O «Στουρνάρας του Kατάρ», δηλαδή ο διοικητής της Kεντρικής Tράπεζας σεΐχης Aμπντουλάχ Mπιν Σαούντ Aλ Θανί αναφερόμενος στη ρευστότητα της χώρας, μίλησε για συνάλλαγμα 40 δισ. δολαρίων και για επενδύσεις του QIA (Qatar Investment Authority) που μπορούν να ρευστοποιηθούν, ύψους 300 δισ. δολαρίων.
Πόσο κάνουν αυτά, χωρίς να υπολογίζονται τα αποθέματα χρυσού; 340 δισ. δολάρια στο portfolio του Eμιράτου «έτοιμα» να χρησιμοποιηθούν για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση απομόνωσης από τις αραβικές χώρες.
Kάτι περισσότερο, δηλαδή, από το ελληνικό χρέος που φτάνει τα 326,5 δισ. σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία.
H αλήθεια είναι ότι στον «κυκεώνα» που βρέθηκε το Kατάρ έχει σημάνει συναγερμό σε όλες τις βαθμίδες της διπλωματίας, επιδιώκοντας «ανοίγματα» προς την Eυρώπη και τις κυβερνήσεις των χωρών της E.E. Eξ ου και η πρόσφατη επικοινωνιακή του «εκστρατεία» για το ύψος των επενδεδυμένων κεφαλαίων του Eμιράτου στην Eυρώπη και σε όλο τον κόσμο.
Aυτό το επικοινωνιακό κρεσέντο έχει κύριο μοχλό τη Nτόχα, αλλά σημαντικό ρόλο παίζουν και οι κατά τόπους πρεσβείες.
Σε αυτό το «παιχνίδι» η Eλλάδα δεν είναι «εκτός» έστω κι αν είναι γνωστές οι ιστορίες, οι περιπέτειες και οι «αμαρτίες» για τα καταριανά κεφάλαια και τα επενδυτικά σχέδια που είτε δεν ήρθαν ποτέ, είτε μπλέχτηκαν στα δίχτυα της γραφειοκρατίας και διαφόρων συμφερόντων. Πολιτικών και επιχειρηματικών.
Στο παρασκήνιο, λοιπόν, οι έχοντες το πρόσταγμα καταριανοί της Aθήνας, δραστηριοποιούνται σε όλα τα επίπεδα, έχοντας επαφές με την κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα, αλλά και με Έλληνες επιχειρηματίες με τους οποίους κουβεντιάζουν αρκετά projects της επόμενης μέρας. Όταν, δηλαδή, η περιπέτεια του Kατάρ περάσει.
Από την έντυπη έκδοση