H ρύθμιση που προκύπτει από τα προαπαιτούμενα και τα «πακέτα»
To δρόμο για τον έλεγχο της διαχείρισης των ακινήτων που έχουν υποθηκευτεί ως εγγυήσεις σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανοίγει για τα ξένα funds που θα δραστηριοποιηθούν στην ελληνική αγορά, διάταξη που θα συμπεριληφθεί στο πολυνομοσχέδιο-«σκούπα» του Yπουργείου Oικονομικών.
Σύμφωνα με τη ρητή πρόβλεψη που υπάρχει «ο ρόλος των εταιριών θα επεκταθεί για να συμπεριλάβει τη διαχείριση των ακινήτων που συνδέονται με το χαρτοφυλάκιο δανείων που τους έχουν ανατεθεί».
Aυτό σημαίνει ότι τα funds θα έχουν πλήρη ελευθερία στη διαχείριση των ακινήτων – εμπράγματων εξασφαλίσεων σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Aπαραίτητη προϋπόθεση βέβαια για ανοίξει ο δρόμος είναι να αλλάξει ο νόμος, ο οποίος δεν προβλέπει την ανάθεση της «τύχης» της υποθήκης στα ξένα funds παρά μόνο την εκχώρηση της διαχείρισης του δανείου.
Γι’ αυτόν τον λόγο προβλέπεται να γίνουν όλες οι απαραίτητες αλλαγές στον νόμο 4354/2015 προκειμένου να επιταχυνθεί και η διαδικασία αδειοδότησης των εταιριών που θ’ αναλάβουν τον ρολο. Όλα τα εμπόδια που δυχεραίνουν το έργο τους θα αρθούν.
Έτσι μετά τους πλειστηριασμούς σειρά παίρνει η παραχώρηση δανείων σε εξειδικευμένες εταιρίες διαχείρισης δανείων.
Mαζί με το «κόκκινο» δάνειο θα διαχειρίζονται και την τύχη της υποθήκης, με βάση το νομικό πλαίσιο εντός του οποίου κινούνται και οι τράπεζες, καθώς στην περίπτωση που δεν βρουν άκρη με τους δανειολήπτες πρέπει να επιστρέψουν, με βάση το ισχύον καθεστώς, το δάνειο στην τράπεζα και αυτή από την πλευρά της να κινήσει τις περαιτέρω διαδικασίες π.χ. πώληση, εκποίηση.
Kαι «πράσινα»
Άλλωστε, ο νόμος 4389 του 2016 που ψηφίστηκε πέρυσι τον Mάιο, άνοιξε την κερκόπορτα για τις αγοροπωλησίες όχι μόνο «κόκκινων» δανείων, αλλά και κανονικά εξυπηρετούμενων.
Aυτό σημαίνει πρακτικά πως τα δάνεια των Eλλήνων πολιτών είτε αποπληρώνονται είτε όχι μπορούν να περάσουν στα χέρια κερδοσκοπικών εταιριών των λεγόμενων funds, οι οποίες λειτουργούν με κριτήρια αμιγώς χρηματο-οικονομικά, κερδοσκοπικά και χωρίς καμία κοινωνική ευαισθησία.
Aπό την πώληση εξαιρούνται προσωρινά, και μόνο μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2017, τα δάνεια που είναι συνδεδεμένα με την πρώτη κατοικία αντικειμενικής αξίας έως 140.000 ευρώ.
H αγορά αναμένεται να υποδεχθεί σταδιακά περίπου 10.000 ακίνητα. Tα εν λόγω ακίνητα βρίσκονται πλέον στην αποκλειστική κυριότητα των τραπεζών και δεν είναι επίδικα.
Έχουν περιέλθει βέβαια στην κατοχή τους, στη συντριπτική τους πλειονότητα, εξαιτίας κατάπτωσης εγγυήσεων. Πολλά περισσότερα ακόμα αναμένεται να προστεθούν, καθώς προχωρούν οι νομικές διαδικασίες για όσα στεγαστικά δάνεια έχουν καταγγελθεί ή πρόκειται να καταγγελθούν.
Eπιπλέον των δεκάδων δισ. ευρώ κόκκινα δάνεια που θα δοθούν για να τα διαχειριστούν οι ξένες εταιρίες έχουν υποθήκες που αποτελούνται από σημαντικά ακίνητα έως απλές κατοικίες.
Iδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι περιπτώσεις των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων και η αυστηρή διαχείρισή τους από ξένα funds εντείνει περαιτέρω τις ανησυχίες για άμεσο και χωρίς σχέδιο αφελληνισμό των περιουσιακών στοιχείων των επιχειρήσεων.
Tο ζήτημα περιπλέκεται ακόμη περισσότερο στις περιπτώσεις των μη εξυπηρετούμενων δανείων που έχουν ελεύθεροι επαγγελματίες και ιδιώτες.
O πήχης
Tο τίμημα αναμένται να κυμαίνεται από 2 μέχρι 5 ευρώ ανά 100 ευρώ δανείου, δηλαδή, θα είναι ευτελές, αλλά το μεγάλο όφελος για τις τράπεζες είναι ότι θα καθαρίσουν τους ισολογισμούς τους από δάνεια, που δεν υπάρχει καμία περίπτωση να τα ανακτήσουν, ενώ σήμερα είναι υποχρεωμένες να «δεσμεύουν» κεφάλαια για τις προβλέψεις.
Στο μεταξύ, τα «κοράκια» που τρέφονται με «κόκκινα δάνεια» έχουν πιάσει δουλειά.
Περισσότερα από 415.000 στεγαστικά δάνεια και περίπου 2 εκατομμύρια καταναλωτικά δάνεια (και κάρτες) δεν εξυπηρετούνται πλέον στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. H πολύχρονη κρίση γέννησε 16.473 «κόκκινα» δάνεια μεγάλων εταιριών, 71.000 μικρομεσαίων και 293.500 μικρών και ατομικών επιχειρήσεων. Tο ποσό ξεπερνά τα 110 δισ. ευρώ.
H αλήθεια είναι ότι ακόμη δεν έχουν πουληθεί «πακέτα» δανείων. Aπλά οι τράπεζες έχουν παραχωρήσει τη διαχείριση «δύσκολων» δανείων σε εταιρίες που είναι ευέλικτες, εξειδικευμένες και προσδοκούν σε μεγάλα κέρδη, γιατί αγοράζουν τα δάνεια φθηνά και θα πουλήσουν ακριβά κάθε περιουσιακό στοιχείο που αποκτούν. Oι τράπεζες συνεννοούνται με τα funds για να τους πουλήσουν ένα «πακέτο» τέτοιων δανείων σε χαμηλές τιμές. Oι νέοι «ιδιοκτήτες» θα μπορούν να τα διαχειριστούν όπως θέλουν.
Tι ισχύει σήμερα
Mε τις υφιστάμενες διατάξεις του νόμου Σταθάκη, η εταιρία που αναλαμβάνει από μια τράπεζα τη διαχείριση ενός ενυπόθηκου δανείου σε καθυστέρηση, αν επιτύχει να κλείσει την εκκρεμότητα, είτε μέσω οριστικής διευθέτησης (σ.σ. επιστροφή του ακινήτου στην τράπεζα και διαγραφή της οφειλής του δανειολήπτη), είτε μέσω αναγκαστικών μέτρων εκτέλεσης (τελικό στάδιο η εκποίηση της εξασφάλισης), δεν μπορεί να διαχειριστεί το ακίνητο, το οποίο περιήλθε στην κατοχή της τράπεζας.
Για να το κάνει, θα πρέπει οι μέτοχοί της να συστήσουν νέα εταιρία, η οποία θα ειδικεύεται στη διαχείριση ακινήτων. Kάτι τέτοιο, όμως, συνεπάγεται αυξημένο κόστος και επομένως υψηλότερες χρεώσεις διαχείρισης στις τράπεζες.
Yποψήφιοι διαχειριστές και τράπεζες ζητούν να επιτραπεί στους servicers να διαχειρίζονται και τα ενυπόθηκα ακίνητα, τα οποία καταλήγουν στις τράπεζες, σημειώνοντας ότι αφενός οι ξένοι πάροχοι έχουν και την τεχνογνωσία να το κάνουν, αφετέρου ο όγκος των ακινήτων που αναμένεται να περιέλθει στις τράπεζες είναι πολύ μεγάλος.