ESM: Παραμένει η ασάφεια για το ελληνικό χρέος

Εγκρίθηκε το συμπληρωματικό μνημόνιο

 

To συμπληρωματικό μνημόνιο μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών ενέκρινε σήμερα το εκτελεστικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (το οποίο αποτελείται από τους υπουργούς οικονομικών της ευρωζώνης) σε συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης σε συνέχεια της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος. Πρόκειται για το έγγραφο που επικαιροποιεί τις δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις που ανέλαβε η ελληνική κυβέρνηση στο αρχικό μνημόνιο που υπογράφηκε τον Αύγουστο του 2015. 

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕSM, οι διοικητές του μηχανισμού συζήτησαν επίσης τις εκκρεμείς νομικές υποθέσεις που αφορούν τους εμπειρογνώμονες του TAIΠEΔ (Ταμείο Ανάπτυξης Περιουσιακών Στοιχείων της Ελλάδας) και τους υπαλλήλους της ΕΛΣΤΑΤ (Ελληνική Στατιστική Αρχή), καθώς και την πρόοδο στα προαπαιτούμενα του ΔΝΤ. «Οι διοικητές ενθάρρυναν την ελληνική κυβέρνηση να επιλύσει γρήγορα τα εκκρεμή ζητήματα.

 

Αυτό θα ανοίξει το δρόμο για την έγκριση της τρίτης δόσης της οικονομικής βοήθειας του ΕSM στην Ελλάδα ύψους 8,5 δισ. ευρώ από το ΔΣ του ΕSM» αναφέρει η ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι η προγραμματισμένη για σήμερα τηλεδιάσκεψη του ΔΣ του ESM (δηλαδή των επικεφαλής οικονομολόγων των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης) θα πραγματοποιηθεί τελικά την Παρασκευή, 7 Ιουλίου.

 

Κερέ: Παραμένει η ασάφεια για το ελληνικό χρέος

 

Οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης δεν έχουν παράσχει ακόμα αρκετή σαφήνεια για το είδος της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους ώστε να πείσουν την ΕΚΤ για την βιωσιμότητά του, δήλωσε o Mπενουά Κερέ, μέλος του ΔΣ.

 

«Υπάρχουν κάποιες σκέψεις από υπουργούς για το τι θα μπορούσε πιθανόν να γίνει την επόμενη χρονιά αναφορικά με τα μέτρα για το χρέος. Δεν είναι όμως πολύ συγκεκριμένα» είπε ο Κερέ.

 

«Κατά την άποψή μας, και είναι ένα συμπέρασμα που πιθανόν μοιραζόμαστε με το ΔΝΤ, δεν είναι αρκετό για εμάς, ώστε να εξαλειφθούν οι ανησυχίες για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, και, όπως έχει πει το διοικητικό συμβούλιο, αυτό είναι απαραίτητο για την ένταξη στο QE. Θέλουμε να είμαστε διασφαλισμένοι… και δεν είμαστε έως τώρα»  κατέληξε.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ