«Θυσία στον βωμό του τυχοδιωκτισμού όλων των προσπαθειών του ελληνικού λαού»
Άκρως επικριτική για την κυβέρνηση εμφανίζεται η Όλγα Κεφαλογιάννη, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό / Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, όπου την κατηγορεί ότι, στο ζήτημα τηςν ελληνικής Οικονομίας, επιχειρεί να χτίσει ένα fake story.
Η βουλευτής Α’ Αθηνών και τομεάρχης Πολιτισμού του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνει μεν πως είναι θετική εξέλιξη η έξοδος της χώρας στις αγορές, υπενθυμίζει δε τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2012-14 και μιλά για εκ νέου εξαπάτηση του κόσμου.
Η κ. Κεφαλογιαννη επικρίνει προσωπικά τον πρωθυπουργό, τονίζοντας πως «το λάθος (στην επιλογή προσώπων) για το οποίο μιλάει στοίχισε στον ελληνικό λαό ένα ακόμα μνημόνιο με δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ επιβάρυνση, μια νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, με αφελληνισμό του τραπεζικού συστήματος, capital controls, υποθήκευση της δημόσιας περιουσίας για 99 χρόνια και δυστυχώς θυσία στον βωμό του τυχοδιωκτισμού όλων των προσπαθειών του ελληνικού λαού».
Επιπλέον αποδοκιμάζει την πολιτική της κυβέρνησης στους τομείς του Πολιτισμού, αλλά και του τουρισμού που γνωρίζει πολύ καλά.
Τέλος τοποθετείται απέναντι στα σενάρια που μιλούν για πιθανή υποψηφιότητά της για τον Δήμο Αθηναίων.
Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης
Ερ: Κυρία Κεφαλογιάννη, θα ξεκινήσω από τα θέματα της οικονομίας. Καταφέραμε να ξαναβγούμε στις αγορές και στην κυβέρνηση θεωρούν ότι αυτό επιβεβαιώνει πως βαδίζουμε στο σωστό δρόμο. Ωστόσο η ΝΔ εξακολουθεί να τα βλέπει όλα στην οικονομία «μαύρα». Δεν ήταν για εσάς ένα θετικό σημάδι η έξοδος στις αγορές;
Απ: Να ξεκινήσουμε από τα αυτονόητα. Η έξοδος στις αγορές είναι μια θετική εξέλιξη. Το είπαμε από την πρώτη στιγμή και εκεί είναι η μεγάλη μας διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ. Θυμηθείτε τι έλεγαν όταν ήταν αντιπολίτευση την περίοδο 2012- 2014 και η Ελλάδα έκανε τιτάνιες προσπάθειες να σταθεί στα πόδια της. Όχι σε όλα, λοιδορίες, εξαπάτηση του κόσμου με ψεύτικες υποσχέσεις. Έλεγαν συνειδητά ψέματα και πλέον το παραδέχονται χωρίς καμία ντροπή. Κάτι που συνεχίζουν να κάνουν και τώρα με την προσπάθεια τους να χτίσουν ένα «fake story», μια ψεύτικη ιστορία επιτυχίας, για μια χώρα που πληρώνει ακόμα τα αποτελέσματα της καταστροφικής τους πολιτικής. Οι πολίτες όμως έχουν και μνήμη και κρίση για να αντιλαμβάνονται πλήρως την πολιτική εξαπάτηση που εκ νέου επιχειρούν.
Ερ: Επικρίνετε όμως προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα και με αφορμή όσα έρχονται στο φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες από τον Γιάνη Βαρουφάκη. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός όμως παραδέχτηκε ότι έκανε και λάθη στην επιλογή προσώπων. Πώς απαντάτε στην κυβέρνηση που σας κατηγορεί ότι επιχειρείτε να δημιουργήσετε εντυπώσεις χωρίς ουσία;
Απ: Το λάθος για το οποίο μιλάει ο πρωθυπουργός στοίχισε στον ελληνικό λαό ένα ακόμα μνημόνιο με δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ επιβάρυνση, μια νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με αφελληνισμό του τραπεζικού συστήματος, capital controls, υποθήκευση της δημόσιας περιουσίας για 99 χρόνια και δυστυχώς θυσία στον βωμό του τυχοδιωκτισμού όλων των προσπαθειών του ελληνικού λαού. Δεν είναι εντυπώσεις λοιπόν. Είναι τα αποτελέσματα των πολιτικών επιλογών του κ. Τσίπρα για τα οποία οφείλει απαντήσεις και όχι γενικές παραδοχές και ιστορίες για αυταπάτες.
Ερ: Επίσης ζητάτε και ξαναζητάτε εκλογές. Οι πρόωρες εκλογές μήπως θα έβαζαν φρένο στην προσπάθεια που καταβάλλει η χώρα να ολοκληρώσει το πρόγραμμα, στο οποίο βρίσκεται, και να μη χρειαστεί άλλο;
Απ: Το αίτημά μας για πολιτική αλλαγή παραμένει ισχυρό, επίκαιρο και διαρκές. Δεν μπορούμε να έχουμε μια κυβέρνηση που γκρεμίζει τα πάντα και εμείς να σφυρίζουμε αδιάφορα. Κάθε ημέρα που περνάει αποδεικνύεται ότι ο αλλόκοτος κυβερνητικός συνασπισμός των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όχι μόνον αδυνατεί να οδηγήσει την Ελλάδα έξω από την κρίση αλλά, αντιθέτως, με τους χειρισμούς του τη βυθίζει βαθύτερα στην οικονομική στασιμότητα και την κοινωνική ανέχεια. Είναι μακράν η χειρότερη κυβέρνηση στα χρόνια της μεταπολίτευσης και αυτό αποδεικνύεται καθημερινά. Το αντιλαμβάνεται πλέον και η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών.
Ερ: Βάζετε στο στόχαστρο την κυβέρνηση, όμως, για όλα. Για τα θέματα της καθημερινότητας, της ασφάλειας του πολίτη, τις σχέσεις της κυβέρνησης με τη Δικαιοσύνη… Τίποτα δηλαδή δεν βλέπετε να κάνει στη σωστή κατεύθυνση αυτή η κυβέρνηση; Σας κατηγορούν ότι κάνετε αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση…
Απ: Πιστέψτε με, θα ήθελα πάρα πολύ να βρω κάτι καλό να πω, αλλά όσο και να προσπαθώ δεν το βρίσκω. Σας είπα και πριν ότι μιλάμε για μια απόλυτα αναποτελεσματική κυβέρνηση. Και δεν είναι μόνο το ασφυκτικό πλαίσιο που επιβάλλει το μνημόνιο και δυσκολεύει το έργο τους. Το πρόβλημα είναι η απουσία σχεδίου, θέσεων, πολιτικών για όλους τους τομείς πολιτικής. Για την καθημερινότητα του πολίτη. Για τη ζωή του. Από πού να αρχίσω και που να τελειώσω…
Από την παιδεία και τις διαρκείς αλλαγές που μας επιστρέφουν στη δεκαετία του ’80; Από τη δημόσια τάξη και την ασφάλεια που έχει χαθεί το μέτρο και ο έλεγχος; Από τη Δικαιοσύνη και τις διαρκείς παρεμβάσεις; Από τον πολιτισμό και την ανυπαρξία πολιτικής; Ο κατάλογος είναι μακρύς και δεν τελειώνει εύκολα. Υπάρχει μια ασυγχώρητη αδιαφορία που την πληρώνει ακριβά ο ελληνικός λαός.
Ερ: Μιλήσατε πριν για τον πολιτισμό. Σας βλέπω ότι ασκείτε και εκεί πολύ αυστηρή κριτική.
Απ: Μέσα σε 2,5 χρόνια έχουν αλλάξει 3 υπουργοί Πολιτισμού και έχουν δημιουργηθεί αλλεπάλληλες κρίσεις. Αυτό νομίζω τα λέει όλα. Αποδομούν τα πάντα και αφήνουν πίσω συντρίμμια. Ούτε και σε αυτόν τον τομέα υπήρχε σχέδιο και όραμα. Και φυσικά καμία διαχειριστική ικανότητα. Το σκάνδαλο της ΑΕΠΙ και ο νόμος για τα πνευματικά δικαιώματα δείχνει μια πρωτοφανή ανεπάρκεια την οποία πολύ σύντομα θα την πληρώσουν οι Έλληνες δημιουργοί.
Δυστυχώς δεν κατάλαβαν ότι ο Πολιτισμός είναι ένα δημόσιο αγαθό που καθορίζει τη φυσιογνωμία της χώρας, και μπορεί να προσφέρει πολλά αν τον αξιοποιήσουμε με σχέδιο και όραμα. Θα πρέπει να αντιμετωπιστεί επιτέλους σαν ένας από τους κεντρικούς πυλώνες της αναπτυξιακής μας πολιτικής. Σε συνδυασμό και με άλλους τομείς, όπως για παράδειγμα ο τουρισμός, μπορεί να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, να φέρει σημαντικά έσοδα, να προσελκύσει νέες επενδύσεις, να στηρίξει την οικονομία της χώρας.
Ερ: Μιας και αναφερθήκατε στον τουρισμό, πώς βλέπετε τη φετινή χρονιά;
Απ: Ο τουρισμός παρουσιάζει μια αντιφατική εικόνα. Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την αύξηση του αριθμού των τουριστών, και φυσικά κάνει μεγάλο λάθος γιατί βλέπει σκόπιμα τη μισή εικόνα. Αυτό που σας λέω αποδεικνύεται εύκολα αν μελετήσει κανείς τα έσοδα και πώς αυτά κατανέμονται βάση των αφίξεων. Περισσότεροι τουρίστες, λιγότερα έσοδα. Δεν το λες και επιτυχία. Και αυτό συμβαίνει γιατί απουσιάζει μια συγκροτημένη και μακροχρόνια στρατηγική. Το να μετράμε απλά και μόνο τους τουρίστες που έρχονται είναι μια προσέγγιση καθαρά για εσωτερική κατανάλωση. Η τουριστική επιχειρηματικότητα πιέζεται αφόρητα από την υπερφορολόγηση και δεν βλέπω κανέναν από την κυβέρνηση να ενδιαφέρεται.
Ερ: Κυρία Κεφαλογιάννη, πολλοί θεωρούν ότι θα ήσασταν μια εξαιρετική υποψηφιότητα για τον Δήμο της Αθήνας. Αλήθεια, σκέφτεστε αυτή την πιθανότητα;
Απ: Έχω καθαρή εντολή από τους πολίτες της πρωτεύουσας που με τίμησαν με την ψήφο τους και την πρωτιά στην Α’ περιφέρεια Αθηνών να δώσω τη μάχη για την πολιτική αλλαγή στην χώρα. Βρίσκομαι στην πρώτη γραμμή της παράταξης, απόλυτα αφοσιωμένη σε αυτόν το σκοπό. Όποια άλλη σκέψη αυτή τη στιγμή δεν έχει κανένα νόημα και δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες των πολιτών που ζητούν πολιτικά αποτελέσματα και όχι επικοινωνιακές τακτικές…