Οργή (και) στο Χονγκ Κονγκ
Η απόφαση του Moody’s Investors Service να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα του Χονγκ Κόνγκ, βαθμολογώντας σε χαμηλότερη βαθμίδα το χρέος του (άρα αυξάνοντας το ρίσκο), προκάλεσε οργή. Αλλά αν η σύνδεσή του με την κινεζική οικονομία έχει και τα… καλά της, οι τοπικές Αρχές ζητούν από τον οίκο να λογοδοτήσει για την έκθεσή του, μιλώντας για ελλιπή στοιχεία πάνω στα οποία στηρίχθηκε…
Ο Οικονομικός Γραμματέας του Χόνγκ Κόνγκ, Paul Chan, απάντησε δια του blog που διατηρεί στο επίσημο website του της οικονομικής γραμματείας, κάνοντας λόγο για ελλιπή στοιχεία. «Οι αποδείξεις επάνω στις οποίες ο οίκος μηχανικά υποβάθμισε το Χόνγκ Κονγκ, βασιζόμενος στην πολύ στενή οικονομική σχέση μεταξύ του Χόνγκ Κόνγκ και της υπόλοιπης (Κίνας) είναι ελλιπείς», έγραψε ο Chan και πρόσθεσε ότι η συνεργασία με το Πεκίνο δεν μπορεί να θεωρείται αρνητική, όσο η Κίνα είναι «η κύρια μηχανή ανάπτυξης για την παγκόσμια οικονομία». Φυσικά, αυτά είναι τα «απόνερα» της πρώτης, από το 1989, υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Κίνας, την οποία ακολούθησε η υποβάθμιση του Χόνγκ Κόνγκ σε Aa2 από Aa1. Και εδώ, είναι η πρώτη υποβάθμιση για την περιοχή από τον Moody’s από την ασιατική οικονομική κρίση το 1998.
Ο οίκος λέει ότι «οι πιστωτικές εξελίξεις στην Κίνα θα συνεχίσουν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στο πιστωτικό προφίλ του Χονγκ Κονγκ, λόγω των στενών οικονομικών και πολιτικών δεσμών με την υπόλοιπη χώρα». Και, στη δήλωσή του, ο Moody’s βλέπει «ρίσκο με την αποκάλυψη πιο άμεσων καναλιών μόλυνσης μεταξύ των αγορών της Κίνας και του Χόνγκ».
Η τοπική κυβέρνηση του Χόνγκ Κονγκ, λίγο μετά τη δήλωση του Chan, δήλωσε επισήμως ότι διαφωνεί με την απόφαση του Moody’s, τονίζοντας ότι παρέβλεψε την ισχυρή οικονομία, τη δυνατή δημοσιονομική θέση και τον ανθεκτικό τραπεζικό τομέα της περιοχής.
Από την έντυπη έκδοση