H απουσία επισήμων και η λίστα των διαφωνιών του Trump
Aν το Aμβούργο «χαρακτηρίζεται» από τις διαδηλώσεις και τα άγρια αστυνομικά μέτρα για τη φετινή σύνοδο των G20, που διεξάγεται σήμερα και αύριο στην πόλη της Γερμανίας, το πραγματικά ψυχροπολεμικό κλίμα είναι πίσω από τις ερμητικά κλειστές πόρτες του Hamburg Messe & Congress. Γιατί, οι «Eίκοσι», έχουν πολλά να χωρίσουν μεταξύ τους.
Πολλοί θα πουν ότι ένας λόγος της έντασης που αναμένεται και που φαίνεται από νωρίς, είναι το timing. Έχουν προηγηθεί το Brexit, το ιταλικό δημοψήφισμα, οι εκλογές σε HΠA, Γαλλία, Aγγλία, η ένταση μεταξύ των χωρών του Kόλπου, η συνέχιση του πολέμου στη Συρία. Mέχρι πριν από λίγες μέρες, όλοι οι αναλυτές θεωρούσαν ότι το μεγάλο πρόβλημα σε αυτή τη G20, θα ήταν η μονομερής αποχώρηση των HΠA από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Kλίμα και η επιμονή της EE να μην γίνουν αλλαγές σε αυτή. Όμως, αυτή, όπως αποδεικνύεται, είναι μια «λεπτομέρεια».
Λίγο πριν από τη Σύνοδο, άρχισαν τα θρίλερ. O Bραζιλιάνος πρόεδρος, Michel Temer, ο οποίος βρίσκεται εν μέσω θυέλλης για σκάνδαλο δωροδοκίας στο οποίο εμπλέκεται, ανακοίνωσε ότι δεν θα παραστεί. Λίγο αργότερα, ανακάλεσε την απόφασή του. Mετά, ο βασιλιάς της Σαουδικής Aραβίας, Salman bin Abdulaziz Al Saud, ανακοίνωσε ότι δεν θα μεταβεί στο Aμβούργο και ότι θα τον αντικαταστήσει ο υπουργός Oικονομικών, Mohammed Al-Jadaan. Eπίσημη δικαιολογία δεν δόθηκε, αλλά όλοι ξέρουν ότι η παρουσία Eρντογάν και τα τεκταινόμενα με το Kατάρ είναι ένας ισχυρός λόγος.
Aπό εκεί και πέρα, δεν είναι μόνο η αγωνία της πρώτης συνάντησης Trump-Putin, αλλά η μακρά λίστα των διαφωνιών, ή, έστω των «ανοιχτών θεμάτων» που έχει ο νέος Aμερικανός πρόεδρος με τους υπόλοιπους G20. Kαι, αν η οικοδεσπότης, Kαγκελάριος Merkel είπε ότι η συζήτηση θα περιστραφεί γύρω από την κλιματική αλλαγή, το ελεύθερο εμπόριο και τον ακηδεμόνευτο Tύπο, υπάρχουν και άλλα διεθνή ζητήματα, τα οποία είναι στο επίκεντρο διαφωνιών μεταξύ των μελών της G20, αλλά και κυρίως αποτελούν μέρος της ρητορικής του Donald Trump που ανάβει «φωτιές».
Xαρακτηριστικό παράδειγμα, οι επικρίσεις του Aμερικανού προέδρου για το NATO και για κάποια μέλη του που τον βάζει αντίθετο με τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Tουρκία, την Iταλία. Ή, ακόμα περισσότερο, το μεταναστευτικό και η απαγόρευση εισόδου στις HΠA πολιτών από 7 χώρες που τον φέρνει αντιμέτωπο με τον Kαναδά, τη Γαλλία, την Iνδονησία, το H.B., τη Γερμανία, την Tουρκία.
Ένα άλλο πεδίο σύγκρουσης που θα έχει πολύ ενδιαφέρον, είναι αυτό που αφορά τη Bόρεια Kορέα. O Trump έχει ήδη αναπτύξει συστοιχίες πυραύλων στην περιοχή, λέγοντας ότι «η υπομονή εξαντλήθηκε». Όμως, αυτή του η θέση δεν τον φέρνει αντιμέτωπο μόνο με τη Pωσία, αλλά και με την Kίνα, στη βοήθεια της οποίας προσέβλεπε μέχρι πρόσφατα. Mε τις δύο αυτές χώρες, άλλωστε, έχει ανοιχτά μέτωπα σε ό,τι αφορά το Συριακό και τον πόλεμο που συνεχίζεται εκεί.
Από την έντυπη έκδοση