Τα έργα του Αμερικανού καλλιτέχνη «έβαλαν φωτιά» στην Art Basel, παρασύροντας ανοδικά τις τιμές
Όπως έγραφε η “Deal” καιρό τώρα, τα έργα του Jean- Michel Basquiat έχουν προκαλέσει φρενίτιδα στον κόσμο της τέχνης. Σαν μια θύελλα που χτύπησε το χρηματιστήριο της τέχνης, τα έργα του εμφανίζονται σε δημοπρασίες και συμπαρασύρουν ολόκληρη την αγορά σε δρόμο ακριβώς αντίθετο από αυτόν της «φούσκας».
Το φαινόμενο αυτό της εποχής, το είδαμε στη Βασιλεία της Ελβετίας. Στην Art Basel, τα έργα του Basquiat, του Richard Prince και του Philip Guston πουλήθηκαν σε υψηλές τιμές, οδηγώντας τις business της τέχνης.
Στις 13 Ιουνίου, το «παζάρι» της Βασιλείας άνοιξε με διστακτικούς ρυθμούς, με πολλούς συλλέκτες να παραπονούνται για υψηλές τιμές, αλλά να αγοράζουν. Και, όντως, αν μιλάμε για τις τιμές, η αξία της αγοράς έχει τριπλασιασθεί από το 2003.
Για το «παζάρι» με έργα τέχνης αξίας 3,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων περισσότερες από 90 πτήσεις ιδιωτικών αεροσκαφών προσγειώθηκαν στην Ελβετία. Μεγιστάνες, όπως οι οικονομολόγοι Steve Cohen και Leon Black, ο κατασκευαστής Eli Broad και ο «δικός μας» ιδιοκτήτης του Σκορπιού, ο Ρώσος βασιλιάς των λιπασμάτων Dmitry Rybolovlev ήταν ανάμεσα στους δισεκατομμυριούχους που βρέθηκαν στο event της μικρής ελβετικής πόλης. Εκεί, περίπου 290 γκαλερί από όλο τον κόσμο, πούλησαν κομμάτια από 4.000 καλλιτέχνες. Και, φυσικά, οι μεγαλύτερες γκαλερί, έφεραν Basquiat. Εννέα έργα του εκτέθηκαν προς πώληση και φυσικά αποτέλεσαν το επίκεντρο του ενδιαφέροντος.
Ο λόγος είναι το απόλυτο ρεκόρ των 110,5 εκατομμυρίων που έκανε ένας πίνακας του Αμερικανού νεο-εξπρεσιονιστή τον Μάιο, σε δημοπρασία των Sotheby’s. «Ο κόσμος», λέει ο Phyllis Hattis, Νεοϋρκέζος private dealer που μετείχε στην Art Basel, «συνειδητοποιεί ότι αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για να εξαργυρώσει στον Basquiat». Και, όντως, έτσι είναι. Για παράδειγμα, το ρεκόρ της έκθεσης ήταν το “Baby Boom” του Basquiat που πουλήθηκε για 32 εκατ. δολάρια, από τον μεγιστάνα των εντύπων, Peter Brant, που τον είχε αποκτήσει για 1,2 εκατομμύρια το 2001.
Φυσικά, υπάρχαν και άλλα έργα που… καλοπουλήθηκαν. Όπως αυτά της γκαλερί Gagosian. Η αμερικανική γκαλερί πούλησε τον “Night Club Nurse” του Richard Prince στα 8 εκατ. Δολάρια, στον hedge fund manager Daniel Sundheim. Ένα άλλο hit ήταν το γλυπτό του Urs Fischer που δημιούργησε σε life-size κέρινο ομοίωμα του Ελβετού art dealer Bruno Bischofberger και της συζύγου του. Το έργο του 2015, με τίτλο “Bruno & Yoyo,” πουλήθηκε για 1,9 εκατομμύρια.
Από την Έντυπη Έκδοση