Τα δάνεια «πνίγουν» τις επιχειρήσεις. Σαραντατέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ οφείλουν συνολικά οι εισηγμένες σε τραπεζικές υποχρεώσεις, τις οποίες πολλές από αυτές εξαιτίας της παρατεταμένης οικονομικής ύφεσης και των συνεχών ζημιογόνων χρήσεων αδυνατούν ακόμη και να εξυπηρετήσουν από τα κεφάλαια κίνησης που υπάρχουν στα ταμεία τους.
Ένας από τους πιο «πολύπαθους» κλάδους εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και του υπέρογκου δανεισμού είναι εκείνος των ιχθυοκαλλιεργειών με τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε αυτόν να οφείλουν σχεδόν 650 εκατ. ευρώ συνολικά και ουσιαστικά δουλεύουν για να αποπληρώνουν δάνεια.
Η «Νηρέας» του Αριστείδη Μπελλέ αν και παρουσίασε αυξημένες πωλήσεις ψαριών το εννεάμηνο του 2010 κατά 12,6%, αφού επέδρασε θετικά το άνοιγμά του σε νέες αγορές και το πρόγραμμα αναδιοργάνωσης του ομίλου, ο καθαρός τραπεζικός δανεισμός του- αν και μειώθηκε 10,8%- ωστόσο παραμένει σε υψηλά επίπεδα της τάξεως των 216 εκατ. ευρώ.
Η Σελόντα του Βασίλη Στεφανή, στην οποία ελέγχει το 11% των μετοχών της ο Γεωργιανός της Linnaeus Fund, σημείωσε πτώση του κύκλου εργασιών της κατά 19% στα 91,4 εκ. ευρώ την ώρα που οι δανειακές της υποχρεώσεις φτάνουν τα 190 εκατ. ευρώ περίπου. Μάλιστα, τον περασμένο Μάρτιο εξασφάλισε μια «ανάσα» ρευστού υπογράφοντας με τις τράπεζες κοινοπρακτικά δάνεια ύψους 15 εκατ. ευρώ.
Την ρευστότητα στα ταμεία της προσπαθεί να τονώσει επίσης η Δίας Ιχθυοακαλλιέργειες με τον Στέλιο Πιττάκα να έχει «επιτρέψει» την εισβολή του Γεωργιανού Kahka Bendukidze στο μετοχικό της κεφάλαιο, επενδύοντας μέχρι τώρα 27 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 15 εκατ. ευρώ με την αγορά μετοχών και τα υπόλοιπα με ομολογιακό δάνειο.
Η κατάσταση στον χώρο του real estate επίσης δεν εξελίσσεται ικανοποιητικά, με τις Βωβός και Pasal Development των Μπάμπη Βωβού και Σωτήρη Θεοδωρίδη αντίστοιχα να οφείλουν ποσά στα τραπεζικά ιδρύματα πάνω από τις δυνατότητες των εταιρειών τους. Σε μια περίοδο που η αγορά ακινήτων βρίσκεται σε καθίζηση με τα επαγγελματικά και εμπορικά ακίνητα να βρίσκονται… εν αχρηστία οι δύο εταιρείες βλέπουν τις υποχρεώσεις να αυξάνονται. Η μεν ΜΒΔΤ, η οποία ποντάρει πολλά στην ψήφιση της τροποποίησης της νομοθετικής ρύθμισης για την έναρξη της διπλής ανάπλασης στο Βοτανικό, οι καθυστερήσεις του οποίου του έχουν στοιχίσει αρκετά, χρωστά 740 εκατ. ευρώ και από τη ρύθμιση εξαρτάται και η επαναδιαπραγμάτευση βραχυπρόθεσμων δανείων 200 εκ. ευρώ σύμφωνα με όρο που του έχουν θέσει οι πιστωτές του. Από την άλλη, η Pasal αν και διαθέτει ισχυρό χαρτοφυλάκιο, το οποίο αποτιμάται στα 216 εκατ. ευρώ με «κόσμημά» της το Athens Heart, το εμπορικό κέντρο στον Ταύρο έχει δανειστεί μέχρι σήμερα 136 εκατ. ευρώ. Υψηλός είναι βέβαια και ο δανεισμός της Lamda Development του επενδυτικού βραχίονα ακινήτων του ομίλου Λάτση, αλλά χωρίς πρόβλημα εξυπηρέτησης, αφού διαθέτει ρευστότητα της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ.
Στον κλάδο της χειμαζόμενης εδώ και καιρό κλωστοϋφαντουργίας, τα μεγαλύτερα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι Ελληνική Υφαντουργία, Βαρβαρέσος και Επίλεκτος, με την τελευταία να έχει κάνει στροφή στον ενεργειακό χώρο για να αντισταθμίσει τις απώλειες του βασικού της αντικειμένου.
Έντονες ανησυχίες προκαλεί το «αγκάθι» του δανεισμού και στους ομίλους Συμμετοχών, πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουν μέχρι πρότινος κραταιοί όμιλοι, όπως οι AXON του Θωμά Λιακουνάκου με υποχρεώσεις 430 εκατ. ευρώ, Κούμπας ( 130 εκατ. ευρώ) Χατζηιωάννου, Albio και Μπήτρος.
Εξαιρετικό πρόβλημα με τα δάνειά τους έχουν να επιλύσουν και η Hellas On Line του Σωκράτη Κόκκαλη, που οφείλει 190 εκατ. ευρώ περίπου, αλλά και ο εναλλακτικός πάροχος σταθερής τηλεφωνίας και ίντερνετ, η Forthnet με υποχρεώσεις ύψους 290 εκατ. ευρώ, χωρίς μάλιστα να μπορεί παρά τις προσπάθειες όχι να επανέλθει σε τροχιά κερδοφορίας, αλλά έστω να μειώσει τις απώλειες. Οι πληροφορίες θέλουν τις δύο πλευρές οι οποίες βρίσκονταν σε συζητήσεις για συγχώνευση, να τις διέκοψαν και ένας από τους πολλούς λόγους ήταν και ο υπέρογκος δανεισμός των δύο.
Στον κλάδο της υγείας και οι τέσσερις εισηγμένοι όμιλοι (Υγεία, Ιατρικό, Ιασώ και Euromedica) οφείλουν 850 εκατ. ευρώ. Αν και οι τρεις Υγεία του ομίλου MIG, Ιασώ και Ιατρικό του Γιώργου Αποστολόπουλου έχουν δάνεια ύψους 195 εκ. ευρώ, 145 εκατ. ευρώ και 155 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, ανταποκρίνονται με ευκολία λόγω της ισχυρής τους ρευστότητας. Εκείνος που βλέπει τον κλάδο της υγείας να περνά δύσκολες ώρες είναι ο Θωμάς Λιακουνάκος με την Euromedica η οποία οφείλει 370 εκατ. ευρώ, αν και πρόσφατα πέτυχε αναδιάρθρωση ύψους 170 εκατ. ευρώ.
Τα συνολικά δάνεια της Nutriart, η οποία κινείται με… δανεικά κεφάλαια από τους Δαυίδ, στον τομέα των τροφίμων ανέρχονταν στα τέλη Ιουνίου στα 100, 8 εκατ. ευρώ, την ίδια στιγμή που τα ίδια κεφάλαια μειώθηκαν λόγω ζημιών στα 17, 3 εκατ. ευρώ.