Έντονες αντιδράσεις προκαλεί τροπολογία που προωθεί η κυβέρνηση για τα πνευματικά δικαιώματα. Φορείς πολιτισμού καταγγέλλουν προσπάθεια «κατάργησης των πνευματικών δικαιωμάτων».
Από την πλευρά του, το υπουργείο Πολιτισμού σημειώνει ότι το νομοσχέδιο για τα πνευματικά δικαιώματα είναι «πολιτική επιλογή για την προστασία της πνευματικής δημιουργίας».
Με τροπολογία του νόμου 2121/1993 που υπάρχει στο νομοσχέδιο «Μέτρα Θεραπείας ατόμων που απαλλάσσονται από την ποινή λόγω ψυχικής ή διανοητικής διαταραχής και λοιπές διατάξεις» καταργείται ουσιαστικά η ποινή που προβλέπεται για όσους δεν καταβάλλουν σε οργανισμό συλλογικής διαχείρισης την αμοιβή πνευματικών δικαιωμάτων που προβλέπεται για κάθε ιδιωτική αντιγραφή έργου.
Μεταξύ άλλων, η Ένωση Σκηνοθετών – Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου (ΕΣΠΕΚ) καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της:
«Με απορία και απόγνωση διαπιστώνουμε άλλη μια ενέργεια της κυβέρνησης για την αποδόμηση της προστασίας ή της ενίσχυσης της Τέχνης στη χώρα μας. Μετά την κατάργηση του ειδικού φόρου επί του κινηματογραφικού εισιτηρίου, μια Ευρωπαϊκή πρακτική που εξασφάλιζε σταθερό πόρο χρηματοδότησης της Ελληνικής ταινίας, τώρα ανοίγει και το δρόμο για την κατάργηση των πνευματικών δικαιωμάτων.
» Με το νομοσχέδιο “Μέτρα Θεραπείας ατόμων που απαλλάσσονται από την ποινή λόγω ψυχικής ή διανοητικής διαταραχής και λοιπές διατάξεις», επιχειρεί να καταργήσει και την ποινή που προβλέπεται για όσους δεν καταβάλλουν σε οργανισμό συλλογικής διαχείρισης την αμοιβή πνευματικών δικαιωμάτων που προβλέπεται στο νόμο 2121/1993 άρθρο 18 παρ. 3.
» Αντιλαμβανόμαστε ότι ορισμένοι θα είναι σύμφωνοι με τις καταργήσεις αυτές: γιατί να πληρώνουμε κάποιους για να βλέπουμε τις ταινίες τους; Δυστυχώς σε αυτή τη λογική δεν έχουμε απάντηση. Πάντως η κυβέρνηση φαίνεται να συμφωνεί με την λογική αυτή. Είναι λυπηρό, σε μια εποχή που ο ελληνικός κινηματογράφος συνεχίζει την πορεία της διεθνούς αναγνώρισης και αποδοχής, στη χώρα του να περιφρονούνται οι δημιουργοί του.»
Αξίζει να σημειωθεί ότι η τροπολογία αφορά όλους τους δημιουργούς καλλιτεχνικών έργων.
Η απάντηση του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού
Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού αναφέρει ότι «δεν κωλυσιεργεί σχετικά με την κατάθεση του σχεδίου νόμου για τα πνευματικά δικαιώματα. Το νομοσχέδιο για τα πνευματικά δικαιώματα, στην τελική μορφή του, κατατέθηκε στην Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης, έγινε η απαραίτητη νομοτεχνική επεξεργασία από την Κεντρική Επιτροπή Νομοτεχνικής Επεξεργασίας καθώς και οι σχετικές διορθώσεις, και έχει προωθηθεί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προκειμένου να συνταχθεί η τελική έκθεση».
Το υπουργείο σημειώνει ότι τις επόμενες ημέρες «μετά την επιστροφή στην Γενική Γραμματεία, θα συλλεχθούν οι υπογραφές των συναρμοδίων Υπουργών και θα κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση».
Σύμφωνα με το υπουργείο «η είσπραξη από τους χρήστες των αμοιβών για τα δικαιώματα, συνεχίζεται καθώς έχει αρχίσει να αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη στον χώρο της συλλογικής διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων».
Το υπουργείο ισχυρίζεται ότι «με τον ορισμό Προσωρινού Επιτρόπου στην ΑΕΠΙ, παρέχονται τα εχέγγυα για τη δίκαιη και διαφανή διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων» και προσθέτει ότι η «Προσωρινή Επίτροπος εργάζεται με σκοπό να εξασφαλίσει άμεσα την είσπραξη και τη διανομή στους δικαιούχους των δικαιωμάτων του εξαμήνου.»
«Ήρθε λοιπόν η στιγμή να τεθούν σαφείς κανόνες στη λειτουργία των οργανισμών συλλογικής διαχείρισης, να αποδοθούν ευθύνες και να προστατευθεί πραγματικά η πνευματική δημιουργία» καταλήγει η ανακοίνωση.