Το Brexit επιβραδύνει τη βρετανική οικονομία, οι επιχειρήσεις πιέζονται
«Η Βρετανία αποτελεί ένα σκληρό περιβάλλον για το εμπόριο». Η αποστροφή αυτή είναι χαρακτηριστική του κλίματος που επικρατεί στη χώρα, ιδιαίτερα αφού προέρχεται από τη γνωστή αλυσίδα πολυκαταστημάτων Marks & Spencer Plc, το πλέον αγαπημένο brand name των Βρετανών.
Η λέξη «σκληρό», στην ανακοίνωση, παραπέμπει άμεσα σε ένα σκληρό Brexit, καθώς, ενώ οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, η βρετανική οικονομία παρουσιάζει συμπτώματα κόπωσης, με τα αποτελέσματα να φαίνονται στην ανάπτυξη, τους μισθούς και τις τιμές.
Η βρετανική οικονομία διαψεύδει δυσάρεστα τις προβλέψεις, σημειώνοντας επιβράδυνση. Ενώ το καθαρό εμπόριο, οι υπηρεσίες και η καταναλωτική δαπάνη παρουσιάζουν ελαφρά συρρίκνωση, η ανάπτυξη της οικονομίας για το πρώτο τρίμηνο του 2017 έφτασε στο 0,2% έναντι του 0,3% που είχε ανακοινωθεί τον προηγούμενο μήνα και αρκετά χαμηλότερα από το 0,7% του τέταρτου τριμήνου του 2016.
Η έκθεση της βρετανικής στατιστικής υπηρεσίας ONS δείχνει υποχώρηση του καθαρού εμπορίου κατά 1,4% και των εξαγωγών κατά 1,6% του ΑΕΠ, έναντι του προηγούμενου τριμήνου, ενώ η καταναλωτική δαπάνη ακολούθησε την, έστω και οριακή, μείωση. Σε επίπεδο αρνητικού ρεκόρ από τον Σεπτέμβριου του 2013 διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός για τον μήνα Απρίλιο, φτάνοντας το 2,7%.
Την ίδια ώρα που ο πληθωρισμός καλπάζει και οι μισθοί παραμένουν στάσιμοι, οι επιχειρήσεις και, στη συνέχεια οι καταναλωτές, αρχίζουν να υποφέρουν. Κι αυτό γιατί η στερλίνα, η οποία έχει υποχωρήσει κατά 16% σχεδόν από όταν ο βρετανικός λαός αποφάσισε “Yes” στο δημοψήφισμα του Brexit, τον Αύγουστο του 2016, υποτιμάται εσωτερικά και αυξάνει το κόστος παραγωγής αλλά και τις εισαγωγές προϊόντων για τις εταιρίες.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι, όσο οι οικονομολόγοι παραμένουν αισιόδοξοι για την πορεία της βρετανικής οικονομίας, παρότι αυτή επιδεινώνεται, το βαρόμετρο του Bloomberg για το Brexit, βρίσκεται σήμερα στο χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Νοέμβριο. Άρα, τι είναι αυτό που τους κάνει αισιόδοξους;
Η απάντηση κρύβεται σε δύο μέρη: Το πρώτο, είναι το γεγονός ότι η ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα από το 2014 ως σήμερα, δεν στηρίζεται επ’ ουδενί στη συμβολή των βρετανικών νοικοκυριών.
Το δεύτερο, το οποίο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το πρώτο, είναι ότι ο χρηματοπιστωτικός τομέας, συνεχίζει να εμφανίζει δυναμική ανάπτυξη. Αυτός ο κλάδος, συνιστά τον πυλώνα της βρετανικής οικονομίας, συνεπικουρούμενος από τον κατασκευαστικό και μεταποιητικό κλάδο, οι οποίοι και σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, συνέχισαν να παρουσιάζουν οριακή ανάπτυξη.
Παρόλα αυτά, η Τράπεζα της Αγγλίας, η οποία περίμενε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα αναθεωρείτο στο 0,4% το α’ τρίμηνο του έτους θορυβημένη από την επιβράδυνση της οικονομίας στο εξεταζόμενο διάστημα, ανακοίνωσε ότι πλέον θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση της ανάπτυξης.
Από την έντυπη έκδοση