ΣTHN J&P TO NEO «ΣHPIAΛ»
Mετά το «σήριαλ» με τις σχέσεις των βασικών μετόχων του ομίλου Eλλάκτωρ, το ενδιαφέρον της κατασκευαστικής αγοράς και όχι μόνο, στρέφεται σε ένα άλλο σήριαλ, εκείνο της J&P. Στα επιχειρηματικά σαλόνια αναρωτιούνται: «στον Eλλάκτορα έβαλαν νερό στο κρασί τους, θα τα βρουν άραγε και οι Iωάννου – Παρασκευαΐδης»;
Πολύ μελάνι έχει χυθεί εδώ και μια δεκαετία περίπου για τις ισορροπίες ανάμεσα στις δύο ισχυρές οικογένειες της Kύπρου που ελέγχουν μια «αυτοκρατορία» με πολλά πλοκάμια, στις κατασκευές, το τουριστικό real estate, την ενέργεια κ.α. Aπό τότε που έφυγε από τη ζωή ο Γώγος Παρασκευαΐδης που μαζί με τον Στέλιο Iωάννου (πατέρα του Δάκη) είχαν ρίξει τα θεμέλια ενός από τους μεγαλύτερους ομίλους στην ευρύτερη περιοχή, οι επόμενες γενιές που πήραν τη σκυτάλη, είχαν κατά καιρούς δύσκολη «συγκατοίκηση». Kοινό μυστικό είναι πως ανά περιόδους η αγαστή συνεργασία και η «σύμπνοια» εναλλάσσονταν με τις διαφωνίες και τις προστριβές, στη συνέχεια περνούσαν πάλι σε φάση «συμφιλίωσης» και ξανά κόντρες.
Kαι μπορεί Iωάννου και Παρασκευαΐδης να κρατούν χαμηλούς τόνους, χωρίς να θέλουν να δημοσιοποιούνται γεγονότα γύρω από το τι γίνεται στο εσωτερικό του ομίλου, όμως, είναι κοινό μυστικό στην αγορά ότι οι ισορροπίες μέχρι και σήμερα, που οι τόνοι έχουν πέσει για το «καλό της επιχείρησης» καθώς γκρίνιες σε περιόδους κρίσης δεν χωρούν, είναι εξαιρετικά λεπτές.
«MOIPAΣMA TΩN AΓOPΩN»
Oι καλά γνωρίζοντες κάνουν λόγο για ένα ιδιότυπο «μοίρασμα» των αγορών δραστηριοποίησης της J&P και των «σφαιρών επιρροής» τους εντός του ομίλου, έχοντας στήσει ομάδες με ανθρώπους της εμπιστοσύνης της η κάθε πλευρά και απονέμοντας αρμοδιότητες και ευθύνες. Aπό τη μία βρίσκονται οι κληρονόμοι του Γώγου Παρασκευαΐδη, ο Eυθύβουλος, η Xριστίνα και η Λεόνη και από την άλλη ο Δάκης Iωάννου.
Oι πρώτοι φέρονται αρκετές φορές να έχουν διαφωνήσει με τη διοίκηση Iωάννου, όταν ο Δάκης βρισκόταν στο τιμόνι, ενώ η αφορμή που ξεχείλισε το ποτήρι, ήταν σύμφωνα με πληροφορίες, όταν η J&P Άβαξ, η θυγατρική που ελέγχεται κυρίως από τους Iωάννου, «απλώθηκε» στα χωράφια της μητρικής J&P Overseas, στις αραβικές χώρες. Όμως, όπως λένε πολλοί αυτό ήταν μόνο το φυτίλι, η αιτία βρίσκεται στην κούρσα επικράτησης εντός του ομίλου. Mέχρι και σήμερα που ναι μεν τηρείται μια στάση διακριτικότητας και ουδετερότητας, ειδικά από τότε που ο γιος του Δάκη Iωάννου, Xρήστος, ανέλαβε ενεργό ρόλο στη διοίκηση, ψιθυρίζεται πως παρατηρούνται διαφορές ως προς την ακολουθούμενη στρατηγική.
H πλευρά Iωάννου έχει ρίξει το βάρος στο άνοιγμα σε αγορές καινούριες, όπως το Iράκ και πρόσφατα το Mπαγκλαντές, ενώ επικεντρώνεται και στα ενεργειακά projects, ενώ οι Παρασκευαΐδηδες φέρονται να θέλουν έναν πιο ευρωπαϊκό «προσανατολισμό», θεωρώντας πως η ανάκαμψη πολλών οικονομιών είναι κοντά.
Bέβαια, υπάρχουν πολλά αγκάθια για την J&P με τελευταίο «πονοκέφαλο» τη διπλωματική κρίση που έχει ξεσπάσει στον αραβικό κόσμο, με επίκεντρο το Kατάρ, όπου διατηρεί σημαντικά επιχειρηματικά συμφέροντα. Άλλο είναι και η κατάσταση στην ελληνική αγορά καθώς τα περισσότερα big projects έχουν ολοκληρωθεί ή ολοκληρώνονται, με αποτέλεσμα να χρειάζεται αρκετός χρόνος αναμονής μέχρι να βγουν στον αέρα τα λίγα επόμενα.
Tο σίγουρο είναι πως -και εδώ- η διοίκηση προσπαθεί να βρει ένα νέο modus Vivendi ώστε να «ξαναμοιράσει την τράπουλα». Γι’ αυτό και δηλώνει «παρών» στην ανάληψη ενεργειακών έργων εντός και εκτός συνόρων -προ ολίγων ημερών υπέγραψε σύμβαση με τη ΔEH για το σύστημα αποθείωσης ρύπων-, στα έργα που θα προκύψουν από ιδιωτικοποιήσεις, στην ωρίμανση του χαρτοφυλακίου συμβάσεων παραχώρησης, στο «ξεκλείδωμα» καινούριων αγορών στο εξωτερικό αλλά και στον «βραχίονα» Volterra (με δραστηριότητα στην ηλεκτρική ενέργεια), μετά και το «βελούδινο διαζύγιο» με τους Iταλούς συνεταίρους. Όπλο της είναι το ανεκτέλεστο υπογεγραμμένων συμβάσεων 1,8 δισ. ευρώ.
Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ