Η Ελλάδα θα περάσει ένα ήρεμο καλοκαίρι, πριν αρχίσουν και πάλι τα «δύσκολα», από το Φθινόπωρο, με την τρίτη αξιολόγηση, εκτιμά η Bank of America Merrill Lynch σε σημερινή της έκθεση.
Ο οίκος εξηγεί πως τα όσα αποφασίστηκαν στο Eurogroup επιβεβαίωσαν την εκτίμησή του ότι τελικά θα βρισκόταν μια μεσοβέζικη λύση, την τελευταία στιγμή (πριν από τις λήξεις του Ιουλίου), με την υπό όρους συμμετοχή του ΔΝΤ και χωρίς το πράσινο φως για το QE. Μετά από αυτά, η Ελλάδα «αγοράζει» μία περίοδο σταθερότητας.
Πλέον, η BofA περιμένει ότι οι συζητήσεις για την τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος θα ξεκινήσουν το Φθινόπωρο και θα είναι πολύ δύσκολες. Η επόμενη αξιολόγηση αναμένεται να εστιάσει στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων (ένα πολύ προβληματικό μέτωπο για την Ελλάδα) και στην πρόοδο που γίνεται για τη μείωση του κόκκινων δανείων (που επίσης ενέχει σημαντικές προκλήσεις). Εάν η αξιολόγηση καθυστερήσει και συνεχιστεί μέσα στο 2018, τότε στην ατζέντα θα προστεθούν και οι λεπτομέρειες της ελάφρυνσης του χρέους, καθώς και το καθεστώς για μετά τη λήξη του προγράμματος.
«Σε αυτή την περίπτωση, η τρίτη αξιολόγηση θα είναι η τελευταία του τρέχοντος προγράμματος και ίσως να μην ολοκληρωθεί, εάν ακολουθήσει νέο πρόγραμμα», τονίζουν οι αναλυτές.
Άλλωστε, παρότι επισημαίνουν ότι είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζει κανείς, εντούτοις προβλέπουν ένα πιο «light» τέταρτο πρόγραμμα, που θα παρακολουθεί τον οδικό χάρτη που θα συνδέει την υλοποίηση της ελάφρυνσης του χρέους με τις μεταρρυθμίσεις και την ανάπτυξη.
«Εάν μια τέτοια συμφωνία κλείσει έως τα μέσα του 2018, η Ελλάδα ίσως να μπορέσει να μπει στο QE της ΕΚΤ στα τελευταία του στάδια, το δεύτερο μισό του έτους, καθώς και να αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές σε εκείνο το σημείο», σημειώνει η BofA. Η έξοδος στις αγορές νωρίτερα χαρακτηρίζεται πιθανή, αλλά θα σημαίνει υψηλότερο κόστος και μικρότερα ποσά.