Σε φάση ωρίμανσης οι ελληνικές start ups – «Εργαλειοθήκη» για φιλόφοξους νέους επιχειρηματίες
Το ελληνικό οικοσύστημα των start ups έχει πλέον αρχίσει να ωριμάσει, αλλά ακόμη υπάρχουν πολλά κενά, κυρίως δομικά, απορίες και λάθη όσον αφορά τη σύσταση των καινοτόμων επιχειρήσεων, την κατάρτιση του επιχειρηματικού σχεδίου, την εφαρμογή της καινοτόμου ιδέας και ιδιαίτερα την παρουσίαση της επιχείρησης στους υποψήφιους επενδυτές ώστε να επιτευχθεί η απαραίτητη χρηματοδότηση.
Το κενό αυτό, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Σίμος Αναστασόπουλος, έρχεται να καλύψει το εγχειρίδιο StartUp Toolkit, μια πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου μέσω της Επιτροπής Εκπαίδευσης, Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας, το οποίο παρουσιάστηκε χθες στους δημοσιογράφους και αργότερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ακριβώς μετά την τελετή λήξης της συνεδρίασης.
Όπως ανέφεραν όσοι συνεργάστηκαν για τη δημιουργία της «εργαλειοθήκης» των start ups, στόχος είναι ο οδηγός αυτός να ενημερώσει τους νέους επιχειρηματίες για τα πρώτα βήματα της ευόδωσης της επιχειρηματικής τους ιδέας, να τους δώσει ερεθίσματα για παραπάνω έρευνα της αγοράς στην οποία απευθύνονται και να τους βοηθήσει σε κομβικά θέματα που θα συναντήσουν στην πορεία, όπως για παράδειγμα για το τί ενδιαφέρει τους επενδυτές, ποια προβλήματα ενδέχεται να συναντήσουν, πως δεν θα αφήσουν να πάνε χαμένες οι ευκαιρίες που θα παρουσιαστούν κ.ά.
“Θέλουμε να ενθαρρύνουμε το επιχειρείν και οι επιχειρηματικές ιδέες να γίνουν πράξη, να αποκτήσουν προοπτική. Παράλληλα θέλουμε να υπάρξει η κατάλληλη εκπαίδευση των νέων επιχειρηματιών σε ένα ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον”, ανέφερε ο κ. Σιμόπουλος στην παρουσίαση προς τους δημοσιογράφους.
Η πρωτοβουλία στόχο έχει να να καλύψει με απλό τρόπο τις γνώσεις και εμπειρίες που πρέπει να έχουν οι ανερχόμενοι επιχειρηματίες, είτε είναι μεταπτυχιακοί φοιτητές των ελληνικών ΑΕΙ/ΤΕΙ, είτε ενδιαφέρονται να δημιουργήσουν τη δική τους νεοφυή επιχείρηση. Όπως αναφέρει το Ελληνο- Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και η Επιτροπή Εκπαίδευσης, Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας, σήμερα απαιτείται ένα περιβάλλον που να ενθαρρύνει και να προωθεί επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, οι οποίες να συνδράμουν στη βελτίωση της ελληνικής οικονομίας και την ανάπτυξη νέων θέσεων εργασίας. Ταυτόχρονα να προωθεί τη συνεργασία των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων με την πραγματική οικονομία και να δημιουργεί τις απαραίτητες συνέργειες για την αποτελεσματική αξιοποίηση και εφαρμογή της έρευνας και καινοτομίας.
Η σύλληψη της ιδέας του StartUp Toolkit αναδείχθηκε το 2014 από την Πρόεδρο της Επιτροπής Εκπαίδευσης, Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας Λίτσα Παναγιωτοπούλου. Το StartUp Toolkit είναι προϊόν εργασίας ειδικών επιστημόνων- ομάδας μελών της Επιτροπής του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.
Στο εγχειρίδιο περιγράφεται το ελληνικό οικοσύστημα της νέας επιχιερηματικότητας, αναλύονται τα νομικά θέματα που θα αντιμετωπίσει ο υποψήφιος επιχειρηματίας (όπως η επιλογή της εταιρικής μορφής, η σύσταση και οργάνωση της εταιρείας), τα θέματα που προκύπτουν από τη συμμετοχή των επενδυτών στο κεφάλαιο της εταιρείας, η προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων και η κατοχύρωση του σήματος και τέλος η προοπτική εισαγωγής στο Χρηματιστήριο.
Το εγχειρίδιο θα είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα του Ελληνο- Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητήριου.