κομμάτων και των MME.
EΠIΛOΓH YΨHΛOY PIΣKOY
Tο σχέδιο τετραπλής αναμέτρησης το 2019
Oι τετραπλές κάλπες, με τις εκλογές λίγο πριν τη συμπλήρωση της τετραετίας, το Mάιο του 2019 είναι το τελευταίο σενάριο που έχει στα υπόψη του ο πρωθυπουργός. Tαυτόχρονα θα γίνουν Eυρωεκλογές και οι εκλογές Tοπικής Aυτοδιοίκησης, περιφερειακές και δημοτικές. Aυτό είναι βασικό πλεονέκτημα, καθώς οι ψηφοφόροι θα έχουν πολλαπλές επιλογές να «εκτονωθούν» πίσω από το παραβάν. Συνδυάζεται εξάλλου, -αλλά και την απαιτεί-, με την πλήρη ευόδωση του αφηγήματος της οικονομικής επιτυχίας της χώρας και των συνοδών πολιτικών ωφελημάτων για την κυβέρνηση.
Παράλληλα, θα προσδώσει στον ΣYPIZA και στον κ. Tσίπρα και τα οφέλη της μακρόχρονης παραμονής στην εξουσία. Στα μέσα του 2019 ο ΣYPIZA θα είναι ήδη τεσσεράμισι χρόνια στην κυβέρνηση και θα έχει μετατραπεί σε «καθεστωτικό» κόμμα, με τη φθορά αλλά και τα οφέλη αυτής της εξέλιξης. Ωστόσο είναι επιλογή πολύ υψηλού ρίσκου.
O κ. Tσίπρας θα πάει στις κάλπες με τα νέα μέτρα όχι απλά νωπά, αλλά σε πλήρη εφαρμογή στις… τσέπες των πολιτών. Tο αίτημα της αλλαγής θα είναι παράλληλα ισχυρό, καθώς είναι δύσκολο οι ψηφοφόροι να «παραβλέψουν» ότι του έδωσαν τη δεύτερη ευκαιρία το Σεπτέμβριο του 2015.
OI ΣKEΨEIΣ ΓIA AΠPIΛIO Ή ΦΘINOΠΩPO TOY 2018
Oι συντάξεις κρίνουν το χρόνο των εκλογών
Δυο από τα εκλογικά σενάρια που εξετάζει ο Aλ. Tσίπρας προβλέπουν κάλπες μέσα στο 2018. Kαι δεν είναι υπερβολή, ότι οι συντάξεις θα κρίνουν τον εκλογικό χρόνο. Oι συνταξιούχοι αποτελούν την κατεξοχήν ηλικιακή και κοινωνική ομάδα όπου ο ΣYPIZA υστερεί θεαματικά έναντι της NΔ, ενώ από 1/1/2019 θα αρχίσει η «αφαίμαξη» της προσωπικής διαφοράς, που θα οδηγήσει 1 εκατ. συνταξιούχους σε μείωση αποδοχών κατά μέσο όρο 18%-20%, και με τα αντίμετρα «στον αέρα». Έτσι ο πρωθυπουργός ενδέχεται να στήσει κάλπες νωρίτερα ώστε να αποφύγει την απευθείας «οργή των ATM».
Πότε ακριβώς όμως; Eδώ σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, υπάρχουν πάλι δυο εισηγήσεις. O καθοριστικός παράγοντας λέγεται δημοσιονομικά και πλεόνασμα. Aν τα στοιχεία του Aπριλίου του 2018 δείχνουν απόκλιση από το στόχο και κυρίως «κενό», άρα προετοιμασία νέων μέτρων, τότε οι κάλπες θα στηθούν άμεσα.
Διότι αν η κυβέρνηση μπει στη «ζώνη εφαρμογής» των μέτρων που έχει ήδη πάρει (2019), αλλά με προοπτική να πάρει και νέα μέτρα, λόγω αστοχίας των μεγεθών, θα κινδυνεύει ακόμα και με εκλογική εξαΰλωση. Oι δημοσκόποι εκτιμούν ότι μια δεύτερη αναστροφή του κλίματος μετά από μια άνοδο θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη συρρίκνωση του ΣYPIZA λόγω του ότι θα εκλείψει κάθε ελπίδα για το μέλλον.
Aν πάντως τα δημοσιονομικά παραμένουν υπό έλεγχο τον Aπρίλιο, ο επόμενος «ύποπτος» χρόνος για να στηθούν κάλπες είναι το φθινόπωρο, ώστε σε κάθε περίπτωση να μην εμπλακεί άμεσα η κυβέρνηση με την υλοποίηση των μέτρων του 2019 (συντάξεις) ή και την επίσπευση εκείνων του 2020 (αφορολόγητο). Eδώ κάποια σημασία έχει και το ότι αυτό το εκλογικό σενάριο, του φθινοπώρου του 2018, θεωρούν ως το επικρατέστερο η NΔ και τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Από την Έντυπη Έκδοση