Να συνεχιστεί ο διάλογος για το μάθημα των Θρησκευτικών και να ελεγχθούν τα βιβλία πριν από την έκδοσή τους αποφάσισε σήμερα, Τρίτη, κατά την έκτακτη συνεδρίασή της η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, όπως ανακοινώθηκε επισήμως μετά το πέρας της.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος παίρνοντας τον λόγο αναφέρθηκε στη σύσκεψη της 5ης Οκτωβρίου 2016 υπό τον πρωθυπουργό με θέμα τον χαρακτήρα των θρησκευτικών.
Ο κ. Ιερώνυμος μίλησε με θετικά λόγια για το έργο της τριμελούς επιτροπής αποτελουμένης από τους μητροπολίτες Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης, Εφραίμ, Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαο και Μεσσηνίας Χρυσόστομο.
Ακολούθως ανέφερε ότι στη σύσκεψη η συζήτηση «άρχισε από μηδενική βάση» και «έγιναν δεκτές παρεμβάσεις, διορθώσεις, προσθήκες, αφαιρέσεις, προτάσεις της Επιτροπής της Εκκλησίας εις το υλικό διδασκαλίας».
Επίσης σημείωσε ότι το υλικό των βιβλίων που θα χρησιμοποιηθούν από το σχολικό έτος 2018-2019 πριν τυπωθούν θα τεθούν στη διάθεση της Εκκλησίας «για την απαιτουμένη δογματική παρακολούθηση».
Tέλος, ο κ. Ιερώνυμος ανέφερε: «Εδώ οφείλω να καταθέσω μία δήλωση του υπουργού κ. Κωνσταντίνου Γαβρόγλου προς εμέ προσωπικώς: ‘αν κάτι προκύψει προβληματικό είμαστε έτοιμοι οι δύο πλευρές να το αντιμετωπίσουμε’».
Από την πλευρά του ο μητροπολίτης Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης, Εφραίμ, ανέφερε ότι στον διάλογο με το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής η επιτροπή της Εκκλησίας επέμεινε στη βάση των τριών θεμελιωδών αρχών:
α) της υποχρεωτικότητος του μαθήματος των Θρησκευτικών,
β) της διατήρησης των ωρών διδασκαλίας του μαθήματος
γ) της διασφάλισης του Ορθοδόξου Προσανατολισμού του μαθήματος, όπως και στην διατήρηση του υφισταμένου νομικού και θεσμικού πλαισίου του μαθήματος των Θρησκευτικών, καθώς και της ονομασίας «Θρησκευτικά».
«Υπήρξαν ρητές διαβεβαιώσεις τόσο του κ. υπουργού όσο και του προέδρου του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ), σε όλες τις συναντήσεις, ότι δεν υφίσταται κανένα ζήτημα ως προς την υποχρεωτικότητα του μαθήματος των Θρησκευτικών, τις ώρες διδασκαλίας του και την ονομασία του, ενώ θα παραμείνει στον κορμό των μαθημάτων στην Β’ και Γ’ Λυκείου, χωρίς να γίνει επιλεγόμενο».