Την νίκη του κόμματος του Εμανουέλ Μακρόν στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, υποδέχονται τα δημοσιεύματα του γαλλικού Τύπου.
«Ο Μακρόν Ολοταχώς για Συντριπτική πλειοψηφία» (Le Figaro), «Ο Μακρόν καθαρίζει το παιγνίδι» (L’Opinion), «L’ OPA» (επιθετική εξαγορά, Liberation): οι κεντρικοί τίτλοι των εφημερίδων δεν αφήνουν περιθώριο για αμφιβολίες σχετικά με το χρώμα που θα έχει η Γαλλική Εθνοσυνέλευση. «Βουλή Μπλέ Μακρόν», είναι ο τίτλος της L’ Humanite.
«Ποιος να το πίστευε; Ποιος να τό ‘λεγε; Ένα πολιτικό σχήμα που δεν υπήρχε εδώ και δύο χρόνια πορεύεται προς μία αναιδή πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, συνταράζοντας ένα πολιτικό πεδίο που για πολύ καιρό θεωρούσαμε αμετακίνητο», σχολιάζει ο Πολ-Ανρί ντι Λεμπέρ στην εφημερίδα Le Figaro.
Με 32,32% των ψήφων και προβλέψεις για την εξασφάλιση 400 έως 455 εδρών στην 577μελή Γαλλική Εθνοσυνέλευση για τo προεδρικό κόμμα La Republique en Marche (LREM), «Ο Μακρόν μπορεί να καταλάβει όλες τις εξουσίες», γράφει ο Λοράν Ζοφρέν στην Liberation.
Πρόκειται για την απόλυτη νίκη της στρατηγικής της ανανέωσης που υποσχέθηκε ο αρχηγός του κράτους», γράφει ο Λοράν Μποντέν της τοπικής εφημερίδας L’Alsace.
Όμως οι σχολιαστές επισημαίνουν το γεγονός ότι η αποχή σε ποσοστό ρεκόρ εμποδίζει το συμπέρασμα της πλήρους προσχώρησης του εκλογικού σώματος στο πρόγραμμα Μακρόν.
«Ούτε το 24% του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών, ούτε το 50% της χθεσινής αποχής δεν πρέπει να δώσουν την ψευδαίσθηση μίας Γαλλίας που βρίσκεται σε “Macron-mania” , γράφει η Νικολά Μπετού στην επιχειρηματική L’Opinion.
Τα οριστικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν την νύκτα φέρνουν το ποσοστό της αποχής στο 51,29% και για την κομμουνιστική L’Humanite, «η αποχή είναι ο νικητής της εκλογικής αναμέτρησης».
«Για να κυβερνήσει κανείς πρέπει να υπολογίζει σε μία σαφή προσχώρηση στο πρόγραμμά του και να έχει μία αντιπολίτευση στο Κοινοβούλιο παρά στον δρόμο. Προς το παρόν, δεν υπάρχει ούτε το ένα ούτε το άλλο», διαπιστώνει ο Μισέλ Ουρβοά στην Ouest-France, ενώ σύμφωνα με την Les Echos, «ο Εμανουέλ Μακρόν κινδυνεύει να εξασφαλίσει μία πληθωρική πλειοψηφία που θα είναι πολύπλοκο να χειρισθεί».