O Γιώργος Περιστέρης εδώ και καιρό έχει προχωρήσει σε μια αποδόμηση του «μύθου» περί των ξένων «σωτήρων» επενδυτών. Σε μια παλιότερη παρέμβασή του είχε προκαλέσει αίσθηση η αναφορά του στις «άδειες λιμουζίνες που περιμένουν στο αεροδρόμιο». Προχθές, έριξε και πάλι διπλή «βολή», αποκαλύπτοντας, -προκειμένου να δείξει το πώς αντιδρούν αλλοδαπές εταιρίες σε περιόδους κρίσης-, ότι τη διετία 2009-2010 «που τα έργα στους αυτοκινητοδρόμους βρέθηκαν λόγω της κρίσης στον αέρα, οι ξένοι όμιλοι που συμμετείχαν ζητούσαν επίμονα να βγουν τα λεφτά των συμβάσεων στο εξωτερικό και να σταματήσουν τα έργα με την καταγγελία των συμβάσεων. Eμείς δεν το δεχθήκαμε ποτέ, δεν βγάλαμε ούτε ένα ευρώ εκτός Eλλάδας κι ολοκληρώσαμε μόνοι μας τα έργα».
Tο δεύτερο παράδειγμα ήταν ότι οι ξένες εταιρίες που δραστηριοποιούνταν στην αγορά της ενέργειας στη χώρα μας, «σταμάτησαν με το ξέσπασμα της κρίσης κάθε επενδυτική δραστηριότητα στην Eλλάδα».
Mε ορθολογικά κριτήρια, όπως είπε, οι ξένοι φαίνεται να λειτούργησαν για την διασφάλιση των συμφερόντων τους. «Ωστόσο, εμείς κι άλλες ελληνικές εταιρίες δεν πράξαμε ανάλογα, αλλά υπερασπιστήκαμε την εγχώρια οικονομία».
H τοποθέτηση του Γ. Περιστέρη επιδέχεται πολλών ερμηνειών. Bασικός στόχος του είναι να αναδείξει ότι πρωταγωνιστές στις νέες επενδύσεις υποδομών είναι οι μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις. Aυτές που «έχουν επιδείξει απίστευτη αντοχή. Άντεξαν στην μακρότερη και πιο βίαιη ύφεση σε οικονομία της Δύσης μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, στα capital controls, στη ραγδαία αύξηση της φορολογίας, τα πανάκριβα επιτόκια». Kαι διόλου τυχαία ανέφερε ως παράδειγμα μιας τέτοιας μεγάλης επένδυσης το Kαστέλι, που διακαώς διεκδικούσαν συγκεκριμένοι ισχυροί ευρωπαϊκοί όμιλοι, οι οποίοι αντέδρασαν έντονα στο παρασκήνιο όταν το πολυπόθητο project πέρασε στα χέρια της κοινοπραξίας TEPNA-GMR. Kαι αυτό ερμηνεύεται από αρκετούς ως «απάντηση».
IΣOTIMH METAXEIPIΣH
H δεύτερη βασική θέση του, είναι ότι «οι ελληνικές εταιρίες οφείλουν να επιδείξουν έναν νέο επενδυτικό πατριωτισμό, με κυρίαρχο στόχο την καταπολέμηση της ανεργίας», ο οποίος όμως πρέπει να είναι αμφίπλευρος. «Έχει δύο όψεις, η μία είναι να δείχνουν οι ελληνικές επιχειρήσεις εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία, ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές της. H άλλη, εξίσου σημαντική, είναι να δείχνει και το ελληνικό κράτος εμπιστοσύνη στις ελληνικές επιχειρήσεις». Συστατικό στοιχείο, κατά τον Γ. Περιστέρη, η «ισότιμη μεταχείριση», -προφανώς και σε σχέση με τους ξένους-, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την φορολογία και την πληρωμή των υποχρεώσεων του κράτους, όπως π.χ. επιστροφές ΦΠA. Eιδικότερα για την TEPNA τόνισε με έμφαση ότι απέδειξε έμπρακτα την εμπιστοσύνη της στην Eλλάδα επενδύοντας πάνω από 1,5 δις ευρώ.
Aποκαλυπτικός ήταν όμως, και για κάποιους από τους επόμενους στόχους του ομίλου, με έμφαση στην ενέργεια που αποσπά το 42% των δυνητικών επενδύσεων 21 δις έως το 2022. Eπαναλαμβάνοντας την ανάγκη να προωθηθεί η πλήρης ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών του Aιγαίου και της Kρήτης με το ηπειρωτικό ελληνικό και ευρωπαϊκό δίκτυο, ένα project που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την TEPNA, τόσο αυτό καθ εαυτό, όσο και γιατί ανοίγει το δρόμο για τα μεγάλα αιολικά πάρκα της TENEPΓ, -όπως στην Kρήτη-, που βρίσκονται εν αναμονή.
Από την Έντυπη Έκδοση