Η πρωτεύουσα της Κένυας, Ναϊρόμπι, αντιμετωπίζει σοβαρή κρίση λειψυδρίας.
Η πόλη των 3,4 εκατομμυρίων κατοίκων διανέμει το νερό σε περιορισμένες ποσότητες από την 1η Ιανουαρίου, αλλά αυτό το μέτρο ίσως να μην είναι αρκετό. Το 60% των κατοίκων σήμερα δεν έχει πρόσβαση σε αξιόπιστες πηγές νερού και η πόλη ίσως εξαντλήσει τα αποθέματά της μέχρι τον Σεπτέμβριο.
Τα προβλήματα νερού του Ναϊρόμπι οφείλονται εν μέρει σε δύο περιόδους χαμηλής βροχόπτωσης. Οι βροχοπτώσεις από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο του 2016 ανήλθαν σε μόλις 266,7 χιλιοστά νερού, σε σύγκριση με τα 700 χιλιοστά που αναμένονταν. Οι βροχές της περιόδου Μαρτίου-Μαΐου 2017 καθυστέρησαν, ξεκίνησαν επιτέλους το Μάιο, αλλά έφτασαν μόλις τα 440 χιλιοστά βροχής από τα περίπου 990 που αναμένονταν.
«Το Ναϊρόμπι ήταν κάποτε ένας βάλτος, αλλά δεν συμπεριφέρεται πλέον έτσι. Τα υπόγεια ύδατα έχουν αποξηρανθεί», δήλωσε η μηχανικός Λούσι Ντζάμπι Ματσάρια της Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης της πόλης του Ναϊρόμπι. Η εταιρεία ύδρευσης της πόλης διανέμει τώρα περίπου 400 εκατομμύρια λίτρα νερού την ημέρα, όταν η πόλη χρειάζεται περίπου 350 εκατομμύρια λίτρα περισσότερα.
Οι ειδικοί δεν έχουν ιδέες για τη βέλτιστη λύση του προβλήματος. Η συγκομιδή των βρόχινων υδάτων στα κτήρια, οι προσπάθειες για την επαναφόρτιση των υπογείων υδάτων και η άντληση των επεξεργασμένων λυμάτων στο έδαφος είναι πιθανές λύσεις. Αλλά οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η πιο κρίσιμη λύση είναι η προστασία του εδάφους και των υδάτων από τους αγρότες, και η πόλη θα παράσχει κίνητρα ώστε οι αγρότες να εργαστούν ενάντια στη διάβρωση.