Για διαγωνισμό μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το ποιος θα κάνει τις περισσότερες εξεταστικές επιτροπές, έκανε λόγο, ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, ο οποίος σημείωσε ότι στο πλαίσιο της λειτουργίας αυτού του συστήματος, όπου γίνονται “νταραβέρια με επιχειρηματικούς ομίλους ώστε να μοιράζεται και να ξαναμοιράζεται η πίτα”, αναφύονται υπαρκτά προβλήματα σήψης, διαφθοράς, διαπλοκής “και των χτεσινών και των σημερινών”.
Επικαλέστηκε τα όσα ανέδειξε ο Β. Ντομπρόβσκις και συγκεκριμένα ότι τα τελευταία χρόνια, των μνημονιακών πολιτικών και των προηγούμενων και των σημερινών, οι δαπάνες για την Υγεία που δίνει το κράτος μειώθηκαν κατά δύο δισ. ευρώ.
Ο πρώην βουλευτής μιλώντας στην ΕΡΤ1 σημείωσε ότι η μείωση αυτού του ποσού αποτυπώνεται “στην καθημερινή εικόνα των νοσοκομείων, των ελλείψεων, των προβλημάτων, που υπάρχουν στην καθημερινότητα και του πόσο ακριβά τελικά πληρώνουμε την κατά τα άλλα δημόσια Υγεία και με τους χτεσινούς και με τους σημερινούς μνημονιακούς”.
Το στέλεχος του Περισσού προσέθεσε ότι το κόμμα του συμμετέχει στην επιτροπή “για να αναδειχθούν αυτές οι πλευρές, να προχωρήσουμε και στις παραπέρα ενέργειες αν αναδειχθούν και ευθύνες, αλλά αυτό δεν μπορεί να μας απομακρύνει από ένα μίζερο, βρώμικο παιχνίδι το οποίο παίζεται, που κρύβει τα μεγάλα και τσακώνεται για τα της διαχείρισης των μεν από τους δε”.
Αναφορικά με τις εξελίξεις στην οικονομία είπε ότι “υπάρχουν δύο εκδοχές ενός success story της ανάπτυξης: Η μία της ‘κανονικότητας’, για την οποία μιλάει ο ΣΥΡΙΖΑ και είμαι σίγουρος ότι οργίζεται πολύς κόσμος ή γελάει άλλος κόσμος, όταν ακούει για ‘κανονικότητα’, και υπάρχει και η εκδοχή της ‘πολιτικής αλλαγής’, τι αλλαγής δηλαδή; Αλλαγή διαχειριστή, ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ να ξαναρθούν και ξανά – μανά τα ίδια”.
“Στα σύννεφα βρίσκεται ένας κόσμος που πιστεύει μια τέτοια εκδοχή. Είναι σίγουρο ότι γρήγορα θα προσγειωθεί στην ομίχλη 600 τόσων εφαρμοστικών νόμων, τριών μνημονίων συν ένα τέταρτο που ήρθε -γιατί «φεύγουμε από τα μνημόνια» ψηφίζοντας ένα 4ο μνημόνιο- τα οποία δημιουργούν μια κατάσταση και για την οποία χρειάζεται να βγουν πολιτικά συμπεράσματα” είπε ο κ. Σοφιανός, τονίζοντας ότι η “κανονικότητα” δεν έχει σχέση με την σκληρή πραγματικότητα που ζουν χιλιάδες εργαζόμενοι.
“Εμείς, λοιπόν, λέμε ότι σε αυτή την ομίχλη, σε αυτή την καταχνιά, της καπιταλιστικής κρίσης και της προοπτικής της ανάπτυξης, η οποία όμως θα είναι πάλι για τους λίγους, πάλι για τους εκλεκτούς και ας «κάνουμε και καμιά εξεταστική για να βγάζουμε στην επιφάνεια τίποτα μίζες, τίποτα παρεπόμενα», σε αυτή την ομίχλη υπάρχει η δυνατότητα να δυναμώσουμε δέσμες φωτός. Κι αυτές είναι οι αγώνες, είναι οι κινητοποιήσεις, είναι να μην αποδεχτούμε αυτή την κατάσταση” είπε ο κ. Σοφιανός, προσθέτοντας ότι “η αντίσταση σε αυτή την λαίλαπα έχει πολιτικό περιεχόμενο:
Είναι η κυβέρνηση, είναι η ΕΕ, είναι η οικονομία, είναι οι αγορές, που θα χόρευαν στους ρυθμούς του κ. Τσίπρα -θυμάστε παλιά- και σήμερα χορεύουν στο ταψί τον ελληνικό λαό”.
“Σε αυτή την προοπτική, λοιπόν, το ΚΚΕ λέει ότι μπορούμε να αλλάξουμε το συσχετισμό, μπορούμε να συγκρουστούμε με αυτή τη δύσκολη, σκληρή, πραγματικότητα και είναι δείκτης ενίσχυσης, λαϊκής αφύπνισης, η διεύρυνση, η δύναμη, η προοπτική, η ικανότητα του ΚΚΕ” πρόσθεσε ο ίδιος
Ερωτηθείς για το Κυπριακό είπε ότι η βάση των συνομιλιών -που πολλές πλευρές πιέζουν να συνεχιστούν- είναι εντελώς προβληματική, με το ΚΚΕ να μην είναι στο κλίμα που καλλιεργείται ότι “όλα τα κόμματα ομονοούν”.
“Από τη στιγμή που αναγνωρίζεις ένα νέο σχέδιο Ανάν, ουσιαστικά αναγνωρίζεις τη διχοτόμηση της Κύπρου, την ύπαρξη δηλαδή δύο κρατών κάτω από μία «χαλαρή» συνομοσπονδία, πρακτικά, η οποία δεν θα φέρει αποτελέσματα” τόνισε το μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ
“Στα πλαίσια αυτά εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να προβληματιστούμε γιατί δεν αφορά μόνο την Κύπρο, αφορά αυτό που συμβαίνει στο Αιγαίο, αφορά στην απουσία ακόμα ανακήρυξης ΑΟΖ της χώρας μας, αφορά όλα αυτά τα οποία συμβαίνουν με τη ΝΑΤΟϊκή αρμάδα στο Αιγαίο, με την εμπλοκή στο μακελειό που γίνεται στη Συρία και από αυτό το σκηνικό πολέμου, που βάζει τη σφραγίδα του το ΝΑΤΟ και η σύμμαχος Τουρκία -στα πλαίσια του ΝΑΤΟ- εμείς λέμε ότι πρέπει να απεγκλωβιστούμε. Πρέπει να διεκδικήσουμε, στα πλαίσια μιας συνολικότερης ανατροπής στη χώρα μας και την απεμπλοκή της χώρας από το ιμπεριαλιστικό μακελειό” κατέληξε το στέλεχος του Περισσού.