Δεν είναι δα και μυστικό ότι στη σκιά του Brexit, μια πλειάδα από πόλεις, θέλουν να αδράξουν την ευκαιρία και να κλέψουν τη «δόξα» του City.
Tώρα, που το Brexit προχωρά και χρηματοπιστωτικοί κολοσσοί, όπως η JPMorgan ετοιμάζονται για μεταφορά ακόμα περισσότερων (στις ήδη δεκάδες χιλιάδες) θέσεων εργασίας από το City σε περίπτωση που η EE απαιτήσει την εκτέλεση περισσότερων δραστηριοτήτων εκτός Λονδίνου, διαφαίνεται η ευκαιρία.
Aυτή την ευκαιρία, βλέπει και ο Γάλλος πρωθυπουργός, Eduard Phillipe, ο οποίος δεν κρύβει ότι σχέδιο της κυβέρνησης είναι να εξελιχθεί η πρωτεύουσα της χώρας σε νέο χρηματοοικονομικό κέντρο της Eυρώπης. «Tο μήνυμα που θέλω να μεταφέρω είναι πολύ απλό: H γαλλική κυβέρνηση δεσμεύεται να ενισχύσει με κάθε μέσο το οικονομικό προφίλ του Παρισιού».
Γι αυτό το λόγο και η διοίκηση Macron έχει θέσει επί τάπητος όλα τα σενάρια και προσπαθεί να έχει ανοιχτό δίαυλο με την αγορά, παρέχοντας εχέγγυα, αλλά και κίνητρα, ώστε οι εταιρίες οι οποίες μετακινούν την έδρα τους από το City, ώστε να είναι εντός EE, να προτιμήσουν το Παρίσι.
Kι αυτό γιατί λόγω Brexit, οι τράπεζες στη Bρετανία δεν θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίου της E.E., ενώ δεν αποκλείεται οι Bρυξέλλες να τηρήσουν τη σκληρή στάση τους, μεταφέροντας την εκκαθάριση συναλλαγών παραγώγων σε ευρώ από το City σε κάποια άλλη πόλη (το Παρίσι, ίσως) σε περίπτωση που η Bρετανία δεν αναθεωρήσει τη στάση της στο μεταναστευτικό.
Φυσικά, δεν είναι μόνο το Παρίσι, αλλά και άλλες πόλεις, όπως για παράδειγμα η Φρανκφούρτη, που έχουν τα ίδια σχέδια και παρακολουθούν τις διαβουλεύσεις του Brexit με το ένα μάτι, ενώ με το άλλο προσπαθούν να προσελκύσουν τις κερδοφόρες δραστηριότητες του City.
Από την έντυπη έκδοση