Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον συναντήθηκε χθες Κυριακή με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενώ παραμένουν οι εντάσεις μεταξύ Άγκυρας και Ουάσινγκτον.
Αρχικά ο Τίλερσον συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου και στη συνέχεια με τον Ερντογάν, σύμφωνα με επίσημες πηγές των δύο χωρών. Καμία ανακοίνωση δεν εκδόθηκε μετά τη συζήτηση του Αμερικανού υπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο.
Από την πλευρά τους Τίλερσον και Τσαβούσογλου μίλησαν για τη Συρία και το Κατάρ, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.
Ο Αμερικανός υπουργός μίλησε χθες στην έναρξη του 22ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Πετρελαίου στην Κωνσταντινούπολη, στο οποίο βραβεύθηκε για τις τέσσερις δεκαετίες εργασίας του στην πετρελαϊκή εταιρεία ExxonMobil.
Ο Τίλερσον εξήρε το θάρρος του τουρκικού λαού που υπερασπίστηκε τη δημοκρατία και οδήγησε στην αποτυχία της απόπειρας πραξικοπήματος πέρυσι τον Ιούλιο.
«Πριν σχεδόν ένα χρόνο ο τουρκικός λαός –γενναίοι άνδρες και γυναίκες—ύψωσαν το ανάστημά τους ενάντια στους συνωμότες του πραξικοπήματος και υπερασπίστηκαν τη δημοκρατία τους», τόνισε.
«Εκμεταλλεύομαι αυτή την ευκαιρία για να αναγνωρίσω το θάρρος τους και να τιμήσω τα θύματα των γεγονότων της 15ης Ιουλίου 2016», πρόσθεσε.
Ο Τίλερσον υπογράμμισε παράλληλα ότι οι ΗΠΑ βλέπουν την Τουρκία ως σημαντικό εταίρο στην προσπάθειά της για ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή.
Οι σχέσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Άγκυρας είναι ιδιαίτερα τεταμένες μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, για το οποίο η Τουρκία κατηγορεί τον πρώην ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκοιυλέν που βρίσκεται αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ.
Η Άγκυρα ήλπιζε σε μια αλλαγή της αμερικανική πολιτικής μετά την ανάληψη της προεδρίας από τον Ντόναλντ Τραμπ, όμως δεν επιβεβαιώθηκαν οι προσδοκίες της.
Στις αρχές Μαΐου η Ουάσινγκτον αποφάσεσε να εξοπλίσει τις κουρδικές πολιτοφυλακές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) στη Συρία προκειμένου να πολεμήσουν εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.
Ωστόσο η τουρκική κυβέρνηση θεωρεί τις πολιτοφυλακές αυτές παρακλάδι του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο θεωρεί «τρομοκρατική οργάνωση».
Μεταξύ των θεμάτων αντιπαράθεσης των δύο χωρών είναι και η έκδοση του Γκιουλέν.