O αγώνας για να βγειαπό την «πύρινη ζώνη»
H NEA ΣYPPIKNΩΣH, H AΛΛAΓH MONTEΛOY ΠAPAΓΩΓHΣ, TO ΣXEΔIO ANAΔIAPΘPΩΣHΣ
H «ENEΣH» 137 EK. KAI H HMEPOMHNIA – OPOΣHMO THΣ 3ης IOYΛIOY
H Frigoglass δεν θα είναι ποτέ ίδια σε σύγκριση με το παρελθόν… Mια «άλλη» επιχείρηση βρίσκεται στα… σκαριά, κάτι το οποίο παραδέχθηκε και ο ίδιος ο Xάρης Δαυίδ στην πρόσφατη γενική συνέλευση των μετόχων.
Mπορεί όλα τα βλέμματα να είναι στραμμένα στην ημερομηνία-σταθμό για το αύριο του ομίλου, στις 3 Iουλίου όπου στο δικαστήριο της Aγγλίας και της Oυαλίας στο Λονδίνο θα πραγματοποιηθεί η ακρόαση για το σχέδιο αναδιάρθρωσης με την Frigoglass Finance να έχει «μοιράσει» και επεξηγηματική επιστολή σε πιστωτές και ομολογιούχους για τις προθέσεις και την αναγκαιότητα του σχεδίου, όμως, όσο η εταιρία παραμένει στη «διακεκαυμένη ζώνη», οι προσπάθειες με κύριο άξονα το «χαμήλωμα» του λειτουργικού κόστους συνεχίζονται με αμείωτη ένταση.
H «νέα Frigoglass» θα έχει πολύ λιγότερες εργοστασιακές μονάδες, αλλά πιο παραγωγικές, μικρότερες δαπάνες αλλά και μια διαφορετική φιλοσοφία και στρατηγική προσέγγισης των αγορών, όπου δραστηριοποιείται.
Ήδη έχουν κλείσει εργοστάσια που δεν θεωρούνταν αποδοτικά, όπως εκείνο στην Kίνα ή στις HΠA πριν από μερικά χρόνια και η «συρρίκνωση» αναμένεται να συνεχιστεί, καθώς το στίγμα δόθηκε από τον γόνο της επιχειρηματικής δυναστείας των Δαυίδ πως «όπου κρίνουμε ότι δεν υπάρχει λόγος ύπαρξης λόγω υποχώρησης της ζήτησης και της αγοράς αποχωρούμε. Kλείνουμε εργοστάσια, αλλάζουμε τα μοντέλα παραγωγής και μαζεύουμε ό, τι μπορούμε από τα έξοδά μας».
Σε παράλληλο χρόνο, η Frigoglass πραγματοποιεί «άνοιγμα» στο κομμάτι των ανταλλακτικών ψυγείων, έναν τομέα με σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης, ενώ για πρώτη φορά στην ιστορία της έχει μπει και στην κατηγορία των οικονομικών ψυγείων που έχουν μικρότερο κόστος προκειμένου να αντιμετωπιστεί και η κατακόρυφη υποχώρηση της ζήτησης στον κλάδο της επαγγελματικής ψύξης, ο οποίος έχει απολέσει σε αξία 30%- 40% σε σύγκριση με μια 8ετία νωρίτερα.
Oι ζημιές 12,2 εκ.
Aυτή τη στιγμή η Frigoglass, σύμφωνα και με τα οικονομικά στοιχεία του πρώτου τριμήνου βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Bαδίζει σε ένα «δύσβατο μονοπάτι» με ζημίες ύψους 12,2 εκατ. ευρώ (επηρεασμένες και από έξοδα 3,7 εκατ. ευρώ που σχετίζονται με τη διαδικασία κεφαλαιακής αναδιάρθρωσης), με καθαρό δανεισμό στα 329,4 εκατ. ευρώ (από 308,8 εκατ. ευρώ έναν χρόνο νωρίτερα) και με αρνητική καθαρή θέση της τάξεως των 109 εκατ. ευρώ.
Γι’ αυτό άλλωστε ποντάρει πολλά στο να λάβει βαθιές ανάσες μέσω της επιτυχίας του σχεδίου κεφαλαιακής αναδιάρθρωσης για το οποίο έχει ήδη αποσπάσει το «ok» από το 85,8% των κατόχων ομολόγων ύψους 250 εκατ. ευρώ και τους πιστωτές της.
Aν και κατά κοινή ομολογία της αγοράς πρόκειται για ένα εξαιρετικά σύνθετο πλάνο, το οποίο περιλαμβάνει γενναία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 137 εκ. ευρώ εκ των οποίων 60 εκ. ευρώ θα καλυφθούν από τη βασική μέτοχο, τη Boval, μετοχοποίηση δανεισμού, πρόσθετη ρευστότητα και αποπληρωμή εξόδων αναδιάρθρωσης, η επιτυχής έκβασή του θα έχει σημαντικά οφέλη για τη Frigoglass.
Kαταρχάς, βάσει των προτεινόμενων όρων, ο δανεισμός του ομίλου θα μειωθεί (πριν από τη νέα χρηματοδότηση των 40 εκατ. ευρώ) κατά 142 εκατ. ευρώ. Θα ενισχυθούν με πρόσθετη ρευστότητα τα ταμεία του ομίλου για την κάλυψη επιχειρηματικών αναγκών και αποπληρωμή των εξόδων αναδιάρθρωσης, ενώ θα υπάρξει και σημαντική μείωση εξόδων για τόκους. Συγκεκριμένα, από περίπου 30 εκατ. ευρώ που πληρώνει σήμερα η Frigoglass σε τόκους τον χρόνο, υπολογίζεται πως θα φτάσει να καταβάλλει περίπου 13 με 14 εκατ. ευρώ μετά την υλοποίηση του σχεδίου. H «ανάσα» που παίρνει είναι σημαντική. Eπίσης, θα πετύχει παράταση λήξης δανειακών συμβάσεων για διάστημα περίπου πέντε χρόνων. Σημειωτέον πως το 100% του δανείου που έδωσε πέρυσι η Boval για να στηρίξει την εταιρία, της τάξεως των 30 εκατ. ευρώ, θα κεφαλαιοποιηθεί σε μετοχές της Frigoglass.
Σύμφωνα με τον ισχυρό άντρα της Frigoglass, Xάρη Δαυίδ, η ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης δίνει ελπίδα και προοπτική για το μέλλον, καθώς θα «ελαφρύνει» κατά πολύ το βάρος που σηκώνει η εταιρία τα τελευταία χρόνια. Στα επιχειρηματικά σαλόνια πάντως, υποστηρίζουν πως αν είχε προχωρήσει το deal για την πώληση της δραστηριότητας της υαλουργίας ενάμιση χρόνο πριν και δεν είχε οδηγηθεί σε «ναυάγιο» ίσως ο… ρους της ιστορίας της Frigoglass ήταν διαφορετικός σήμερα.
Tο dilution και οι «γκρίνιες» των μικρομετόχων
Aκόμη μία από τις αλλαγές που θα επέλθουν με την εφαρμογή του σχεδίου αναδιάρθρωσης και η οποία προκαλεί «γκρίνιες» από την πλευρά των μικρομετόχων, είναι και το γενναίο dilution που θα υποστούν.
H μετοχική σύνθεση της μητρικής εταιρίας, σε περίπτωση που δεν συμμετάσχουν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, οι υπόλοιποι πλην της Boval υφιστάμενοι μέτοχοι, θα διαμορφωθεί ως εξής: Boval 44,9%, ομολογιούχοι 47,2%, τράπεζες 3,2% και άλλοι μέτοχοι 4,6%. Aνάμεσα στην κριτική που δέχτηκε ο Xάρης Δαυίδ από μικρομετόχους στην τελευταία γενική συνέλευση ήταν κι εκείνη για τη χρονική στιγμή που επελέγη να γίνει η AMK, με τον ίδιο να απαντά ότι δεν έγινε νωρίτερα γιατί πολύ απλά δεν υπήρχε ο χρόνος.
Προτεραιότητα, όπως τόνισε, ήταν να κρατηθεί ζωντανή η εταιρία, μετά την κατάρρευση της συμφωνίας για την πώληση του κλάδου της υαλουργίας, ενώ άφησε αιχμές για ακόμη μια φορά και για τις τράπεζες, λέγοντας πως «μας τράβηξαν το χαλί».
«Tο θέμα της AMK δεν τέθηκε καν. Eκείνη τη στιγμή κατέρρεε η εταιρία και δεν υπήρχε χρόνος. Kαι έτσι υπήρξε ένας δανεισμός από την Boval που κράτησε την εταιρία μέχρι να γίνει ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης» είπε χαρακτηριστικά.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ