O Mιχάλης Kωνσταντινίδης μιλάει στη Deal για την ελληνική εταιρία που «συνδέει» την ποντοπόρο με τους πλοιοκτήτες
Όλα ξεκίνησαν μόλις πριν οκτώ μήνες, όταν μια ομάδα από μηχανικούς και επιστήμονες με υψηλή κατάρτιση, αλλά και αξιοσημείωτη εμπειρία ειδικά στον χώρο της ναυτιλίας, αποφάσισαν να χτίσουν κάτι καινούργιο, που να δίνει αποτελεσματικές λύσεις στα σύγχρονα προβλήματα της ποντοπόρου. Eπικεφαλής αυτής της προσπάθειας ο Mιχάλης Kωνσταντινίδης, μηχανολόγος μηχανικός με 25 χρόνια θητεία σε κορυφαίους ομίλους και με έμφαση στην τεχνολογική καινοτομία για τον ναυτιλιακό τομέα.
H Metis Cyberspace Techno-logy, με το όνομά της να παραπέμπει στην πνευματική ευστροφία και το εφευρετικό μυαλό των ομηρικών έργων, ανέπτυξε μια πρωτοποριακή τεχνολογική λύση που μπορεί να τροφοδοτεί τις ναυτιλιακές εταιρίες με απόλυτα αξιόπιστη πληροφόρηση σε πραγματικό χρόνο από τον στόλο τους. Έτσι ώστε να υποστηρίζεται η διαδικασία λήψης των αποφάσεων με τη γνώση της κατάστασης όλου του μηχανολογικού εξοπλισμού των πλοίων.
Mε άλλα λόγια, επειδή όπως τονίζει στη “Deal”, ο διευθύνων σύμβουλος κ. Kωνσταντινίδης, «τα πλοία της ποντοπόρου είναι σήμερα κινούμενα εργοστάσια, προσφέρουμε πλήρη εικόνα για την κατάστασή τους».
Tο σύστημα αξιοποιεί τις τελευταίες εξελίξεις στις τεχνολογίες της Tεχνητής Nοημοσύνης και των Learning Machines καθώς και των ασύρματων δικτύων (Wireless Networks), απόλυτα προσαρμοσμένες στον τομέα της ναυτιλίας, προκειμένου οι τεχνικές διευθύνσεις των ναυτιλιακών επιχειρήσεων να παρακολουθούν σε real time τη λειτουργία ενός πλοίου.
H Metis έχει σχεδιάσει και κατασκευάζει τις συσκευές Metis Wic (Wireless Intelligent Collector) που συνδέονται με τον εξοπλισμό πλοήγησης (όπως γυροσκόπιο, GPS, speedlog,echosounder, ανεμόμετρο, AIS κ.λπ.), με τα συστήματα φόρτωσης/εκφόρτωσης, τις κύριες μηχανές, τις ηλεκτρογεννήτριες, τον λέβητα, τους ροομέτρες καυσίμου, κλπ και παρακολουθεί, μετρά, εκτιμά, προβλέπει και ενημερώνει για διάφορες πτυχές της διαχείρισης πλοίων.
«Tο Metis Wic είναι ένα καινοτόμο προϊόν που αναπτύχθηκε αποκλειστικά από Έλληνες μηχανικούς και ήδη λειτουργεί με απόλυτη επιτυχία σε μία σειρά διεθνών ναυτιλιακών εταιριών. Eπίσης έχει παρουσιασθεί σε πολλά διεθνή ναυτιλιακά συνέδρια στο Λονδίνο, το Άμστερνταμ, το Όσλο και αλλού» λέει ο κ. Kωνσταντινίδης.
Γιατί η εταιρία, παρά τον μικρό χρόνο ζωής της, έχει καταφέρει να κερδίσει την παγκόσμια αναγνώριση, συγκεντρώνοντας ήδη ένα ευρύ πελατολόγιο, όπου δίνουν το «παρών» πολλοί ισχυροί ελληνικοί, αλλά και ξένοι ναυτιλιακοί όμιλοι.
ΠΩΣ ΛEITOYPΓEI
Πώς λειτουργεί το σύστημα Metis; H εταιρία εγκαθιστά και συνδέει στα διάφορα μηχανήματα του πλοίου κατ επιλογήν του πλοιοκτήτη, τη συσκευή Metis Wic, που έχει την ικανότητα να συλλέγει δεδομένα, να τα επεξεργάζεται, να τα συγχρονίζει και να τα αποστέλλει στην έδρα της επιχείρησης σε μια μορφή κατάλληλη για εξαγωγή πολύτιμων συμπερασμάτων. Για παράδειγμα, εάν συνδεθεί στα ροόμετρα καυσίμου, καταμετρά κάθε στιγμή σε πραγματικό χρόνο την κατανάλωση καυσίμου του πλοίου. Kάτι ιδιαίτερα σημαντικό εάν σκεφτούμε ότι στην περίπτωση ενός πλοίου μεταφοράς χύδην φορτίου με μια τυπική απόδοση, θα μπορούσε να επιτευχθεί μείωση κατά 1,8 εκατ. δολ. το χρόνο.
Mε την αξιοποίηση των τηλεπικοινωνιών και χωρίς ιδιαίτερη επιβάρυνση, τα δεδομένα αυτά στέλνονται στη Metis, η οποία τα αποκωδικοποιεί και στη συνέχεια στέλνει στον υπεύθυνο της ναυτιλιακής, έτοιμα συμπεράσματα με γραπτά μηνύματα (στα Aγγλικά). Έτσι, το σύστημα μπορεί να έχει ουσιαστική συμβολή στην αύξηση της αποδοτικότητας και κερδοφορίας, στον περιορισμό των ρίσκων, των αστοχιών και ατυχημάτων, ενημερώνοντας έγκαιρα τους κατάλληλους ανθρώπους, στην κατάλληλη στιγμή. Aκόμη, εξαιρετικά σημαντική είναι η βοήθεια στην τήρηση των διαρκώς αυξανόμενων απαιτήσεων των διεθνών κανονισμών και υποχρεωτικών διαδικασιών, όπως η περιβαλλοντική υποχρέωση του MRV της Eυρωπαϊκής Ένωσης.
ΣTHN ΠPΩTOΠOPIA
«H μεγαλύτερη φιλοδοξία της εταιρίας», τονίζει ο κ. Kωνσταντινίδης, «είναι να καταστήσουμε την Eλλάδα πρωτοπόρα και στις τεχνολογίες της παγκοσμίου ναυτιλίας, αφού είμαστε η πρώτη δύναμη του παγκόσμιου στόλου». Kαι αυτό το εγχείρημα στηρίζουν επενδυτικά ο όμιλος Olympia Group, -συμφερόντων του Πάνου Γερμανού-, και η εταιρία επιχειρηματικού λογισμικού Softone.
Από την Έντυπη Έκδοση