Μια νεκρή και 12 τραυματίες ήταν ο απολογισμός της πολύ ισχυρής σεισμικής δόνησης μεγέθους 6,1 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 15:28 το μεσημέρι της Δευτέρας μεταξύ Λέσβου και του ακρωτηρίου της Χίου, ενώ το χωριό Βρίσα έχει μετατραπεί σε ερείπια.
Σε σκηνές θα περάσουν το βράδυ τους οι κάτοικοι καθώς οι επιστήμονες εκφράζουν πως για να εκτονωθεί η σεισμική ακολουθία θα πρέπει να περάσουν τουλάχιστον 48 ώρες. Οι μετασεισμοί είναι διαρκείς.
Νεκρή μια 45χρονη γυναίκα
Μία 45χρονη γυναίκα που είχε εγκλωβισθεί κάτω από τα χαλάσματα του σπιτιού της στη Βρίσα της Λέσβου από τον δυνατό σεισμό ανασύρθηκε νεκρή λίγα λεπτά πριν από τις οκτώμισι το βράδυ, επιβεβαιώνοντας με τον χειρότερο τρόπο τους φόβους που είχαν διατυπωθεί νωρίτερα, ότι στο χωριό που έχει υποστεί τεράστιες ζημιές, ήταν πιθανό να υπάρχουν θύματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, η άτυχη 45χρονη βρέθηκε καθισμένη στην πολυθρόνα της, χωρίς να έχει προλάβει να κάνει βήμα, την ώρα που χτύπησε ο Εγκέλαδος.
Ο σεισμός
Η αρχική εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου ήταν πως η δόνηση είχε μέγεθος 6 Ρίχτερ, εκτίμηση που άλλαξε στα 6,1 R και τώρα το μέγεθος αναθεωρήθηκε στα 6,1 Ρίχτερ.
Ακολούθησε νέα σεισμική δόνηση μεγέθους 4,6 Ρίχτερ η οποία σημειώθηκε στις 15:35. Εν τω μεταξύ ο χορός των Ρίχτερ συνεχίζεται: Στις 15:47 σημειώθηκε νέος σεισμός μεγέθους 3,6 Ρίχτερ.
Πληροφορίες από τη Μυτιλήνη αναφέρουν ότι ο σεισμός έγινε πολύ αισθητός και είχε μεγάλη διάρκεια.
Από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών αναφέρεται ότι ο σεισμός είχε επίκεντρο στην θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά του Πλωμαρίου με εστιακό βάθος τα
Σε ευθεία γραμμή το επίκεντρο του σεισμού απέχει
Οι μεγαλύτερες ζημιές εστιάζονται στη νότια πλευρά της Λέσβου, από την περιοχή του αεροδρομίου της Μυτιλήνης μέχρι την περιοχή του Πλωμαρίου σε μια ακτογραμμή περίπου
Οι περισσότερες ζημιές εντοπίζονται στα χωριά της περιοχής αυτής και στην πόλη του Πλωμαρίου.
10 τραυματίες στο σεισμόπληκτο χωριό Βρίσα της Λέσβου
Πολύ μεγάλες καταστροφές έχουν σημειωθεί από τον σεισμό των 6,1 Ρίχτερ στο χωριό Βρίσα της Λέσβου. ·
Καταλισθήσεις
Κατολισθήσεις έχουν σημειωθεί στο χωριό Μελίντα, στα νότια του νησιού. Μεγάλες ζημιές και στο δρόμο που ενώνει το Πλωμάρι με την Μυτιλήνη. Σπίτια έχουν καταρρεύσει σε Πλωμάρι και Βρίσα, όπου έχει γκρεμιστεί το γεφύρι στην είσοδο του χωριού και η πρόσβαση για τα σωστικά συνεργεία είναι πολύ δύσκολη.
«Το μισό χωριό έχει μεγάλες ζημιές και πολλά σπίτια έχουν καταρρεύσει»
«Το μισό χωριό έχει μεγάλες ζημιές και πολλά σπίτια έχουν καταρρεύσει». Αυτό ανέφερε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Έκτακτων Αναγκών του δήμου Λέσβου, Νίκος Καρασάββας.
Πληροφορίες νωρίτερα έκαναν λόγο για μεγάλες ζημιές στο χωριό Βρισά του Πολιχνίτου στη νότια Λέσβο, καθώς και για κατάρρευση πολλών σπιτιών του οικισμού.
Ο σεισμός έγινε αισθητός και στην Τουρκία
Ο σεισμός έγινε πολύ αισθητός και στην Τουρκία. Τουρκικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι σύμφωνα με το Παρατηρητήριο του Καντιλί το μέγεθος του σεισμού είναι 6,3 Ρίχτερ και αναφέρουν ότι η δόνηση έγινε πολύ αισθητή στην περιοχή της Σμύρνης που βρίσκεται απέναντι από το επίκεντρο του σεισμού.
Λέκκας: Αναμένεται και συνέχεια λόγω του μικρού εστιακού βάθους
«Είμαστε σε διαδικασία εξέλιξης του φαινομένου. Σαφώς υπάρχει μια κινητοποίηση συνολικά του κρατικού μηχανισμού. Είναι ένας σεισμός της τάξης των 6,4 βαθμών σε μικρό εστιακό βάθος και αναμένεται να έχει και συνέχεια λόγω του μικρού εστιακού βάθους. Αυτό είναι δεδομένο», τόνισε σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ ο σεισμολόγος Ευθύμης Λέκκας.
«Εγώ ως πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας θα έλεγα ότι δεν θα πρέπει οι κάτοικοι να μπαίνουν στα σπίτια τους εφόσον έχουν παρουσιάσει μικρές βλάβες. Τουλάχιστον στην περιοχή του Πλωμαρίου, νότια δηλαδή της Μυτιλήνης και βόρεια της Χίου, έτσι ώστε να μπορέσουμε να ελέγξουμε κάποιες δυσάρεστες καταστάσεις μέχρι το φαινόμενο σιγά σιγά να εκτονωθεί», συνέχισε ο ίδιος.
Σε ερώτηση αν πρόκειται για τον κύριο σεισμό, απάντησε: Αυτή τη στιγμή δεν το ξέρουμε πραγματικά».
«Είναι ένας πολύ μεγάλος σεισμός, ο οποίος θα έπρεπε να έχει μεγαλύτερες επιπτώσεις. Ωστόσο, για μία σειρά από λόγους, διαπιστώνουμε ότι για μία ακόμη φορά ο δομημένος ιστός της Ελλάδας ανταπεξήλθε», συμπλήρωσε.
Πρώτη καταχώρηση:15:46