Στόχος η άντληση ρευστότητας για να αναπτύξει η εταιρεία τα μερίδια αγοράς
H εισηγμένη έχει υποβάλλει στις τράπεζες το αίτημα για επαναδιαπραγμάτευση των δανείων της, προκειμένου να μεταφέρει από το 2013 και μετά, τόκους και χρεολύσια της διετίας 2011-2012
Το «παιχνίδι» των διεργασιών μεταξύ των τηλεπικοινωνιακών παρόχων φαίνεται πως ανοίγει εκ νέου με πρωταγωνίστρια για ακόμη μια φορά τη Forthnet.
Φαίνεται πως η αλλαγή σκυτάλης στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας, από τον Παντελή Τζωρτζάκη στον Παναγιώτη Παπαδόπουλο «αναθερμαίνει» και πάλι το ενδιαφέρον για συγχωνεύσεις σε έναν κλάδο που έχει υποστεί απώλειες της τάξεως του 10% στο σύνολό του και με τους περισσότερους παράγοντες της αγοράς να εκτιμούν πως το πολύ σε δύο χρόνια δεν θα υπάρχουν παραπάνω από δύο ισχυρούς πόλους στην ελληνική αγορά.
Άλλωστε, η οικονομική κρίση που έχει επιφέρει μείωση των εσόδων από τις υπηρεσίες που παρέχουν και ο έντονος ανταγωνισμός δεν αφήνει πολλά περιθώρια για πολυτέλειες.
Όλοι μιλούν με όλους στα πλαίσια μυστικών και διερευνητικών επαφών, με όλα τα σενάρια για την επόμενη μέρα να είναι ανοιχτά. Το «σύνθημα» έναρξης των συζητήσεων, είχε και πάλι δώσει πριν από λίγο καιρό ο leader του κλάδου τηλεπικοινωνιών, η Forhtnet, η οποία βρισκόταν σε… ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με την HOL του Σωκράτη Κόκκαλη.
Το «παζάρι» είχε διαρκέσει για περισσότερο από έξι μήνες, αλλά το deal δεν… ψήθηκε ποτέ, αφού οι δύο πλευρές ακούγεται πως διαφώνησαν τόσο ως προς το τίμημα, όσο και ως προς τη χρονική συγκυρία, που ήταν έτοιμο να πραγματοποιηθεί. Τώρα όμως, ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος αφήνει και πάλι ανοιχτή την… πόρτα στους ενδιαφερόμενους, χωρίς να αποκλείει ούτε και τον Σωκράτη Κόκκαλη της HOL.
Άλλωστε, οι καιροί είναι δύσκολοι και η ανάγκη άντλησης ρευστότητας με όποιον τρόπο, ακόμη και μέσω της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου αποτελεί το ζητούμενο για όλους σχεδόν τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, αρκεί να δοθεί το σωστό timing, ώστε να συναινέσουν και οι μέτοχοι.
Ένα από τα ατού της Forthnet είναι ότι δραστηριοποιείται σε δύο αγορές με σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης, καθώς και το ότι η δρομολογούμενη λειτουργική συγχώνευση μεταξύ της εταιρείας και της εξαγορασθείσας Nova θα συμβάλει στη μείωση του λειτουργικού κόστους.
Ειδικότερα, το ποσοστό διείσδυσης των ευρυζωνικών συνδέσεων στην ελληνική αγορά υπολογίζεται στο 19% και της οικιακής συνδρομητικής τηλεόρασης στο 11%, όταν τα αντίστοιχα μέσα ποσοστά σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπολογίζονται σε 26% και 60%, αντίστοιχα.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η Forthnet πιστεύει ότι υπάρχουν σαφή περιθώρια διεύρυνσης της παρουσίας της και στις δύο αγορές, όπου πέρυσι η εισηγμένη σημείωσε σημαντική αύξηση συνδρομητών.
Ανάπτυξη, δανεισμός και ΑΜΚ
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η θέση της διοίκησης της Forthnet, σχετικά με το αίτημα που έχει υποβάλλει στις τράπεζες για επαναδιαπραγμάτευση των δανείων της, προκειμένου να μεταφέρει από το 2013 και μετά, τόκους και χρεολύσια της διετίας 2011-2012 (περίπου 90 εκατ. ευρώ). Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι ζήτησαν την επαναδιαπραγμάτευση των δανείων, όχι γιατί δεν θα μπορούσαν να τα εξυπηρετήσουν, αλλά για να αναπτύξουν περαιτέρω τα μερίδια αγοράς της εταιρείας.
Επίσης, στο ερώτημα για το πότε προβλέπεται η επίτευξη θετικών ταμιακών ροών, η απάντηση ήταν πως ο Όμιλος έχει τα μεγέθη, προκειμένου να πετύχει θετικές ταμιακές ροές. Όσο όμως δεν μειώνονται οι εταιρείες στον κλάδο και όσο υπάρχουν ακόμη περιθώρια ανάπτυξης, είναι θέμα της διοίκησης να επιλέξει μέχρι ποιου σημείου θα επιλέξει να αναπτύσσεται σε βάρος των ταμιακών ροών.