Επιπλέον αύξηση σε σχέση με το 2015 παρουσίασε μέσα στο 2016 ο αριθμός των ποινικών αδικημάτων στην Αυστρία με ακροδεξιά, ξενοφοβικά, ρατσιστικά και αντισημιτικά κίνητρα, αναφέρεται στην έκθεση για την περασμένη χρονιά που παρουσίασε σήμερα η Αυστριακή Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος και Καταπολέμησης της Τρομοκρατίας.
Σύμφωνα με τον διευθυντή της Υπηρεσίας, Πέτερ Γκρίντλινγκ, ο αριθμός αυτών των αδικημάτων αυξήθηκε πέρυσι κατά 13,6% σε σχέση με το 2015 και έφτασε τα 1.313 έναντι των 1.156 ένα χρόνο νωρίτερα, αριθμός που ήταν τότε κατά 54,1% υψηλότερος σε σχέση με το 2014 που τα αδικήματα είχαν ανέλθει σε “μόνον” 750.
Από τα 1.313 καταγεγραμμένα αδικήματα του 2016, το 54,7% εξ αυτών είχε ακροδεξιά κίνητρα, το 27,1% υπάγονταν στην κατηγορία “ξενοφοβικά-ρατσιστικά”, 3,1% είχαν αντισημιτικά κίνητρα και 2,1 % ισλαμοφοβικά.
Οπως σημείωσε ο διευθυντής της Υπηρεσίας, αφενός είναι “ευχάριστο” το γεγονός της “πολύ υψηλής ευαισθητοποίησης του κοινού απέναντι στις ακροδεξιές δραστηριότητες”, όπως αυτή καταγράφεται στη βάση των αδικημάτων που καταγγέλονται, ωστόσο πρέπει να λαμβάνεται υπόψει ότι ο αριθμός των αδικημάτων αυξάνεται και για το λόγο ότι “ακροδεξιοί τόνοι δεν εμφανίζονται μόνον στο περιθώριο, αλλά μετατοπίζονται και στο μέσον της κοινωνίας”.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ένα μεγάλο μέρος των αδικημάτων διαπράττονται στο διαδίκτυο, ενώ και ο αυξημένος αριθμός των προσφύγων που έφθασαν στη χώρα τα τελευταία χρόνια, συνέβαλε στην αύξηση των ακροδεξιών και ξενοφοβικών αδικημάτων.
Αξιωματούχοι της Αυστριακής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος και Καταπολέμησης της Τρομοκρατίας, επισημαίνουν τελευταία την εμφάνιση μίας “νέας Ακροδεξιάς”, η οποία μέσα από το Διαδίκτυο και μέσα από διαδραστικές ενέργειες προσπαθεί να αναπτύξει μία “κουλτούρα ποπ” με ακροδεξιά περιεχόμενα για νέους και νεαρούς ενήλικες, με στόχο τη διάδοση θεμάτων που προκαλούν ξενοφοβία και γενικότερους φόβους μέσα στην κοινωνία.
Οι ίδιοι θεωρούν πως το θέμα του ασύλου και των προσφύγων προκάλεσε τα δύο προηγούμενα χρόνια στην Αυστρία μία “αποχαλίνωση” ξενοφοβικών βιαιοτήτων και εκδικητικότητας, από κύκλους προσώπων χωρίς καθόλου, ή ελάχιστη μόνον, σχέση με ιδεολογίες.
Σε σχέση με τον θρησκευτικά υποκινούμενο ισλαμικό φονταμελισμό και τρομοκρατία, η έκθεση αναφέρει 296 άτομα τα οποία έως το τέλος του 2016 είχαν μεταβεί ή προτίθεντο να μεταβούν από την Αυστρία στη Συρία ή στο Ιράκ για ενταχθούν με εξτρεμιστικές ομάδες, με 51 από αυτούς να έχουν εμποδιστεί να αναχωρήσουν, 90 να έχουν επιστρέψει στην Αυστρία και 45 πιθανώς να έχουν χάσει τη ζωή τους στην εμπόλεμη ζώνη, ενώ οι υπόλοιποι 110 συνεχίζουν να βρίσκονται εκτός της χώρας.