«Βάπτισμα του πυρός» για τη νέα Εθνοσυνέλευση γίνεται η συζήτηση που ξεκινάει για το σχέδιο νόμου που θα εξουσιοδοτήσει την κυβέρνηση να νομοθετεί με διατάγματα -και αναμένεται να εφαρμοστεί με αλλαγές στα εργασιακά. Το κείμενο του Εξουσιοδοτικού νόμου δίνει το περίγραμμα της εφαρμογής, χωρίς να υπεισέρχεται σε λεπτομέρειες για τα μέτρα που θα ληφθούν με τα διατάγματα.
Η πρώτη εφαρμογή του Εξουσιοδοτικού νόμου, εφ’ όσον περάσει, θα είναι η μεταρρύθμιση του Εργασιακού Κώδικα που επιδιώκει ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Πάντως, παρά τις ισχυρές αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, η υπερψήφισή του θεωρείται σχεδόν σίγουρη καθώς ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ μπορεί να βασίζεται στην -μέχρι στιγμής, σιδηρά- πειθαρχία των 313 βουλευτές, όπως φάνηκε και από την επεξεργασία του νομοσχεδίου στις επιτροπές.
Το μέτωπο της πλειοψηφίας ήταν τόσο αρραγές που από τις 232 τροπολογίες που κατατέθηκαν από την αντιπολίτευση, καμία ουσιαστική δεν πέρασε (σύσσωμοι οι «Μακρονικοί» βουλευτές τις απέρριψαν). Μόνο τρεις εγκρίθηκαν τελικά, που όμως αφορούν την αναβολή του νέου συστήματος φορολόγησης που είχε προγραμματίσει η προηγούμενη κυβέρνηση.
Οι τροπολογίες υποβλήθηκαν από τους βουλευτές του Κομουνιστικού Κόμματος, τους Ανυπότακτους του Μελανσόν, μερικούς Σοσιαλιστές, και τους βουλευτές του Εθνικού Μετώπου, που αποτελούν την ουσιαστική αντιπολίτευση, αφού οι Ρεπουμπλικάνοι (δεξιά) θεωρούνται στην πλειοψηφία τους «συμβατοί με τον Μακρόν» στο θέμα του Εργασιακού Νόμου.
Σύμφωνα με τις κυβερνητικές δηλώσεις, τα μέτρα που τελικά θα λάβει η κυβέρνηση μέσω διαταγμάτων θα γίνουν γνωστά προς τα τέλη του καλοκαιριού. Στόχος είναι να ολοκληρωθούν πρώτα οι διαπραγματεύσεις που έχουν ήδη ξεκινήσει με τα συνδικάτα.
Εκτιμάται ότι η τελική ψηφοφορία για τον Εξουσιοδοτικό νόμο θα πραγματοποιηθεί γύρω στις 28 Ιουλίου, ώστε να έχει το χρονικό περιθώριο η κυβέρνηση να δημοσιεύσει τα διατάγματα στις 20 Σεπτεμβρίου.
Ο γαλλικός Τύπος εμφανίζεται επιφυλακτικός τουλάχιστον για τη διαδικασία που ακολουθείται: «Μια εσπευσμένη διαδικασία, για μια ανησυχητική μεταρρύθμιση» γράφει η εφημερίδα Liberation.
«Μια αυστηρή μέθοδος και ένα ιδιαίτερα περιοριστικό χρονοδιάγραμμα που προκαλεί την οργή των βουλευτών της αντιπολίτευσης που φοβούνται ότι το Κοινοβούλιο θα καταντήσει μία απλή Συνέλευση καταγραφής» (…) και καταγγέλλουν «μια κουτσουρεμένη κοινοβουλευτική συζήτηση» γράφει η Monde.
«Η κυβέρνηση κλειδώνει την κοινοβουλευτική συζήτηση» υπογραμμίζει και η κομουνιστική L’ Humanite, υποσχόμενη ότι οι βουλευτές της αντιπολίτευσης θα δώσουν εκ νέου μάχη στο Κοινοβούλιο για τις τροπολογίες.
Τα συνδικάτα ετοιμάζονται ήδη για διαδήλωση που προγραμματίζουν για τον Σεπτέμβριο, αφού δημοσιοποιηθούν τα διατάγματα. Πιο βιαστικός, ο Ζαν Λικ Μελανσόν έχει ορίσει την ερχόμενη Τετάρτη για μια πρώτη προληπτική «δράση» με τους Ανυπότακτους και όποιους άλλους ακολουθήσουν.