Συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα, σήμερα Πέμπτη, η διάσκεψη για το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας.
Στις 12:30 ολοκληρώθηκε η πρωινή συνάντηση της διάσκεψης, ενώ σε λίγη ώρα θα αρχίσει η απογευματινή συνεδρίαση.
Όπως ανέφερε και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, κατά την άφιξη του σήμερα το πρωί στον χώρο που διεξάγεται η διάσκεψη, ακόμα «δεν έχουν ανοίξει όλα τα χαρτιά. Εμείς προσπαθούμε να ανοίξουμε τη συζήτηση και να δείξουν όλοι τις πραγματικές τους προθέσεις και αυτές να είναι όσο το δυνατόν καλύτερες».
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, κατά την πρωινή διάσκεψη όλες οι πλευρές παρουσίασαν τις θέσεις τους στα τρία ερωτήματα του βοηθού γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Τζέφρι Φέλτμαν.
Κατά τη διάρκεια της πρωινής συνάντησης η βρετανική αντιπροσωπεία παρουσίασε προτάσεις που προσπάθησαν να συγκεράσουν τις μέχρι στιγμής απόψεις.
Οι προτάσεις αυτές αφορούσαν στον καταμερισμό εργασιών σε πλαίσιο εφαρμογής λύσης (ποιος θα κάνει τι σε τομείς όπως επαλήθευση αποχώρησης και ρόλο ΟΑΣΕ, εδαφικά ζητήματα και ρόλο ΟΗΕ και εφαρμογή λύσης στον τομέα διακυβέρνησης).
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στην παρέμβαση του παρέθεσε την συνολική του πρόταση και έδωσε απαντήσεις στα τρία ερωτήματα του Φέλτμαν. Εξήγησε γιατί δεν χρειάζονται εγγυήσεις και ξένα στρατεύματα στην Κύπρο και αναφέρθηκε στον κομβικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η ΕΕ ως προς τα θέματα ασφάλειας εξαιτίας του γεγονότος ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος-μέλος της. Παράλληλα, συμφώνησε απολύτως με την πρόταση της Ελλάδας για τον μηχανισμό παρακολούθησης.
Η ΕΕ επίσης, παρέθεσε συγκεκριμένα άρθρα συνθηκών που αφορούν θέματα εσωτερικής και εξωτερικής ασφάλειας.
Στον αντίποδα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επανέλαβε τις θέσεις που παρουσίασε χθες ως προς την προσαρμογή καθεστώτος εγγυήσεων και ασφαλείας, υπογραμμίζοντας ότι τα όποια βήματα από τουρκικής πλευράς, ώστε να υπάρξει πρόοδος στο κεφάλαιο εγγυήσεων και ασφάλειας εξαρτώνται από την πρόοδο σε παράλληλες δικοινοτικές διαπραγματεύσεις. Τόνισε, όπως και στη Γενεύη τον Ιανουάριο, ότι είναι κατηγορηματικά αρνητικός ως προς οποιοδήποτε ρόλο της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις πέραν των θεμάτων που άπτονται της εφαρμογής του κοινοτικού κεκτημένου στο νησί, ενώ τόνισε ότι μόνο με την Τουρκία οι Τουρκοκύπριοι αισθάνονται ασφαλείς.
Ως προς τις τουρκικές θέσεις για θέματα εγγυήσεων και ασφάλειας, επισημαίνονται οι σημερινές δηλώσεις του Ν. Κοτζιά που σημείωσε ότι τουρκική πρόταση «κινείται γύρω από αυτά που έκαναν στη διαδικασία του Σχεδίου Ανάν. Όλοι λένε ότι η Τουρκία ίσως μας πει αύριο κάτι καινούριο. Οι Τούρκοι επαναλαμβάνουν θέσεις που είχαν αναπτύξει την τελευταία δεκαετία και νομίζουν ότι είναι καινούριες».
Κατά την παρέμβασή του ο Έλληνας ΥΠΕΞ αποδόμησε τις δύο Συνθήκες Εγγυήσεων και Συμμαχίας. «Κουβεντιάσαμε με βάση τα τρία ερωτήματα που υπέβαλε ο βοηθός γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, ο κ. Φέλντμαν, και δώσαμε τις απαντήσεις μας. Εγώ στάθηκα πάρα πολύ στο να εξηγήσω ότι οι δύο Συνθήκες που υπήρχαν, των Εγγυήσεων και των Συμμαχιών, ουδέποτε ουσιαστικά εφαρμόστηκαν. Η Τουρκία τις παραβίασε από όλες τις πλευρές, και, κατά συνέπεια, δεν υπάρχει λόγος να ζητά τη διατήρηση Συνθηκών που παραβίασε και έμειναν εκτός οποιασδήποτε πρακτικής», τόνισε ο κ. Κοτζιάς.
Στην απογευματινή συνεδρίαση, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν αναλυτικότερα τις θέσεις τους ως προς τα ερωτήματα του βοηθού γγ Φέλμαν.
Οι ελληνικές θέσεις
Οι θέσεις της Ελλάδας ως προς τα ερωτήματα του Φελτμαν συνοψίζονται ως εξής :
1) Στο πρώτο ερώτημα ως το πώς βλέπουμε το καθεστώς εγγυήσεων θέση μας είναι ότι πρέπει να τερματιστεί το καθεστώς των εγγυήσεων γιατί είναι αναχρονιστικό.
2) Ως προς τον μηχανισμό επιτήρησης της εφαρμογής, η ελληνική θέση είναι ότι χρειάζεται ένα monitoring mechanism (μηχανισμός παρακολούθησης εφαρμογής συμφωνηθέντων) το οποίο θα αναφέρεται στον Γενικό Γραμματέα ΟΗΕ και θα κάνει τακτικές εκθέσεις.
3) Ως προς το ερώτημα για τις ανησυχίες Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων που πρέπει να αντιμετωπίζει η λύση του Κυπριακού, η Ελλάδα έχει αναφέρει ότι πρέπει να υπάρχει, μεταξύ άλλων, μία εσωτερική αστυνομική δύναμη και μια ομοσπονδιακή δύναμη, καθώς και ένα τριμερές σύμφωνο φιλίας. Αυτά τα εργαλεία, μεταξυ άλλων, θεωρούμε ότι μπορούν να καθησυχάσουν επαρκώς τις ανησυχίες των πλευρών.