«Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ευρώπης που εξακολουθεί να δανείζεται τόσο ακριβά» δήλωσε ο αναπληρωτής τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της ΝΔ, βουλευτής Χίου, Νότης Μηταράκης, στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 fm», σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της έκδοσης 5ετούς ομολόγου.
«Μακάρι η Ελλάδα να μπορεί να ξαναπατήσει στα πόδια της, αλλά από ό,τι φαίνεται δεν υπάρχει ένα συνολικό στρατηγικό σχέδιο για την έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την κρίση» είπε ο κ. Μηταράκης και πρόσθεσε: «Είναι μία αποσπασματική ενέργεια η έξοδος στις αγορές, θετική, καλοδεχούμενη, αλλά δε σημαίνει τίποτα για τον Έλληνα πολίτη, δε σημαίνει τίποτα για έναν φορολογούμενο, που τώρα του ήλθε το εκκαθαριστικό εισοδήματος, που αναμένεται να του έλθει σε λίγες εβδομάδες και ο ΕΝΦΙΑ, που υποτίθεται ότι θα είχε καταργηθεί και συνεχίζουμε να πληρώνουμε και να βλέπουμε ότι η ελληνική οικονομία δεν αναπτύσσεται».
Σε ό,τι αφορά τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης ο κ. Μηταράκης σημείωσε ότι «είναι δεδομένο ότι την 1η Ιανουαρίου του 2015 δεν ήταν μηδενικός ο αριθμός τους, είναι επίσης όμως δεδομένο ότι το στοκ των νέων αιτήσεων συνταξιοδότησης που υποβλήθηκαν μετά την 1/1/2015 είναι κατά πολύ μεγαλύτερο σήμερα» ενώ στα επικουρικά «με επίσημη απόφαση έχει απαγορευτεί η έκδοση νέων συντάξεων, γιατί στην κυβέρνηση εδώ και 2,5 χρόνια δεν έχουν καταφέρει να φτιάξουν τον μαθηματικό τύπο, για να εφαρμόσουν τον νόμο υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων». «Δε μας έχει πείσει ο κ. Πετρόπουλος (σσ: ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης) ότι υπάρχει σχέδιο ολοκληρωμένο, για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν όλες αυτές τις συντάξεις που έχουν στοιβαχθεί» εξήγησε.
Αναφερόμενος στον ΕΦΚΑ είπε πως ο Οργανισμός «ξεκίνησε στα τυφλά με τον διοικητή του να έχει την απόλυτη εξουσία, χωρίς διαδικασίες, να ορίζει οργανογράμματα, πρόσωπα και διαδικασίες, μία πολύ πρόχειρη διαδικασία οργάνωσης ενός τόσο μεγάλου οργανισμού και τα προβλήματα μηχανοργάνωσης που προέκυψαν κατέδειξαν ότι δεν υπήρχε σχεδιασμός».
Ερωτηθείς σχετικά με τον τρόπο, που η αξιωματική αντιπολίτευση προσεγγίζει το θέμα της απασχόλησης εργαζομένων με μπλοκάκι, ο αναπληρωτής τομεάρχης της ΝΔ παρατήρησε πως «το γεγονός ότι δημιουργήθηκε όλη αυτή η μεγάλη αγορά με τα μπλοκάκια λέει στην πράξη ότι πιθανότατα υπήρχαν δυσλειτουργίες στην εργατική νομοθεσία στην Ελλάδα».
«Για να αποκτήσει ο εργαζόμενος συγκριτική δύναμη χρειάζεται η οικονομία να επανέλθει γρήγορα σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ώστε να μπορέσει το πλαίσιο προστασίας, που φυσικά πρέπει να υπάρχει και να στηρίζει την πλήρη απασχόληση, να στηρίξει την πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας», είπε, ενώ σημείωσε πως «όσοι προσπαθούν αυτή τη στιγμή να δουλέψουν με μπλοκ ως ελεύθεροι επαγγελματίες, οι περισσότεροι πλέον λένε ότι “αν είμαστε στους ελάχιστους τυχερούς που έχουμε τζίρο, όλη η δουλειά που κάνουμε δεν είναι για εμάς, είναι για το ελληνικό δημόσιο”, το οποίο μεταξύ της φορολογίας εισοδήματος, της προκαταβολής της φορολογίας εισοδήματος, του ΕΦΚΑ, τα 3/4 του εισοδήματος πηγαίνει στο δημόσιο».
Σε ό,τι αφορά την πρόταση της ΝΔ για την αναδιοργάνωση του δημοσίου τομέα διευκρίνισε ότι «ο κ. Μητσοτάκης ήταν απόλυτα ξεκάθαρος ότι στο σχέδιο δε συμπεριλαμβάνει απολύσεις, συμπεριλαμβάνει όμως κάτι πάρα πολύ σημαντικό, που πρέπει να το απαιτούν οι δημόσιοι υπάλληλοι, την αξιολόγηση».