«Φλέρταρε» με τις 850 μονάδες σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, αλλά δεν κατάφερε να διατηρήσει το μομέντουμ που θα του επέτρεπε τη διάσπαση, κλείνοντας ωστόσο με θετικό πρόσημο.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,06% στις 844,33 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 838,85 μονάδων (-0,59%) και 850,96 μον. (+0,84%).
Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 101,8 εκατ. ευρώ, ο όγκος ανήλθε στα 125,7 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 10,5 εκατ. τεμάχια.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,20%, στις 2.186,72 μονάδες, ενώ στο -0,67% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.160,69 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,95% στις 1.106,30 μονάδες.
Τελευταία φορά που “είδε” τις 850 μονάδες το ΧΑ ήταν τον Μάιο του 2015, όταν και διαφάνηκε μια αχτίδα αισιοδοξίας για την πορεία της τότε διαπραγμάτευσης μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των Ευρωπαίων πιστωτών. Έκτοτε, υπήρξε η μεγάλη διόρθωση που έφτασε έως και τις 420 μονάδες, τον Φεβρουάριο του 2016, με τον διπλασιασμό πλέον να είναι πραγματικό γεγονός, αν και η αγορά πέρασε από “40 κύματα”.
Σ’ αυτά τα επίπεδα όμως, η αποφασιστική διάσπαση των 850 μονάδων αναμένεται να αποδειχθεί εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα. Και αυτό διότι θα πρέπει να συντρέχουν δύο προϋποθέσεις. Η μία είναι η συμμετοχή του τραπεζικού κλάδου, ο οποίος είχε μείνει “πίσω”, και η δεύτερη η αύξηση του συναλλακτικού τζίρου. Με άλλα λόγια ο τζίρος πρέπει να ξεπεράσει τα70 εκατ. ευρώ και ο τραπεζικός δείκτης θα πρέπει να κινηθεί αποφασιστικά πάνω από τις 1.100 μονάδες, ένα “ταβάνι” που έχει ήδη δυσκολέψει αρκετά το προηγούμενο διάστημα.
Παράλληλα, η μεταβλητότητα που εμφανίζει η αγορά το τελευταίο διάστημα αποδίδεται, σύμφωνα με τους αναλυτές, στη σεναριολογία, αλλά και τη φημολογία περί εξόδου της χώρας στις αγορές. Η εξέλιξη αυτή, έχει αναχθεί από αρκετούς εγχώριους αναλυτές σε ένα ορόσημο που μπορεί να οδηγήσει την αγορά υψηλότερα, ιδιαίτερα μάλιστα εάν αυτό επιτευχθεί με ένα “ανεκτό” επιτόκιο.
Και ποιο μπορεί να είναι αυτό το επιτόκιο; Ένα ελαφρά βελτιωμένο επιτόκιο σε σχέση με εκείνο του πενταετούς ομολόγου του Απριλίου του 2014, ήτοι το 4,75%. Εάν οι συνθήκες το ευνοήσουν, τότε η Ελλάδα έχει δύο δυνατότητες, ανάμεσα στις οποίες η τελική επιλογή θα γίνει την τελευταία στιγμή ανάλογα με τις δυνατότητες που θα προσφέρουν οι αγορές.
Η μία θα έχει τη μορφή έκδοσης πενταετούς ομολόγου με λήξη το 2023, με το οποίο θα κληθούν οι έχοντες επενδύσει στο αντίστοιχο πενταετές του 2014 να το ανταλλάξουν. Η έκδοση αναμένεται να είναι περί τα 2 δισ. ευρώ τουλάχιστον.
Η δεύτερη εκδοχή, η οποία αναμφισβήτητα θα διευκολύνει συγκεκριμένο κύκλο θεσμικών επενδυτών (με εισαγωγή κεφαλαίων), θα έχει ένα σκέλος αυτό του πενταετούς ομολόγου με λήξη το 2023 που θα ανταλλαχθεί με το παλιό λήξεως 2019 και ένα δεύτερο σκέλος για εκείνους τους θεσμικούς που θα επενδύσουν με “νέο” ρευστό στην αγορά του.
Στο ταμπλό τώρα, αν και ενδοσυνεδριακά έκανε “κοιλιά” τελικά η Πειραιώς έκλεισε με άλμα 3,93%, με την Εθνική να ακολουθεί με κέρδη 2,22%. Στο +1,98% έκλεισε η Εurobank, στο +1,63% η Attica Bank, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Alpha Bank, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίος, ΔΕΗ, Motor Oil και Τιτάν.
Στον αντίποδα, ισχυρές πιέσεις δέχτηκε η Grivalia, η οποία έκλεισε στο -5%, με τις Φουρλής και ΓΕΚ Τέρνα να κλείνουν με απώλειες 2,54% και 2,48% αντίστοιχα. Άνω του 1% οι απώλειες σε Aegean, Σαράντης, ΑΔΜΗΕ, Λάμδα, Jumbo και Folli Follie, ενώ ήπια πτωτικά ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι ΟΛΠ, ΕΕΕ, Ελλάκτωρ, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ.