Την άποψη ότι η κυβέρνηση συμμερίζεται το πρόβλημα που έχουν οι χήρες/χήροι οι οποίοι σύμφωνα με το νόμο Κατρούγκαλου λαμβάνουν σύνταξη χηρείας μετά τα 67 χρόνια, είτε μόνο για τρία χρόνια εάν είναι κάτω των 55 ετών, εξέφρασε ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος.
Απατώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Νίκου Καραθανασόπουλου (ΚΚΕ) για το μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα που έχουν οι χήρες/χήροι από τη μη καταβολή της σύνταξης χηρείας, ο υπουργός αφού υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έχει άλλα δύο χρόνια μπροστά της να βρει λύσεις που αφορούν κυρίως εξεύρεση εργασίας, έκανε σύνδεση του προβλήματος με εισοδηματικά και άλλα κριτήρια. Μάλιστα δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει και προσωπικό παράδειγμα για να απαντήσει στον βουλευτή του ΚΚΕ ο οποίος τον εγκάλεσε για κυνισμό και αδιαφορία.
Όπως είπε ο υπουργός δεν είναι όλες οι χήρες στην ίδια κατάσταση. Πρέπει να δούμε, μήπως για παράδειγμα κληρονομούν και μια οικογενειακή επιχείριση; “Εάν της άφησε ένα εργοστάσιο;” αναρωτήθηκε. “Να σας πω για μένα. Η σύζυγός μου είναι δικηγόρος, το πρόβλημα θα είναι ότι θα φύγω εγώ, μια χαρά θα ζει η σύζυγός μου”. Η προσωπική αναφορά προκάλεσε την αντίδραση του προεδρεύοντος Νικήτα Κακλαμάνη ο οποίος χτύπησε “ξύλο” και εγκάλεσε τον υπουργό να μην αναφέρεται σε ‘θανατικά, ότι θα πεθάνει και τέτοια’.
Στο επι της ουσίας ο κ. Πετρόπουλος υπογράμμισε ότι “υπάρχει ιδιαίτερη ευαισθησία για το θέμα, η κυβέρνηση συμμερίζεται το πρόβλημα και πρέπει να δούμε πως θα τακτοποιήσουμε τις συνέπειες. Το πρόβλημα προέκυψε από την θέση της ΕΕ για τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και ήταν αδύνατο να επιμείνουμε χωρίς να κινδυνεύσει η κατάληξη της β’ αξιολόγησης. Βέβαια όσοι έχουν ανήλικα τέκνα ή αναπηρία πάνω από 67% και πάνω θα εξακολουθούν να λαμβάνουν την σύνταξη, δεν είναι μόνο η τριετία έως τα 55 έτη”.
Ο Νίκος Καραθανασόπουλος επιτέθηκε με σφοδρότητα στον υπουργό κατηγορώντας τον για κυνικότητα. “Με αφήνετε άναυδο” είπε. “Το άρθρο 12 του νόμου Κατρούγκαλου πρέπει να αποσυρθεί. Αποκεφαλίζει το δικαίωμα στην ζωή. και το λέτε ανερυθρίαστα. έχετε εικόνα των λεγόμενων σας, ότι θα το δούμε και θα το εξετάσουμε; Όταν ο σύζυγος δεν μπορεί να εργαστεί, και ήταν έμμεσα ασφαλισμένος με ποιο δικαίωμα του το καταργείτε; Και λέτε ότι θα βρείτε δουλειά σε κάποιον από 55 έως 67 χρόνων; “
Απαντώντας ο υπουργός κατηγόρησε τον βουλευτή του ΚΚΕ ότι σηκώνει εύκολα τους τόνους χωρίς κόστος. “Εγώ δεν εξέφρασα θέση αδιαφορίας” είπε ο κ. Πετρόπουλος. “Πρέπει να δούμε πόσα άτομα μένουν χωρίς κάλυψη, και να δούμε τι γίνεται, μπορεί κάποιος να έχει μια δραστηριότητα και να μην έχει ανάγκη υποστήριξης από σύνταξη χηρείας. Είναι κυνικό αυτό; “.