Στον αντίκτυπο που έχει η ελληνική κρίση χρέους στην υπόλοιπη Ευρώπη, αφιερώνει το σημερινό κύριο θέμα της, η ευρείας κυκλοφορίας βελγική, ολλανδόφωνη, εφημερίδα «Ντε Μόρχεν».
Με πρωτοσέλιδο τίτλο «η Ελλάδα κάνει και πάλι την Ευρώπη να τρέμει», στο σχετικό δημοσίευμα εκφράζεται η άποψη ότι τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, προκαλούν μεγάλη ανησυχία στην υπόλοιπη Ευρώπη, καθώς εγείρονται σοβαρές αμφιβολίες για το κατά πόσον η χώρα είναι σε θέση να επιδείξει την αποφασιστικότητα που χρειάζεται, για να προωθήσει και, στη συνέχεια, να υλοποιήσει το πρόγραμμα επώδυνων μεταρρυθμίσεων, που είναι απαραίτητο για την σωτηρία της.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, το μέγα ερώτημα, αυτή τη στιγμή, σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, είναι κατά πόσον ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου διαθέτει το αναγκαίο πολιτικό κεφάλαιο για να προωθήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα εκτεταμένων αποκρατικοποιήσεων.
Για το λόγο αυτό, υποστηρίζει η «Ντε Μόρχεν», επικρατεί ένα κλίμα μεγάλης νευρικότητας, ενώ πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν, με κάποιον τρόπο, η ΕΕ να αναλάβει ενεργότερο ρόλο στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.
Επισημαίνεται ακόμη ότι υπάρχει μια διάχυτη αβεβαιότητα σχετικά με το τι πρόκειται να γίνει με την Ελλάδα, στο βαθμό που εκφράζονται αντικρουόμενες απόψεις και το τοπίο παραμένει θολό.
Εξ άλλου, το θέμα της ελληνικής κρίσης απασχολεί και το σημερινό φύλλο της γαλλόφωνης εφημερίδας «Λα Λιμπρ Μπελζίκ», που σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι υπό τις παρούσες συνθήκες, υπάρχει ελάχιστος κίνδυνος να εγκαταλείψει η ΕΕ την Ελλάδα, η οποία έβαλε, ήδη, σε λειτουργία μηχανισμούς εξυγίανσης του προϋπολογισμού της και του χρέους της.
Η εφημερίδα «Λ’ Εκο» δημοσιεύει δήλωση του οικονομολόγου Νουριέλ Ρουμπινί, ο οποίος εκτιμά ότι «είναι σχεδόν απίθανο η Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές πριν 5 ή 10 χρόνια» και ότι «η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι απλά αναπόφευκτη».