Άνθρωποι που συνήθως δουλεύουν πάνω από 35 με 40 ώρες την εβδομάδα, μπορεί να βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης κολπικής μαρμαρυγής, μίας αρρυθμίας που μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικά επεισόδια, καρδιακή ανεπάρκεια καθώς και χρόνια κόπωση, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.
Για την μελέτη, οι ερευνητές παρακολούθησαν πάνω από 85,000 εργαζόμενους, άντρες και γυναίκες, που δεν είχαν διαγνωστεί με κολπική μαρμαρυγή για τουλάχιστον μία δεκαετία. Οι συμμετέχοντες παρακολουθούνταν από την ηλικία των 43 ετών και μετά. Σύμφωνα με την έρευνα άτομα που εργάζονταν τουλάχιστον 55 ώρες την εβδομάδα είχαν 40% μεγαλύτερη πιθανότητα να παρουσιάσουν την ασθένεια, σε σχέση με όσους εργάζονταν 35 με 40 ώρες.
«Αυτή η μελέτη είναι σημαντική γιατί ανακαλύπτει έναν μηχανισμό που μπορεί να συνδέσει τις πολλές ώρες εργασίας με τα εγκεφαλικά επεισόδια» δήλωσε η Mika Kivimaki, αρχηγός της ερευνητικής ομάδας του πανεπιστημίου UCL στη Βρετανία.
«Η μεγαλύτερη έκπληξη», συνέχισε η Kivimaki, «ήταν το γεγονός πως περιμέναμε ότι οι αυξημένες ώρες εργασίας, θα προκαλούσαν κυρίως στεφανιαία νόσο, η οποία θα καταπολεμούσε την κολπική μαρμαρυγή».
Στους ασθενείς οι παλμοί στις άνω καρδιακές κοιλότητες είναι χαοτικοί, με αποτέλεσμα αυτό το σημείο του καρδιακού μυός να τρέμει αντί να πάλλεται κανονικά. Με τη σειρά του αυτό προκαλεί μειωμένη κυκλοφορία στις κάτω κοιλότητες της καρδιάς και δημιουργεί θρόμβους οι οποίοι είναι πιθανό να φτάσουν μέχρι τον εγκέφαλο προκαλώντας εγκεφαλικό.
Από τους ανθρώπους που εργάζονται τις προβλεπόμενες ώρες σε μία εβδομάδα, το 1,24% νόσησε, ενώ όταν οι ώρες αυξάνονταν σε 55, ο αριθμός των ασθενών αυξήθηκε κατά 1,76%.
Η έρευνα όμως δεν ήταν ένα ελεγχόμενο πείραμα. Λόγω αυτού οι ερευνητές είχαν περιορισμένες πληροφορίες, όσον αφορά τα ακριβή ωράρια των συμμετεχόντων, ενώ ο τρόπος ζωής τους είχε εξεταστεί μόνο μία φορά, στην αρχή της έρευνας.
Σύμφωνα με τον Dr. Lucas Boersma του νοσοκομείου St. Antonius στην Ολλανδία, τα άτομα που εξετάστηκαν μπορεί να είχαν αλλάξει διατροφικές συνήθειες, ή αλλά στοιχεία του τρόπου ζωής τους όπως η άσκηση.
«Ο τύπος της εργασίας είναι ιδιαίτερα σημαντικός, τα επίπεδα άγχους, εκπαίδευσης, η φυσική εργασία, αλλαγές σε βάρδιες και συχνά ταξίδια σε περιοχές με διαφορετική ώρα, μπορούν να επηρεάσουν την καρδιακή υγεία εξίσου», πρόσθεσε ο Boersma.