Παρά την επιβράδυνση στους ρυθμούς ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει τελευταία, οι γερμανοί επιχειρηματίες συνεχίζουν να εμπιστεύονται το «Made in China».
Όπως γράφει η Deutsche Welle, με την πάροδο των χρόνων οι οικονομικές σχέσεις Γερμανίας- Kίνας έχουν γίνει στενές. Το 2016 η Κίνα αναδείχθηκε στον σημαντικότερο εμπορικό εταίρο της Γερμανίας, ξεπερνώντας τη Γαλλία και τις ΗΠΑ. Περίπου 8000 Γερμανοί επιχειρηματίες έχουν επενδύσει στην Κίνα, την πιο γοργά αναπτυσσόμενη αγορά. Ωστόσο τελευταία κάποια πράγματα έχουν αλλάξει, ενώ αυξάνονται οι καταγγελίες για άνιση μεταχείριση γερμανικών ομίλων έναντι των κινεζικών. Σύμφωνα με έρευνα του Γερμανικών Εμπορικών Επιμελητηρίων Εξωτερικού (AHK) το ένα τρίτο των γερμανικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Κίνα αισθάνονται λιγότερο ευπρόσδεκτες από ότι πριν από δέκα χρόνια.
«Αυτό έχει να κάνει με το ότι πράγματι παλαιότερα η Κίνα εφάρμοζε μια άλλη πολιτική σε σχέση με τις επιχειρήσεις του εξωτερικού», ανέφερε στη DW η Αλεξάντρα Φος, διευθύντρια του Γερμανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου του Πεκίνου στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Greater China Day», που διεξήχθη πρόσφατα στην Κολωνία. Με άλλα λόγια, εδώ και κάποιο διάστημα τα παλαιά προνόμια που είχαν ξένες επιχειρήσεις στην Κίνα φαίνεται να περιορίζονται. Συγχρόνως, όπως επισημαίνει η ίδια, ένας άλλος παράγοντας που λειτουργεί αρνητικά είναι ότι παρατηρείται μείωση του ρυθμού ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας, κάτι που δεν περίμεναν πολλές γερμανικές εταιρείες που είχαν επενδύσει στη συγκεκριμένη πολλά υποσχόμενη αγορά. Από την πλευρά του και ο Γερμανός πρέσβης στο Πεκίνο εκτιμά ότι πράγματι η κινεζική οικονομία βρίσκεται σε μια φάση μετάβασης και αναδιαμόρφωσης προς την κατεύθυνση μιας ανοιχτής οικονομίας της αγοράς, ωστόσο ακόμη εξακολουθεί να έχει πολλές ιδιαιτερότητες που απορρέουν από το μοντέλο του κινεζικού «κρατικού καπιταλισμού». Απόρροια αυτού είναι συχνά η αδιαφάνεια και οι αδικίες έναντι ξένων επιχειρήσεων.
Αξίζει όμως παρά τις ιδιαιτερότητες και αντιξοότητες να επενδύσει σήμερα μια γερμανική επιχείρηση στην Κίνα; Ιδίως τώρα που τα διψήφια ποσοστά ανάπτυξης έχουν παρέλθει, όπως φαίνεται ανεπιστρεπτί; «Ναι», απαντά η Αλεξάντρα Φος. Η Κίνα αλλάζει, όπως αλλάζουν μαζί της προς το καλύτερο και επιμέρους τομείς της κινεζικής οικονομίας. Πρόκειται για τους κλάδους των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της ρομποτικής, της ηλεκτροκίνησης, της αεροναυπηγικής αλλά και της διαστημικής ναυσιπλοΐας, επισημαίνουν ειδικοί. Ακόμη το μεγαλεπήβολο κατασκευαστικό πρότζεκτ «Νέος δρόμος του μεταξιού», ανοίγει νέες προοπτικές για επενδύσεις στις υποδομές στην ευρύτερη περιοχή της Ευρασίας.
Όπως αναφέρει στη DW o γερμανός πρέσβης στο Πεκίνο, υπάρχει στο μεταξύ μεγάλη κινεζική ζήτηση για γερμανική τεχνογνωσία στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας άλλα και στον κατασκευαστικό κλάδο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κίνα τα τελευταία χρόνια τείνει να μετατραπεί η ίδια σε μια χώρα που καινοτομεί σε πολλά πεδία. Μόνο το 2016 κατοχυρώθηκαν 1,3 εκατομμύρια κινεζικές πατέντες παγκοσμίως. Καθημερινά δηλώνονται στα κινεζικά μητρώα πάνω από 12.000 νέες εταιρείες, μεταξύ των οποίων πολλά start-up και εταιρείες υψηλής τεχνολογίας.
«Αυτή τη στιγμή δε γνωρίζω κανέναν άλλο λαό που να έχει αναπτύξει τόσες πολλές τεχνικές δεξιότητες, όσο οι Κινέζοι. Είναι ανοιχτοί στην καινοτομία, κυρίως στον τομέα των έξυπνων κινητών, των υπηρεσιών μέσω διαδικτύου καθώς και των ηλεκτρονικών εφαρμογών», αναφέρει η Μπετίνα Σεν Μπεχανζίν από τον Όμιλο Freudenberg, η οποία είναι και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Γερμανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Κίνας. Υπό αυτό το πρίσμα εταιρείες που ειδικεύονται σε καινοτόμα, τεχνολογικά προϊόντα έχουν σημαντικές προοπτικές επιτυχίας στην Κίνα. Μόνο η Siemens έχει ανοίξει 20 ερευνητικά κέντρα στην Κίνα. «Καινοτομούμε στην Κίνα, για την Κίνα, με την Κίνα. Με κινεζικά πανεπιστήμια, start-up, επιχειρήσεις», δήλωσε στη DW o επικεφαλής της Siemens στην Κίνα Λόταρ Χέρμαν.
Όπως φαίνεται σε γενικές γραμμές, παρά τα προβλήματα που παρατηρούνται στην κινεζική αγορά, η Κίνα εξακολουθεί να αποτελεί ελκυστικό προορισμό για τους Γερμανούς επενδυτές. Ιδίως μάλιστα μετά την εκλογή του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ οι σχέσεις Κίνας-Γερμανίας αναμένεται να γίνουν πιο στενές παρά να αποδυναμωθούν. Τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τον τομέα της καινοτομίας.