Μέσα από τα «καυδιανά δίκρανα» του ξένου Τύπου περνάει η ελληνική οικονομία η οποία για ακόμη μια φορά βρέθηκε στις σελίδες της εφημερίδας Guardian με τίτλο «Ελλάδα και Ευρωζώνη: πολιτικές μάχες, οικονομική πραγματικότητα».
Στο δημοσίευμα γίνεται εκτενής αναφορά για το πώς η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας επηρεάζει την οικονομία της ευρωζώνης επισημαίνοντας πως Αθήνα και Φρανκφούρτη θα καθορίσουν την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας στο σύνολο.
«Στο μαραθώνιο συμβούλιο ο πρωθυπουργός κατάφερε να πάρει το πράσινο φως για τα σχέδιά του να πουλήσει 50 δισ. ευρώ κρατική περιουσία», αναφέρει χαρακτηριστικά η Guardian, σχολιάζοντας με αυτό τον τρόπου τις προσπάθειες που κατέβαλε ο πρωθυπουργός για να πάρει το πράσινο φως από το υπουργικό Συμβούλιο για τα μέτρα που επιβάλει η τρόικα σχετικά με το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.
Ωστόσο υπάρχουν ακόμη δύο ερωτήματα τα οποία μένουν αναπάντητα, συμπληρώνει ο συντάκτης της εφημερίδας.
Το πρώτο είναι πως θα καταφέρει ο κ. Παπανδρέου να πουλήσει δημόσια περιουσία αξίας 50 δισ. ευρώ από τη στιγμή που τα πρώτα στη λίστα προς πώληση είναι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και οι οποίες έως τώρα δεν προχώρησαν σε εκποίηση τόσο λόγω των έντονων κοινωνικών αντιδράσεων όσο και λόγω των αντιδράσεων στο εσωτερικό του ίδιου του κυβερνόντος κόμματος και της αντιπολίτευσης αντίστοιχα.
Το δεύτερο μεγάλο ερώτημα είναι μέσα στο όλο κλίμα των αποκρατικοποιήσεων, εάν ο πρωθυπουργός θα καταφέρει να συγκεντρώσει τη στήριξη του σοσιαλιστικού κόμματος.
Η εφημερίδα συνεχίζει λέγοντας πως, αυτή τη στιγμή δεν είναι η Αθήνα που ανησυχεί τους επενδυτές αλλά οι τιμές στη Φρανκφούρτη. Στην έδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δίνουν και περνούν τα σενάρια για το αν η Ελλάδα θα πρέπει να εξοφλήσει όλα τα χρέη της σε ολόκληρη την αξία και το χρονοδιάγραμμα.
Το σημαντικό είναι ότι τώρα κορυφαίοι ευρωπαίοι πολιτικοί δέχονται ετεροχρονισμένα πως η Ελλάδα δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στην αποπληρωμή ολόκληρου του χρέους της. Ακόμη και η κ. Μέρκελ, η σκληροπυρηνική της Ευρώπης, παραδέχεται πλέον πως η Ελλάδα θα χρειαστεί μια αναδιάρθρωση αποπληρωμής του χρέους.
Τέλος, η εφημερίδα καταλήγει στο συμπέρασμα πως παρά το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία έχει προχωρήσει σε σημαντικές περικοπές αυτό δεν την βοήθησε αλλά οδήγησε σε οικονομική κατάρρευση και εκτίναξε το δημοσιονομικό έλλειμμα στα ύψη.
«Το δάνειο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ το μόνο που έκαναν ήταν να βοηθήσουν την κυβέρνηση να ανταπεξέλθει στην αποπληρωμή χρεών και όχι την οικονομία στο σύνολο», καταλήγει η Guardian.